Σε ακύρωση των Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης με την Ελλάδα προσανατολίζεται η Άγκυρα

Σε περαιτέρω επιδείνωση των διμερών σχέσεων φέρεται να προσανατολίζεται η Άγκυρα με τουρκικά μέσα να αναφέρουν πως η Τουρκία εξετάζει την ακύρωση των Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης με την Ελλάδα και των διερευνητικών συνομιλιών.

«Η Τουρκία αμφισβητεί την ελληνική κυριαρχία στα νησιά του Αιγαίου θέτοντας αβάσιμους ισχυρισμούς. Εμείς απορρίπτουμε πλήρως αυτούς τους ισχυρισμούς και είμαστε αποφασισμένοι να υπερασπιστούμε τα συμφέροντα μας. Τα συμφέροντά μας βασίζονται στο διεθνές δίκαιο, στο δίκαιο της θάλασσας, τα συμφέροντα μας βασίζονται στην Χάρτα των Ηνωμένων Εθνών» τόνισε ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας κατά την επίσκεψή του στη Σερβία.

Όπως αναφέρεται με άρθρο το topontiki.gr στο θέμα αναφέρθηκε όμως και ο ΥΠΕΞ της Σερβίας Νίκολα Σελάκοβιτς.

«Η Δημοκρατία της Σερβίας παραμένει απόλυτα συνεπής στην υποστήριξη της εδαφικής ακεραιότητας της Ελλάδας, στην ξηρά αλλά και στη θάλασσα, βάσει του διεθνούς δικαίου συμπεριλαμβανομένων και του δικαίου της θάλασσας» επισήμανε στην δήλωση του ο Νίκολα Σελάκοβιτς.

Παραλήρημα των τουρκικών ΜΜΕ για την επίσκεψη Μητσοτάκη σε Κω, Ψέριμο και Αστυπάλαια

Την ενόχληση της Τουρκίας διατυπώνουν σήμερα τα περισσότερα τουρκικά μέσα για την επίσκεψη του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη σε Κω, Ψέριμο, Αστυπάλαια.

«Μόλις επέστρεψε στη χώρα του ο Μητσοτάκης, επισκέφθηκε τα νησιά που στρατιωτικοποιήθηκαν κατά της Τουρκίας», έγραψε η Hurriyet που σημειώνει πως ο Έλληνας πρωθυπουργός κάνει σόου, καθώς οι Ευρωπαίοι του «έδωσαν ώθηση». «Ο Μητσοτάκης επισκέφθηκε τα νησιά που πρέπει να είναι αποστρατιωτικοποιημένα», σημειώνει η τουρκική Αksam.

Παρουσιάστρια του Ηaber Global, Σενέμ Τολουάι, ανέφερε για τη φωτογραφία που δημοσίευσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο Instagram με την ελληνική σημαία από την Ψέριμο: «Μόλις δημοσιεύτηκε αυτή η φωτογραφία, καθώς είναι σε εξέλιξη η επίσκεψη του Μητσοτάκη σε Κω και Ψέριμο. Δημοσίευσε πριν από λίγο αυτήν την φωτογραφία. Έγραψε ο ίδιος ‘εκεί που το γαλάζιο της θάλασσας συναντά το γαλάζιο της σημαίας’. Είναι η επίσκεψή του στα νησιά, σε απόσταση 8 μιλίων απο την Αλικαρνασσό. Η Ψέριμος, όπως και τα Ίμια σύμφωνα με τη Συνθήκη της Λωζάννης είναι υπό την τουρκική κυριαρχία, έτσι δεν είναι;».

Είναι ένα από τα 152 νησιά, όπως και τις νησίδες και βραχονησίδες που δεν έχουν μεταβιβαστεί στην Ελλάδα μέσω των συνθηκών. Aυτό το νησιά είναι στο καθεστώς ‘Egeaydak’ (νησιά αμφισβητούμενης κυριαρχίας του Αιγαίου). Υπάρχουν άλλα 152 τέτοια νησιά σε αυτό το καθεστώς», απαντά Τούρκος ναύαρχος εν αποστρατεία.

Ρεπορτάζ στην εφημερίδα Turkiye αναφέρει ότι μετά την ακύρωση του Στρατηγικού Συμβουλίου Υψηλού Επιπέδου, δύο ακόμα μηχανισμοί ελληνοτουρκικής συνεργασίας, δηλαδή τα ΜΟΕ και οι διερευνητικές συνομιλίες οδεύουν προς την αυτή κατεύθυνση.

πηγή

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ