Πόλεμος στην Ουκρανία: Σειρήνες στο Κίεβο λίγο αφού έφτασαν Μακρόν, Σολτς και Ντράγκι

Δεν πρόλαβαν να πατήσουν το πόδι τους στο Κίεβο οι Εμανουέλ Μακρόν, Όλαφ Σολτς και Μάριο Ντράγκι και στην πρωτεύουσα της Ουκρανίας ήχησαν οι σειρήνες! Είναι η πρώτη επίσκεψη των τριών ηγέτων στη χώρα μετά την έναρξη του πολέμου και την εισβολή της Ρωσίας. 

Σύμφωνα με άρθρο στο newsit.gr Εμανουέλ Μακρόν, Μάριο Ντράγκι και Όλαφ Σολτς έφτασαν στο Κίεβο με τρένο από την Πολωνία και θα συναντήσουν τον πρόεδρο της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελέσνκι. Στόχος του ταξιδιού των ηγετών της Γαλλίας, της Γερμανίας και της Ιταλίας είναι να στείλουν μήνυμα ενότητας και αλληλεγγύης στον ουκρανικό λαό. 

Οι τρεις Ευρωπαίοι ηγέτες έφτασαν στο Κίεβο στις 09:30 το πρωί και λίγη ώρα μετά σήμανε συναγερμός – προειδοποίηση αεροπορικής επιδρομής, όπως μετέδωσε το Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων (dpa). 

Στις εικόνες που δόθηκαν στη δημοσιότητα μέσα από το τρένο που μετέφερε τους τρεις Ευρωπαίους ηγέτες στο Κίεβο, Μακρόν, Ντράγκι και Σολτς επέλεξαν casual ντύσιμο: ο Σολτς φορούσε τζιν παντελόνι και ένα μαύρο μπλουζάκι τύπου πόλο, ο Μακρόν με κοστούμι, λευκό πουκάμισο και χωρίς γραβάτα και ο Ντράγκι με ένα ανοιξιάτικο μπλε πουλόβερ.

Όταν έφτασαν στο Κίεβο, ο Μακρόν και ο Ντράγκι είχαν φορέσει τα κοστούμια τους, ο Σολτς διατήρησε το αθλητικό του ντύσιμο, αρχικά, αλλά μετά έβαλε κι αυτός κοστούμι. 

Στην αποβάθρα του σιδηροδρομικού σταθμού τους υποδέχτηκε η αναπληρώτρια πρωθυπουργός της Ουκρανίας και τους συνόδευσε ο πρεσβευτής της Γαλλίας στην Ουκρανία Ετιέν ντε Πονσέν.

“Είναι μια σημαντική στιγμή. Είναι ένα μήνυμα ενότητας που στέλνουμε στους Ουκρανούς”, δήλωσε κατά την άφιξή του στο Κίεβο ο Μακρόν.

Ο Όλαφ Σολτς «δεσμεύθηκε» ότι «ότι θα βοηθήσει την Ουκρανία για όσο χρόνο χρειαστεί», σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Bild.

Κατά την διάρκεια της επίσκεψης, «δεν θέλουμε να εκφράσουμε μόνο την αλληλεγγύη μας, θέλουμε επίσης να διαβεβαιώσουμε ότι η βοήθεια που οργανώνουμε, οικονομική, ανθρωπιστική, αλλά και σε ό,τι αφορά όπλα, θα συνεχισθεί», λέει. «Θα την συνεχίσουμε για όσο χρόνο χρειασθεί για τον αγώνα για την ανεξαρτησία της Ουκρανίας», δηλώνει στην συνέντευξη που δημοσιεύθηκε την ώρα που οι τρεις ευρωπαίοι ηγέτες βρίσκονται στο Κίεβο.

Σύμφωνα με το Reuters, η Ουκρανία είναι ιδιαιτέρως επικριτική απέναντι στην στρατιωτική βοήθεια από την Γερμανία και ο ουκρανός πρεσβευτής στο Βερολίνο, ο Αντρί Μέλνικ, δήλωσε στο γερμανικό δίκτυο NTV ότι εκτιμά πως ο Σολτς θα παραδώσει βαρέα όπλα, τα οποία έχει δεσμευτεί εδώ και καιρό ότι θα στείλει στη χώρα αλλά δεν έχει ακόμη στείλει.

Χαρούμενος και υπερήφανος δήλωσε στη Bild για την επίσκεψη Μακρόν, Σολτς και Ντράγκι ο δήμαρχος του Κιέβου Βιτάλι Κλίτσκο.

“Είναι μια ένδειξη σημαντικής στήριξης σε μια περίοδο κατά την οποία παραμένει επικίνδυνο να επισκεφθεί κάποιος το Κίεβο γιατί μπορεί να υπάρξουν ανά πάσα στιγμή πυραυλικά χτυπήματα”, σημείωσε.

Η επίσκεψη “έχει πάνω απ΄όλα μεγάλη συμβολική αξία και δείχνει την υποστήριξη προς την Ουκρανία σε καιρό πολέμου. Η μόνη περίπτωση να υπάρξει σταθερότητα στην Ευρώπη είναι να σταματήσει επιτέλους ο Πούτιν αυτό τον βάρβαρο πόλεμο εναντίον της χώρας μας”, κατέληξε ο δήμαρχος της ουκρανικής πρωτεύουσας.

Γιατί τώρα

Ερωτηθείς γιατί η επίσκεψη πραγματοποιείται τώρα, αξιωματούχος του Μεγάρου των Ηλυσίων απάντησε ότι οι τρεις ηγέτες θεώρησαν πως θα ήταν προτιμότερο να γίνει αυτή πριν από την Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ την ερχόμενη εβδομάδα όπου πρόκειται να συζητηθεί το αίτημα της Ουκρανίας για ένταξη στην Ένωση.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρόκειται αύριο να παρουσιάσει τη γνωμοδότησή της σχετικά με το ερωτηματολόγιο της Ουκρανίας για την ένταξή της στην ΕΕ, κάτι το οποίο τα μεγαλύτερα ευρωπαϊκά κράτη αντιμετωπίζουν χλιαρά.

“Ο ωφέλιμος χρόνος γι’ αυτή την επίσκεψη θα ήταν το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στις 23 και 24 Ιουνίου, όπου αναμένεται μια ισχυρή συμβολική κίνηση από τους Ουκρανούς”, είπε ο ίδιος αξιωματούχος.

“Πρέπει να βρεθεί μια ισορροπία ανάμεσα στις εύλογες φιλοδοξίες της Ουκρανίας να ενταχθεί στην ΕΕ σε μια πολύ ιδιαίτερη συγκυρία και στην προσοχή που οφείλουμε να δείξουμε σε όλα τα κράτη που έχουν ήδη καθεστώς υποψήφιας χώρας και είναι καθηλωμένα στα ενταξιακά κεφάλαια, καθώς και στο γεγονός ότι δεν πρέπει να αποσταθεροποιήσουμε ούτε να κατακερματίσουμε την ΕΕ”, είπε η ίδια πηγή.

Θέλουμε μια νίκη της Ουκρανίας επί της Ρωσίας, η οποία θα αποκαθιστά την εδαφική ακεραιότητα της χώρας, περιλαμβανομένης της Κριμαίας που η Ρωσία κατέλαβε το 2014, δήλωσε η γαλλική διπλωματική πηγή στο Reuters.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, ο Ουκρανός πρόεδρος είναι εκείνος που θα καθορίσει ποιά θα μπορούσε να είναι μια στρατιωτική νίκη.

πηγή

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ