Πάτρα: Η μαραθώνια κατάθεση της Δήμητρας Πισπιρίγκου και ο πόλεμος μεταξύ ιατροδικαστών
Ραγδαίες είναι είναι οι εξελίξεις στο θρίλερ της Πάτρας, δύο 24ωρα μετά την κατάθεση του πορίσματος για τους θανάτους της Μαλένας και της Ίριδας, και μετά την μαραθώνια κατάθεση της αδερφής της Ρούλας Πισπιρίγκου.
Η Δήμητρα Πισπιρίγκου παρείχε απόλυτη στήριξη στην αδερφή της, Ρούλα Πισπιρίγκου, στη μαραθώνια κατάθεση που έδωσε την Τρίτης στη ΓΑΔΑ. Με σταθερή φωνή, ψύχραιμη και ιδιαίτερα περιγραφική, απάντησε σε όλες τις ερωτήσεις χωρίς να λυγίσει ούτε ένα λεπτό.
Η πολυσέλιδη κατάθεση της Δήμητρας Πισπιρίγκου έχει μπει από το πρωί της Τετάρτης στο μικροσκόπιο των Αρχών. Αναλύουν κάθε της λέξη και κάθε της φράση, και συγκρίνουν όσα τους είπε την Τρίτη με την πρώτη της κατάθεση. Οι αρχές ψάχνουν να βρουν το στοιχείο που θα τους οδηγήσει στο επόμενό τους βήμα.
Πάτρα: Η μαραθώνια κατάθεση της Δήμητρας Πισπιρίγκου
Επί δέκα ώρες, η Δήμητρα Πισπιρίγκου, η αδερφή της κατηγορουμένης ήταν απόλυτα συνεργάσιμη με την Αρχές. Ψύχραιμη αλλά και ψυχρή, καθώς σύμφωνα με τον ΑΝΤ1 δεν έσπασε ούτε λεπτό. Απαντούσε μονολεκτικά, αλλά και με λεπτομέρειες όταν της το ζητούσαν, εκφράζοντας την απόλυτη στήριξη στην αδερφή της.
Το μεσημέρι της Τρίτης, η Δήμητρα Πισπιρίγκου οδηγήθηκε στον 11ο όροφο του Ανθρωποκτονιών, με τους αστυνομικούς να της λένε: «Πες μας για τα παιδικά σου χρόνια μέχρι και τον θάνατο της Τζωρτζίνας». Σύμφωνα με πληροφορίες, η Δήμητρα, αφού ορκίστηκε ως μάρτυρας, ξεκίνησε να μιλάει επί ώρες με απόλυτη γλαφυρότητα και ηρεμία μέχρι και το επίμαχο βράδυ της 21η Μαρτίου 2021 που γέλασε για τελευταία φορά η Ίριδα. Είχε προηγηθεί ο μεγάλος καυγάς μεταξύ του Μάνου Δασκαλάκη και της Ρούλας Πισπιρίγκου με τον σύζυγο να φεύγει από το σπίτι, και οι δύο γυναίκες να μένουν μόνες στο σπίτι με τα δύο παιδιά.
Αστυνομικός: Τι ώρα βάλατε το μωρό για ύπνο;
Δήμητρα Πισπιρίγκου: 22.30 με 23.30 όπως συνήθως
Αστυνομικός: Εκείνη την ώρα κοιμήθηκε και η Τζωρτζίνα;
Δήμητρα Πισπιρίγκου: Όχι. Η Τζωρτζίνα πήγε για ύπνο πιο αργά. 02.00 με 02.30.
Η Δήμητρα Πισπιρίγκου, όπως είπε, έπαιζαν μέχρι αργά και οι δύο με την Τζωρτζίνα, προκειμένου να ξεχαστεί καθώς είχε δει τους γονείς της να τσακώνονται και τον μπαμπά της να λέει ότι χωρίζουν.
Αστυνομικός: Πως είχε αντιδράσει η Ρούλα στο ενδεχόμενου του χωρισμού από τον σύζυγό της;
Δήμητρα Πισπιρίγκου: Η Ρούλα δεν ήθελα να χωρίσει. Ήταν λογικό. Είχαν τρία παιδιά. Όλοι μαζί της μιλούσαμε. Της εξηγήσαμε ότι υπάρχουν τόσοι χωρισμένοι γύρω μας. Η μάνα μας, ο πατέρας, η πεθερά της, ο πεθερός της. Ας χωρίσεις της λέγαμε. Από το να φτάνετε συνεχώς σε τσακωμούς και να σε χτυπάει. Αυτά της λέγαμε
Αστυνομικός: Κοιμηθήκατε μαζί με την αδερφή σας ή σε διαφορετικούς χώρους
Δήμητρα Πισπιρίγκου: Κοιμηθήκαμε μαζί στο ίδιο κρεβάτι
Αστυνομικός: Ο Μάνος Δασκαλάκης πού ήταν;
Δήμητρα Πισπιρίγκου: Είχε φύγει από το σπίτι. Δεν γνωρίζω πού έμεινε
Αστυνομικός: Το μωρό τι ώρα ξύπνησε;
Δήμητρα Πισπιρίγκου: Περίπου στις 07.30 σηκώθηκε η Ρούλα γιατί έκλαψε και του έβαλε την πιπίλα. Δεν έκανε ώρα. Επέστρεψε και κοιμήθηκε και πάλι δίπλα μου
Σε εκείνο το σημείο οι άνδρες του Ανθρωποκτονιών επιμένουν κι άλλο, προσπαθώντας να καταλάβουν τι έγινε, με τη Δήμητρα Πισπιρίγκου να μην φαίνεται να ενοχλείται και να είναι πρόθυμη να απαντήσει με περισσότερες λεπτομέρειες.
Αστυνομικός: Ποια από τις δύο κοιμάται πιο βαριά.
Δήμητρα Πισπιρίγκου: Εγώ
Αστυνομικός: Σηκώθηκες καθόλου από το κρεβάτι από την ώρα που ξαπλώσατε;
Δήμητρα Πισπιρίγκου: Όχι
Αστυνομικός: Τι ώρα πήγες στο δωμάτιο του μωρού;
Δήμητρα Πισπιρίγκου: Περί ώρα 11.30 η αδερφή μου και μητέρα του παιδιού μού ζήτησε να πάω να ξυπνήσω το μωρό για να το ταΐσουμε και μετά να πάμε βόλτα.
Μπήκα στο δωμάτιο και πιάνοντας το χεράκι του το ένιωσα παγωμένο. Ενστικτωδώς τότε έπιασα το στήθος του και τότε κατάλαβα ότι δεν ανασαίνει
Αστυνομικός: Θυμάσαι τι είχες καταθέσει την πρώτη φορά στο αστυνομικό τμήμα;
Δήμητρα Πισπιρίγκου: Δεν θυμάμαι τι είχα πει τότε, σας λέω όμως ό,τι θυμάμαι τώρα
Όλες εκείνες τις ώρες οι άνδρες της Ασφάλειας προσπαθούσαν:
- να δουν πίσω από τις λέξεις της
- να καταλάβουν εάν κρύβεται κάτι πίσω από τα όσα περιέγραφε
- αν γνώριζε κάτι και δεν το είπε
Γι’ αυτόν τον λόγο προχώρησαν σε πιο συγκεκριμένες αλλά ιδιαίτερα ουσιαστικές ερωτήσεις.
Αστυνομικός: Είχατε κάποια ανάμιξη στον θάνατο της ανιψιάς σας;
Δήμητρα Πισπιρίγκου: Κατηγορηματικά βεβαιώνω ότι δεν έχω καμία ανάμιξη στον θάνατο της Ίριδας. Έχει καταστραφεί η ζωή μας. Τα ανίψια μου τα είχα σαν παιδιά μου
Αστυνομικός: Για την Τζωρτζίνα τι πιστεύεις ότι έγινε;
Δήμητρα Πισπιρίγκου: Η Ρούλα δεν έδωσε κεταμίνη στην Τζωρτζίνα. Ποτέ δεν θα της έκανε κακό. Την κεταμίνη την έδωσαν οι γιατροί
Οι άνδρες της Ασφάλειας μελετούν και πάλι τα 95 μηνύματα που κατά καιρούς έστελνε η Δήμητρα Πισπιρίγκου στην αδερφή της και ειδικά την περίοδο που η Ρούλα Πισπιρίγκου είχε φύγει από το σπίτι και της ζητούσε να επιστρέψει δίπλα στην Τζωρτζίνα. Αυτό που διαπίστωσαν είναι ότι η Δήμητρα Πισπιρίγκου όντως λάτρευε σαν παιδιά της τα ανίψια της και πάλευε να κρατηθεί ενωμένη η οικογένεια.
Πάτρα: Ο «πόλεμος» μεταξύ ιατροδικαστών
Αναφορικά με την κόντρα μεταξύ ιατροδικαστών, ο ιατροδικαστής Παντελής Αλεξάνδρου μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1 και τον Νίκο Χατζηνικολάου, τόνισε πως «οι ενδείξεις δεν είναι αποδείξεις, λείπει το πλήρες κείμενο της ιατροδικαστικής πραγματογνωμοσύνης για τα δύο παιδιά. Το κύριο πόρισμα ως ασφυκτικός θάνατος για τα δύο παιδιά έχει βγει μέσω τριών διαδικασιών. Πρώτον, την τεκμηρίωση από επιμέρους ευρήματα. Δεύτερον, από τη μελέτη των φακέλων και την προανάκριση. Και τρίτον, δια της ατόπου απαγωγής».
«Τα επιμέρους ευρήματα ήταν αυτά που έδωσαν την τελική αιτία θανάτου, όμως η ηπατική ανεπάρκεια ακόμη και η αγενεσία φλεβόκομβου για τα οποία τόσος λόγος έχει γίνει θα μπορούσαν να αποτελούν ένα μέρος της διαδικασίας, καθώς μιλάμε για βίαιο στερητικό θάνατο. Ο μηχανισμός του θανάτου ήταν διαφορετικός. Για να αποφανθούν ο κ. Καρακούκης και ο κ. Καλόγρηας στον αποστερητικό αυτόν μηχανισμό, σημαίνει ότι έχουν πλέον τεκμηριώσει, μέσω των ευρημάτων, τον θάνατο αυτό και για τα δύο παιδιά» πρόσθεσε.
«Η οικογένεια έλαβε τις απαντήσεις που έπρεπε μετά ακριβώς από τους θανάτους των δύο παιδιών, μέσω των σημαντικών δημοσίων εγγράφων που είναι οι ιατροδικαστικές εκθέσεις που δόθηκαν τότε” απάντησε ο συνήγορος της Ρούλας Πισπιρίγκου, Όθωνας Παπαδόπουλος, επισημαίνοντας πως «για μας υπάρχουν δύο κατηγορίες ειδικών, αυτοί που το είδαν με τα μάτια τους και όλοι οι υπόλοιποι».
«Η μελέτη ενός φακέλου και αυτό που βλέπει ο ιατροδικαστής που κάνει την νεκροτομή είναι το ίδιο σημαντικά» ανέφερε ο κ. Αλεξάνδρου.