Ουκρανία: 100 μέρες από την ρώσικη εισβολή. Σε ρωσικό κλοιό η ανατολική χώρα

Εκατό ημέρες συμπληρώνονται σήμερα από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και οι μάχες μαίνονται με ιδιαίτερη ένταση στα ανατολικά της χώρας. Ο πρόεδρος της Ουκρανίας παραδέχθηκε ότι οι ρωσικές δυνάμεις έχουν καταλάβει το 20% της χώρας. Επίκεντρο των μαχών είναι το Σεβεροντονέτσκ που εξελίσσεται σε μία νέα Μαριούπολη, καθώς περίπου 800 άνθρωποι βρίσκονται στα καταφύγια του εργοστασίου χημικών «Αζότ».
Μαίνονται οι μάχες στην ανατολική Ουκρανίας 100 ημέρες μετά τη ρωσική εισβολή στη χώρα, που κατά πολλούς θα διαρκούσε λίγες μόνο ημέρες.

Μετά την αποτυχημένη προσπάθεια να καταλάβουν την πρωτεύουσα, Κίεβο, οι ρωσικές δυνάμεις εντείνουν την επίθεση τους στην περιοχή του Ντονμπάς και βρίσκονται πολύ κοντά στο να καταλάβουν πλήρως τον έλεγχο της πόλης Σεβεροντονέτσκ και ολόκληρης της περιφέρειας του Λουχάνσκ.

Όπως και στη Μαριούπολη, στα καταφύγια του εργοστασίου χημικών «Αζότ», βρίσκονται 800 άνθρωποι λένε οι ουκρανικές αρχές.

Για τον τελευταίο θύλακα της ουκρανικής αντίστασης κάνει λόγο η Μόσχα.

Ρωσικοί πύραυλοι πλήττουν συνεχώς ουκρανικές στρατιωτικές υποδομές.

Το ΝΑΤΟ προβλέπει συνέχιση του πολέμου και τους επόμενους μήνες.

Το Κίεβο λέει ότι 100 Ουκρανοί χάνουν κάθε μέρα τη ζωή τους στην ανατολική Ουκρανία και άλλοι 500 τραυματίζονται.

«Το 20% των εδαφών της Ουκρανίας βρίσκεται υπό τον έλεγχο των Ρώσων κατακτητών»
«Το ένα πέμπτο των εδαφών μας βρίσκεται υπό ρωσικό έλεγχο», δήλωσε ο Ουκρανός πρόεδρος μιλώντας στο κοινοβούλιο του Λουξεμβούργου.

Την ίδια ώρα, το ρωσικό Πολεμικό Ναυτικό ξεκίνησε μεγάλης κλίμακας γυμνάσια στον Ειρηνικό ωκεανό.

Στις ασκήσεις που θα διαρκέσουν μια εβδομάδα συμμετέχουν περισσότερα από 40 πλοία και 20 αεροσκάφη.

Μία από τις ασκήσεις περιλαμβάνει τον εντοπισμό εχθρικών υποβρυχίων, αναφέρει σε ανακοίνωση του το ρωσικό υπουργείο Άμυνας.

πηγή

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ