Ξανά κατηγορούμενος για βιασμό ο προπονητής ιστιοπλοΐας: Έφεση στην απαλλαγή του

Την παρέμβαση της Εισαγγελίας Εφετών προκάλεσε η – με οριακή με πλειοψηφία 4-3 – αθώωση του προπονητή ιστιοπλοΐας από το αδίκημα του βιασμού κατ΄ εξακολούθηση της ανήλικης αθλήτριας του, η οποία ελήφθη από το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο της Αθήνας.

Η εισαγγελέας Εφετών, Ιωάννα Τσάλη, άσκησε έφεση στην απαλλαγή του προπονητή από την κατηγορία του βιασμού, βασιζόμενη τόσο σε νομικά επιχειρήματα αλλά και στα πραγματικά περιστατικά της υπόθεσης.

Συγκεκριμένα, η εισαγγελέας Εφετών σύμφωνα με πληροφορίες, στο σκεπτικό της, επικαλείται απόφαση του Αρείου Πάγου η οποία έκρινε ότι για να στοιχειοθετηθεί βιασμός δεν απαιτείται το θύμα να αντιστάθηκε ενεργά. 

Αντίθετα, σύμφωνα με τους αρεοπαγίτες αρκεί η πράξη να έγινε παρά την αντίθετη βούληση του, με την άσκηση σωματικής βίας που εξουδετέρωσε την αντίσταση του.

Μάλιστα, το Ανώτατο Δικαστήριο της χώρας επισημαίνει ότι ακόμα κι αν το θύμα δεν αντιστάθηκε καθόλου στη σωματική βία, στοιχειοθετείται βιασμός λόγω του φόβου να προβάλει αντίσταση ή λόγω του αιφνιδιασμού ή λόγω των ασθενών σωματικών δυνάμεων του ώστε θεώρησε ανέφικτη ή μάταια την αντίσταση.

Επιπλέον, σύμφωνα με πληροφορίες η εισαγγελέας επικαλείται και το γεγονός ότι στην προκειμένη περίπτωση, η αθλήτρια ήταν παιδί όταν την προσέγγισε ο τότε προπονητής της, αρχικά λεκτικά, κολακεύοντας της και στη συνέχεια σωματικά.

Με αυτό τον τρόπο όπως επισημαίνεται στην έφεση, ο κατηγορούμενος έθεσε την ανήλικη αθλήτρια σε κατάσταση υπακοής και η παθούσα λειτουργούσε σε καθεστώς ψυχολογικής πίεσης, φόβου, σύγχυσης και άγχους.

Δεν μπορούσε να του ασκήσει αντίσταση. Χειραγωγήθηκε από τον κατά πολύ μεγαλύτερο σε ηλικία προπονητή της” επισημαίνει η εισαγγελέας και προσθέτει πως η καταγγέλλουσα δεν υπέπεσε σε αντιφάσεις, περιέγραψε πραγματικά γεγονότα και δεν προέκυψε ότι είχε κάποιο κίνητρο ή σκοπιμότητα ή όφελος να τον καταγγείλει μετά την πάροδο τόσων ετών. Εάν ήταν ψευδή τα όσα κατήγγειλε, δεν θα προέβαινε σε εξιστόρηση περιστατικών που την εκθέτουν στο πανελλήνιο τονίζει επίσης η εισαγγελέας.

Υπενθυμίζεται ότι με την απόφαση του ΜΟΔ Αθηνών, ο προπονητής ιστιοπλοΐας καταδικάστηκε σε 13 χρόνια κάθειρξη για το αδίκημα της κατάχρησης ανηλίκου σε ασέλγεια.

πηγή

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ