Εκλογές στη Γαλλία: Κερδισμένοι όλοι εκτός από τον Μακρόν – Θα μπορέσει να κυβερνήσει;

Αν και κέρδισε τις εκλογές το κόμμα του Γάλλου προέδρου κατακτώντας το ποσοστό του 38%, όπως όλα δείχνουν είναι ο μοναδικός χαμένος καθώς η ακροδεξιά υπερδεκαπλασίασε τις έδρες της.

Θα μπορέσει να κυβερνήσει ο Μακρόν;
Ο Γάλλος πρόεδρος προκειμένου να κυβερνήσει θα έπρεπε να κατακτήσει 289 έδρες και ο μόνος που μπορεί να τον στηρίξει σε αυτή τη φάση είναι οι Ρεπουμπλικάνοι.

Η ηγεσία ωστόσο του ρεπουμπλικανικού κόμματος αρνείται δηλώνοντας πως θα μείνει στην αντιπολίτευση.

Την ίδια ώρα, ο αρχηγός της Ενωμένης Αριστεράς, Μελανσόν δήλωσε πως η πρωθυπουργός της Γαλλίας, Ελισάβετ Μπορν που έχει μόλις ένα μήνα στην εξουσία, να ζητήσει και να λάβει εάν είναι δυνατό ψήφο εμπιστοσύνης από τη Γαλλική Βουλή. Στην περίπτωση που δεν συμβεί αυτό, υπάρχει ακόμη και το ενδεχόμενο προκήρυξης νέων εκλογών.

Τα αποτελέσματα
Η κεντρώα-φιλελεύθερη παράταξη Ensemble («Μαζί») του προέδρου της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν εξασφάλισε 245 από τις 577 έδρες της γαλλικής Εθνοσυνέλευσης, απέχοντας κατά πολύ από την πλειοψηφία των εδρών στο σώμα, σύμφωνα με τα τελικά επίσημα αποτελέσματα των χθεσινών βουλευτικών εκλογών, όπως αναρτήθηκαν στον ιστότοπο του υπουργείου Εσωτερικών.

Η συμμαχία NUPES υπό τον επικεφαλής της ριζοσπαστικής Αριστεράς Ζαν-Λικ Μελανσόν εξασφάλισε 131 έδρες και είναι πλέον αξιωματική αντιπολίτευση, ο ακροδεξιός Εθνικός Συναγερμός της Μαρίν Λεπέν θα καταλάβει 89 έδρες, σχεδόν δεκαπενταπλάσιες απ’ ό,τι στην απερχόμενη κάτω Βουλή, ενώ η παραδοσιακή δεξιά –οι Ρεπουμπλικάνοι– κέρδισαν 61. Η αποχή έφθασε το 53,77%.

Μega.com

πηγή

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ