Βερολίνο: Ο δράστης της επίθεσης είχε σοβαρά ψυχικά προβλήματα κι εμμονή με την Τουρκία

Σοκάρουν οι λεπτομέρειες που βλέπουν το φως για τον δράστη της επίθεσης στο Βερολίνο, ο οποίος έριξε το αυτοκίνητό του πάνω σε πεζούς, με αποτέλεσμα να χάσει τη ζωή της μία δασκάλα και να τραυματιστούν μαθητές

Όπως αναφέρεται σε άρθρο στο newsbomb.gr ο 29χρονος Γκορ.Χ όπως έγιναν γνωστά τα αρχικά του, οδήγησε επίτηδες το αυτοκίνητό του πάνω σε πεζούς στο Βερολίνο την Τετάρτη (8/6), χτυπώντας μία σχολική τάξη που βρισκόταν σε εκδρομή για το τέλος του έτους. Η δασκάλα, 51 ετών, σκοτώθηκε και άλλοι 14 – μεταξύ των οποίων έφηβοι μαθητές και ένας δεύτερος δάσκαλος – τραυματίστηκαν. Οι έξι νοσηλεύονται σε κρίσιμη κατάσταση.

Η αδερφή του οδηγού εν τω μεταξύ, φοιτήτρια νοσοκόμα που ζούσε μαζί με τοιν Γερμανο αρμενικής καταγωγής είπε οτι αντιμετωπίζει «σοβαρά προβλήματα». Οι πολιτικοί περιγράφουν τώρα την επίθεση ως «έξαρση από ένα άτομο με σοβαρή διανοητική αναπηρία», ενώ η αστυνομία χρησιμοποιεί διερμηνέα για να προσπαθήσει να κατανοήσει τις «μπερδεμένες δηλώσεις» του

H στιγμή της σύλληψης του δράστη

Ο 29χρονος άνδρας έριξε εσκεμμένα το αυτοκίνητό του, μπροστά από την εκκλησία Kaiser Wilhelm Memorial γύρω στις 10.30 π.μ (τοπική ώρα). Η δήμαρχος του Βερολίνου Φραντσίσκα Γκιφέι, δήλωσε την Πέμπτη το πρωί ότι οι αστυνομικοί εξακολουθούν να ανακρίνουν τον Γκορ για να προσπαθήσουν να εξακριβώσουν το κίνητρο, αλλά είπε ότι εμφανίζει την εικόνα μιας «έξαρσης» κι ενός ατόμου με σοβαρά διανοητικά προβλήματα.

Οι αφίσες για την Τουρκία

Οι ένοπλοι αστυνομικοί που εισέβαλαν στο διαμέρισμα του Γκορ, που βρίσκεται λιγότερο από ένα μίλι από τον τόπο του εγκλήματος το απόγευμα της Τετάρτης είπαν ότι δεν βρήκαν εκρηκτικά ή εξτρεμιστικό υλικό. Ένα «σημείωμα ομολογίας» που ειπώθηκε ότι βρέθηκε στο όχημά του αποδείχθηκε ότι δεν υπήρχε, αν και οι αστυνομικοί βρήκαν αφίσες «σχετικά με την Τουρκία», τα οποία διερευνώνται.

Ο Γκορ – ο οποίος βιντεοσκοπήθηκε να συλλαμβάνεται ενώ φώναζε «παρακαλώ βοηθήστε» στους περαστικούς μιλά στην αστυνομία, ανέφεραν γερμανικά μέσα ενημέρωσης, αλλά κάνει «μπερδεμένες δηλώσεις» τις οποίες οι αστυνομικοί προσπαθούν να αποκρυπτογραφήσουν με τη βοήθεια διερμηνέα.

Μιλώντας στην εφημερίδα Bild έξω από το διαμέρισμα που μοιράζονταν με τη νοσοκόμα ψυχικής υγείας μητέρα τους, η «σοκαρισμένη» αδερφή του Γκορ είπε μόνο ότι «έχει σοβαρά προβλήματα». Οι γείτονες, οι οποίοι αναφέρονταν με στοργή στον υπέρβαρο Γκορ ως ένα «μικρό στρογγυλό ανθρωπάκι», είπαν στην εφημερίδα ότι πάντα τους χαιρετούσε θερμά ενώ τον περιέγραφαν ως «αγαπημένο και ωραίο άτομο».

Η ανώτατη αξιωματούχος ασφαλείας του Βερολίνου, Ίρις Σπράνγκερ, είπε ότι η γυναίκα που σκοτώθηκε ήταν δασκάλα που ταξίδευε στη γερμανική πρωτεύουσα με τους μαθητές της από ένα γυμνάσιο στο κρατίδιο της Έσσης. Η αστυνομία είπε ότι 14 μαθητές ήταν μεταξύ εκείνων που υπέστησαν τραυματισμούς διαφορετικής σοβαρότητας, αλλά δεν έδωσε συνολικό απολογισμό.

Ο Αμερικανο-Βρετανός ηθοποιός John Barrowman, ο οποίος βρισκόταν σε ένα κοντινό κατάστημα την ώρα του δυστυχήματος, περιέγραψε τη σκηνή ως «σφαγή». Ο οδηγός προφανώς συνελήφθη από περαστικούς και στη συνέχεια συνελήφθη αμέσως από έναν αστυνομικό κοντά στο σημείο. Οι ερευνητές εργάζονταν για να εξακριβώσουν εάν ο άνδρας έπεσε σκόπιμα στους πεζούς ή αν επρόκειτο για ατύχημα, πιθανότατα επειδή έχριζε επείγουσας ιατρικής περίθαλψης.

Η αστυνομία είπε οτι βρέθηκαν αφίσες στο αυτοκίνητο του άνδρα «με τις οποίες εξέφραζε απόψεις για την Τουρκία». Η εγχώρια υπηρεσία πληροφοριών της Γερμανίας δεν είχε άμεσες πληροφορίες για τον άνδρα και οι αρχές εξακολουθούν να ελέγχουν εάν ήταν γνωστός στην αστυνομία.

Οι μνήμες της τρομοκρατίας
«Δεν μπορούμε να αποκλείσουμε τίποτα αυτή τη στιγμή… αλλά δεν υπάρχει ανάληψη ευθύνης», λένε οι αρχές. Η δήμαρχος του Βερολίνου δήλωσε «βαθιά σοκαρισμένη» από το περιστατικό, αλλά προειδοποίησε να μην εξαχθούν πρόωρα συμπεράσματα.

«Πριν κάνουμε εικασίες, νομίζω ότι είναι σημαντικό σε αυτό το στάδιο να αφήσουμε πραγματικά την αστυνομία και την πυροσβεστική υπηρεσία να διεξάγουν την έρευνά τους», είπε. «Θέλουμε τη μεγαλύτερη δυνατή διαφάνεια, αλλά θέλουμε επίσης αξιόπιστες πληροφορίες». Πρόσθεσε ότι το δυστύχημα έφερε «τρομερές αναμνήσεις» από μια επίθεση με φορτηγό πριν από περισσότερα από πέντε χρόνια στην κοντινή πλατεία Breitscheidplatz.

Ένας ισλαμιστής εξτρεμιστής μπήκε με αυτοκίνητο σε μια χριστουγεννιάτικη αγορά το 2016, με αποτέλεσμα 13 άνθρωποι να χάσουν τη ζωή τους. Σε ένα περιστατικό του 2019 στο κέντρο του Βερολίνου, ένα SUV έπεσε πάνω σε μια ομάδα πεζών, σκοτώνοντας τέσσερις ανθρώπους. Ο οδηγός είχε υποστεί κρίση επιληψίας και βγήκε στο πεζοδρόμιο.

Επιμνημόσυνη δέηση για τους ανθρώπους που σκοτώθηκαν ή τραυματίστηκαν στη συντριβή της Τετάρτης πραγματοποιήθηκε το βράδυ στη μνημειακή εκκλησία Kaiser Wilhelm στην πλατεία Breitscheidplatz, δίπλα στο σημείο της συντριβής.

πηγή

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ