Ανάστατη η Αμερική από τη δικαστική απόφαση που απαγορεύει τις αμβλώσεις

Σεισμό στην κοινωνική και πολιτική ζωή των Ηνωμένων Πολιτειών προκάλεσε το Ανώτατο Δικαστήριο ανατρέποντας την απόφαση του 1973 που έδινε το δικαίωμα στις γυναίκες να προχωρήσουν σε άμβλωση αν το επιθυμούν.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ στο megatv.com πλέον εναπόκειται σε κάθε πολιτεία να αποφασίσει αν θα καταστήσει παράνομες τις αμβλώσεις, κάτι έκανε ήδη η πολιτεία του Μιζούρι, μόλις πέντε λεπτά μετά την ανακοίνωση του Ανωτάτου Δικαστηρίου.
«Οι γυναίκες θα ελέγχουν το σώμα τους ανεξάρτητα από το πώς προσπαθούν να μας σταματήσουν. Στο διάολο το Ανώτατο Δικαστήριο. Θα το αψηφήσουμε».

Εξοργισμένη η γερουσιαστής Μαξίν Γουότερς βρίζει τους Ανώτατους Δικαστές που αποφάσισαν να γυρίσουν τις Ηνωμένες Πολιτείες στον Μεσαίωνα.

Ο Ασκός του Αιόλου άνοιξε, η χώρα έχει διχαστεί, η ένταση χτυπάει κόκκινο.

Ο οδηγός αυτού του οχήματος παρασύρει διαδηλωτές έξω από το δικαστικό μέγαρο της Αϊόβα και τραυματίζει ελαφρά μία γυναίκα.

Αυτό που έκανε το Ανώτατο Δικαστήριο ήταν να αφαιρέσει από τις γυναίκες που θέλουν να κάνουν άμβλωση το όπλο της απόφασης του 1973 Ρο εναντίον Γουέιντ που τις προστάτευε.

Αυτό σημαίνει ότι περίπου 36 εκατ. γυναίκες αναπαραγωγικής ηλικίας χάνουν το δικαίωμα στην άμβλωση.

Με ψήφους έξι υπέρ και τρεις κατά, το Ανώτατο Δικαστήριο, με τρία μέλη διορισμένα από τον συντηρητικό Ντόναλντ Τραμπ λίγο πριν τελειώσει η θητεία του στον Λευκό Οίκο, ξήλωσε την απόφαση του 1973 και αφήνει τις πολιτείες να επιλέξουν αν θα απαγορεύσουν τις αμβλώσεις ή όχι.

Στο διάγγελμά του, ο πρόεδρος Μπάιντεν, περιέγραψε ένα μέλλον όπου οι γυναίκες αναπαραγωγικής ηλικίας δεν θα μπορούν να ορίζουν τη ζωή τους όπως την θέλουν.

«Πολύ συχνά, οι φτωχές γυναίκες θα πλήττονται περισσότερο. Είναι σκληρό. Στην πραγματικότητα, το δικαστήριο θέσπισε πολιτειακούς νόμους που ποινικοποιούν τις αμβλώσεις, κάτι που μας γυρίζει πίσω στα 1800 ως σκεπτικό. Στην κυριολεξία, το δικαστήριο γυρίζει την Αμερική 150 χρόνια πίσω» δήλωσε ο Αμερικανός πρόεδρος.

Με την ανακοίνωση της απόφασης ξέσπασαν διαδηλώσεις στις περισσότερες πολιτείες καθώς πολλοί φοβούνται ότι οι συντηρητικοί δικαστές θα προχωρήσουν πολύ πιο πέρα από τις αμβλώσεις και θα θίξουν και άλλα ευαίσθητα θέματα όπως αυτά της αντισύλληψης και τον γάμο μεταξύ ομοφύλων.

Πέντε λεπτά μετά την ανακοίνωση της απόφασης, ο Γενικός Εισαγγελέας υπέγραψε διαταγή καθιστώντας την άμβλωση παράνομη στο Μιζούρι. Είναι έγκλημα να κάνεις άμβλωση για οποιονδήποτε λόγο.

Το Μιζούρι, η Αμερική πραγματικά απογοήτευσαν τις γυναίκες σήμερα. Κάναμε ένα γιγαντιαίο βήμα προς τα πίσω.

Για να διαμαρτυρηθεί ένας ακτιβιστής ανέβηκε στην κορυφή της γέφυρας της πρωτεύουσας Ουάσιγκτον.

Από την πλευρά τους, οι υπέρμαχοι των απαγορεύσεων αισθάνονται δικαιωμένοι για τον αγώνα 50 ετών, όπως λένε, να καταργηθεί η απόφαση Ρο Βι Γουέιντ.

πηγή

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ