Ρωσία: Παλάτια, γιοτ και αμπελώνες αποτελούν την κρυφή περιουσία του Πούτιν

Υπερπολυτελή ζωή φαίνεται ότι κάνει ο Βλαντιμίρ Πούτιν. Ζωή σαν και αυτή που βλέπουμε στις κινηματογραφικές ταινίες και στις σαπουνόπερες.

Σπίτια πολυτελή σαν παλάτια, γιοτ, ακόμα και αμπελώνες φέρεται να παρέχονται στον ηγέτη της Ρωσίας από ολιγάρχες και φίλους του, όπως παρουσιάζει άρθρο στο topontiki.gr.

Πρόκειται για ένα άτυπο δίκτυο που κατέχει περιουσιακά στοιχεία αξίας άνω των 4,5 δισ. δολαρίων, όπως αποκαλύπτει ο Guardian.

Αν και μέχρι τώρα υπήρχαν ελάχιστες αποδείξεις στα χαρτιά για την φερόμενη τεράστια περιουσία του Ρώσου προέδρου, σύμφωνα με το δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας προκύπτει πλέον μια πιθανή σύνδεση.

Σαν σενάριο ταινίας

Την κρυφή περιουσία του Βλαντιμίρ Πούτιν αποκάλυψε ότι ένα… ψηφιακό αποτύπωμα. Μια σειρά από εξοχικές κατοικίες και άλλα περιουσιακά στοιχεία, τα οποία φέρεται να χρησιμοποιεί ο Πούτιν ανήκουν ή ανήκαν σε άλλα άτομα, εταιρείες και φιλανθρωπικές οργανώσεις, αλλά συνδέονται μέσω ενός κοινού τομέα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.

Αλλά και e-mail που διέρρευσαν από τον περασμένο Σεπτέμβριο υποδηλώνoυν ότι διευθυντές και διαχειριστές, οι οποίοι σχετίζονται με ορισμένες από τις οντότητες που κατέχουν και διαχειρίζονται αυτά τα περιουσιακά στοιχεία, έχουν κάνει συζητήσεις για καθημερινά επιχειρηματικά προβλήματα λες και ήταν μέρος ενός ενιαίου οργανισμού.

Τεράστιος πλούτος μέσω ολιγαρχών

Επί σχεδόν δύο δεκαετίες ο Πούτιν κατηγορείται ότι σωρεύει κρυφά τεράστιο πλούτο μέσω ενός δικτύου ολιγαρχών και φίλων, κατηγορίες τις οποίες ενίσχυσαν αποκαλύψεις σε διαρροές εγγράφων όπως τα “Pandora papers” για τις περιουσίες του στενού του περιβάλλοντος.

Ο επιχειρηματίας Σεργκέι Κολέσνικοφ ισχυρίστηκε προ δεκαετίας ότι βρισκόταν πίσω από ένα σχέδιο που επέτρεπε σε μια ομάδα κορυφαίων ολιγαρχών της Ρωσίας να συγκεντρώσουν δισεκατομμύρια ρούβλια σε ένα είδος «επενδυτικού ταμείου» προς όφελος του πρωθυπουργού την εποχή εκείνη Πούτιν. Το Κρεμλίνο απέρριψε τους ισχυρισμούς και ο Κολέσνικοφ διέφυγε από τη Ρωσία

Τον περασμένο μήνα, η βρετανική κυβέρνηση αντιπαρέβαλε τον «πολυτελή τρόπο ζωής» του Πούτιν με τα επίσημα ρωσικά αρχεία, που απαριθμούσαν «μέτρια περιουσιακά στοιχεία», όπως ένα μικρό διαμέρισμα στην Αγία Πετρούπολη, δύο αυτοκίνητα της σοβιετικής εποχής από τη δεκαετία του 1950, ένα τρέιλερ και ένα μικρό γκαράζ.

Η Μέδουσα και τα περιουσιακά στοιχεία

Αλλά τώρα μια έρευνα από το Σχέδιο Αναφοράς Οργανωμένου Εγκλήματος και Διαφθοράς (OCCRP) και τον ειδησεογραφικό ιστότοπο Meduza εντόπισε 86 φαινομενικά μη συνδεδεμένες εταιρείες και ΜΚΟ, που φαίνονται να κατέχουν περιουσιακά στοιχεία άνω των 4,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων με κοινή διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, το LLCInvest.ru.

To δημοσίευμα του Guardian υπογραμμίζει ότι δεν υπάρχει ένδειξη ότι όλοι οι χρήστες του LLCInvest.ru εμπλέκονται στη διαχείριση περιουσιακών στοιχείων, τα οποία έχουν συνδεθεί σε αναφορές με τον Πούτιν, ενώ εκπρόσωπος του Κρεμλίνου σχολίασε: «Ο πρόεδρος της Ρωσικής Ομοσπονδίας δεν συνδέεται με κανέναν τρόπο με τα περιουσιακά στοιχεία και τους οργανισμούς που αναφέρατε».

Σύμφωνα πάντως με το OCCRP και το Meduza, τα περιουσιακά στοιχεία που συνδέονται με οργανισμούς ή τις εταιρικές δομές γύρω τους, όπου φαίνεται να χρησιμοποιείται ο τομέας ηλεκτρονικού ταχυδρομείου LLCinvest.ru, περιλαμβάνουν:

Το παλάτι στη Μαύρη Θάλασσα

Ένα παλάτι αξίας ενός δισ. λιρών, που ο φυλακισμένος ηγέτης της ρωσικής αντιπολίτευσης Αλεξέι Ναβάλνι ισχυρίζεται ότι οικοδομήθηκε για προσωπική χρήση του Πούτιν στο Γκελεντζίκ στη Μαύρη Θάλασσα.

Οι αμπελώνες

Στρέμματα αμπελώνων γύρω από το παλάτι στο Γκελεντζίκ. Ο Ναβάλνι έχει υποστηρίξει ότι τα οινοποιεία ήταν ένα «χόμπι» του Πούτιν, που είχε ξεφύγει από τον έλεγχο

Χιονοδρομικό θέρετρο Ιγκόρα

Το χιονοδρομικό θέρετρο Igora στην περιφέρεια του Λένινγκραντ, όπου έγινε ο γάμος της κόρης του Πούτιν το 2013

Τα γιοτ

Ένα κτίριο με ξύλινη επένδυση βόρεια της Αγίας Πετρούπολης, γνωστό ως «Καλύβα του Ψαρά».

E-mail, που διέρρευσαν από κατασκευαστική εταιρεία, υποδηλώνουν ότι τρεις διαφορετικές εταιρείες, οι οποίες χρησιμοποιούν το όνομα τομέα κατείχαν διαφορετικά αγροτεμάχια γύρω από το συγκρότημα, ενώ μια τέταρτη οντότητα LLCInvest – ένας μη κερδοσκοπικός οργανισμός με την επωνυμία Revival of Maritime Traditions – διαχειρίστηκε την κατασκευή.

Το ίδιο ίδρυμα, στο οποίο πρόσφατα υποβλήθηκαν δυτικές κυρώσεις, διαθέτει δύο γιοτ, τα Shellest και Nega

πηγή

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ