Βόμβα από Λεπέν: Ο Μακρόν μου πρότεινε κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας

Η Μαρίν Λεπέν διαβεβαίωσε το Γαλλικό Πρακτορείο την Τετάρτη ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Εμανουέλ Μακρόν κατά τη συνάντησή τους την Τρίτη στο Μέγαρο των Ηλυσίων Πεδίων της μίλησε για τη δυνατότητα σχηματισμού κυβέρνησης εθνικής ενότητας. Ναι, απάντησε η επικεφαλής της γαλλικής ακροδεξιάς όταν ρωτήθηκε αν υπήρξε τέτοια πρόταση, σύμφωνα με το BFM.

Σύμφωνα με άρθρο στο ethnos.gr την Τρίτη, η ίδια δεν είχε απαντήσει στο ίδιο ερώτημα μετά το τέλος της συνάντησης που είχε με τον Εμάνουελ Μακρόν, ο οποίος τις τελευταίες ώρες έχει συναντήσει με τους αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων της Γαλλίας, προσπαθώντας να δώσει λύση στο πολιτικό αδιέξοδο που έχει σχηματιστεί στη Γαλλία.

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν συνέχισε την Τετάρτη τις προσπάθειές του να τερματίσει την κρίση που δημιουργήθηκε από την αποτυχία του κόμματός του να διατηρήσει την κοινοβουλευτική πλειοψηφία στον δεύτερο γύρο των βουλευτικών εκλογών την Κυριακή, αλλά χωρίς να διαφαίνεται λύση στο αδιέξοδο που θέτει σε κίνδυνο τα μεταρρυθμιστικά του σχέδια.

Η κεντρώα συμμαχία του Μακρόν βρίσκεται 44 έδρες μακριά από την πλειοψηφία στην Εθνοσυνέλευση, ενώ ο αριστερός συνασπισμός το Μελανσόν και η ακροδεξιά της Λεπέν σημείωσαν σημαντικά κέρδη.

Η κατάσταση έχει θέσει υπό αμφισβήτηση τα σχέδια του Μακρόν για μεταρρυθμίσεις κατά τη δεύτερη θητεία του μετά την επανεκλογή του στις προεδρικές εκλογές του Απριλίου – και κυρίως του βασικού μέτρου για τη μείωση της ηλικίας συνταξιοδότησης.

Την Τρίτη, ο Μακρόν φιλοξένησε σπάνιες συνομιλίες στο Μέγαρο Ελιζέ με ηγέτες της αντιπολίτευσης, συμπεριλαμβανομένης της επικεφαλής του ακροδεξιού Εθνικού Συναγερμού (RN) Μαρίν Λεπέν, για να βρεθεί διέξοδος από την κρίση.

Θα συναντηθεί με άλλους ηγέτες την Τετάρτη, αν και ο επικεφαλής της αριστερής συμμαχίας NUPES, Μελανσόν στέλνει τον 32χρονο βουλευτή Adrien Quatennens για να τον εκπροσωπήσει, σε μια ξεκάθαρη υποτίμηση του προέδρου. Οι συναντήσεις μέχρι στιγμής φαίνεται να έχουν σημειώσει μικρή πρόοδο, ενώ ο Μακρόν απέρριψε επίσης την προσφορά της υπό κατάρρευση πρωθυπουργού Ελιζαμπέτ Μπορν να παραιτηθεί.

“Ο ανεφάρμοστος συμβιβασμός; Ο Εμανουέλ Μακρόν προσπαθεί να ανακτήσει την πρωτοβουλία, αλλά δεν έχει βρεθεί συναίνεση”, αναφέρει η δεξιά εφημερίδα Le Figaro.

Κυβέρνηση εθνικής ενότητας;

Αναλυτές δήλωσαν ότι η πιο βιώσιμη λύση θα ήταν μια συμφωνία μεταξύ της κεντρώας συμμαχίας του Μακρόν και των δεξιών Ρεπουμπλικάνων (LR), ενός κόμματος που βρίσκεται σε πτώση, αλλά το οποίο εξακολουθεί να κερδίζει 61 έδρες.

Αλλά μετά από συνομιλίες με τον Μακρόν την Τρίτη, ο ηγέτης του LR Κριστιάν Ζακόμπ απέκλεισε κάθε είδους “σύμφωνο” με τη συμμαχία Μακρόν Μαζί.

Ο πρώην πρωθυπουργός Εντουάρ Φιλίπ, του οποίου το κόμμα Ορίζοντες συμμετέχει στη συμμαχία του Μακρόν, δήλωσε αργά το βράδυ της Τρίτης στην τηλεόραση BFM ότι θα πρέπει τώρα να σχηματιστεί ένας “μεγάλος συνασπισμός.

πηγή

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ