“Χρυσέα Φόρμιγξ, 3000 χρόνια ελληνικό τραγούδι & ποίηση” – 11/5 στις 20.30 στο Πνευματικό Κέντρο Καλαμάτας

Την Τετάρτη, 11 Μαΐου και ώρα 8:30 μ.μ., στο Δημοτικό Πνευματικό Κέντρο Καλαμάτας, θα πραγματοποιηθεί μια ξεχωριστή μουσική εκδήλωση με τίτλο “Χρυσέα Φόρμιγξ, 3000 χρόνια ελληνικό τραγούδι & ποίηση, Ήχοι αρχαίοι – Μουσικές του σήμερα”.
Το πρόγραμμα διατρέχει ολόκληρη την ελληνική μουσική ιστορία εστιάζοντας σε ποιήματα από την αρχαιότητα έως σήμερα και σε τραγούδια που αναδεικνύουν την ευαισθησία, τη σχέση της χώρας με τη θάλασσα αλλά και το κέφι για ζωή που χαρακτηρίζει το έθνος μας.
Η αρχαία ελληνική λύρα, παρά το ότι χάθηκε για πάνω από 1600 χρόνια, διαπέρασε ως ιδέα τόσο την ευρωπαϊκή μουσική δημιουργία όσο και τη μουσική τέχνη της εγγύς Ανατολής. Η λύρα, τόσο ως λέξη όσο και ως έννοια, συνεχίζει να ζει στη λυρική τέχνη, στη λυρικότητα, στον λυρισμό. Το πρόγραμμα αναδεικνύει τη συνέχεια της ελληνικής μουσικής σε μια διαχρονική μεν αλλά συνεπώς στυλιστική προσέγγιση.
Στην παρέμβαση αυτή, η αρχαία λύρα αναβιώνει μέσα από τους μαγικούς ήχους των χορδών της και συνομιλεί αφενός με δύο σύγχρονα όργανα, ένα βιολί που περνάει και στην παραδοσιακή μουσική και ένα κλασικό τσέλο και αφετέρου με τον ελληνικό λόγο, επιμένοντας να αναζητά της αρμονία του σύμπαντος σε μουσικές αρχαίες και νεότερες.
Αρχαία λύρα, επιμέλεια, διασκευές: Νίκος Ξανθούλης
Τραγούδι: Θεοδώρα Μπάκα
Αφήγηση: Γρηγόρης Βαλτινός
Βιολί: Ζήσιμος Σουλκούκης
Βιολοντσέλο: Μιχάλης Πορφύρης
Γενική είσοδος: 15 ευρώ
Προπώληση εισιτηρίων στο Δημοτικό Πνευματικό Κέντρο Καλαμάτας:  Δευτέρα 9, Τρίτη 10, Τετάρτη 11 Μαΐου, ώρες 10:00-13:00
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ