“Άνοιξη των Πλήκτρων” – Παρασκευή 20/5, ο Μάνος Κιτσικόπουλος συνοδεύει στο πιάνο την προβολή του “Sunrise”

Η Άνοιξη των Πλήκτρων συνεχίζεται την Παρασκευή 20 Μαΐου, στις 21:00, στο Studio του Μεγάρου Χορού Καλαμάτας και σε συνεργασία με την Filmhouse/ Νέα Κινηματογραφική Λέσχη Καλαμάτας, παρουσιάζεται το αριστούργημα “Sunrise” της έβδομης Τέχνης με live μουσική από πιάνο.  Έπειτα από την επιτυχία του Θωρηκτού Ποτέμκιν, ο Μάνος Κιτσικόπουλος, από τους πιο πολυδιάστατους σολίστ της γενιάς του, συνοδεύει ζωντανά στο πιάνο ένα από τα διαχρονικά αριστουργήματα του παγκόσμιου κινηματογράφου, συνθέτοντας μουσική και αυτοσχεδιάζοντας πάνω σε έργα μεγάλων συνθετών (Σοπέν, Πιατσόλλα, Κουρτ Βάιλ, Σατί κ.α.).
Αμερικανικής παραγωγής του 1927, η ταινία του Φρήντριχ Βίλεμ Μούρναου “Sunrise : A Song of Two Humans” (Η Αυγή) διαμόρφωσε το σύγχρονο σινεμά, καθώς ο μεγάλος Γερμανός σκηνοθέτης ελευθέρωσε τη στατική έως τότε κάμερα, εφαρμόζοντας επαναστατικές τεχνικές στην κίνησή της. Θεωρείται από τους κριτικούς το καλύτερο φιλμ του βωβού κινηματογράφου και αποτελεί σταθμό στην τέχνη της αφήγησης, καθώς μια ιστορία μοιχείας και προμελέτης φόνου μετατρέπεται σε έναν ύμνο για τον έρωτα και την ελπίδα.
Είσοδος ελεύθερη!
Ο Μάνος Κιτσικόπουλος θεωρείται ένας από τους πολυδιάστατους πιανίστες της γενιάς του. Γεννήθηκε στην Αθήνα, όπου σπούδασε πιάνο με τους καθηγητές Max και Yianni Hallecker και Μουσικολογία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Στη συνέχεια, σπούδασε στη Βασιλική Ακαδημία Μουσικής του Λονδίνου με την πιανίστα Joanna MacGregor, όπου ολοκλήρωσε τις σπουδές του στα μεταπτυχιακά προγράμματα «Μaster of Arts» (2013) και «ArtistDiploma in Piano Performance» (Level 8 Doctorate) (2017), αποσπώντας τον τιμητικό τίτλο «DipRam award», ως την υψηλότερη διάκριση που δίνεται στην Ακαδημία.
Για τις σπουδές του στο Λονδίνο έχει αποσπάσει υποτροφίες από τα Ιδρύματα: Ωνάση (δις), Athena Scholarship και Life Action Trust.
Ανάμεσα στις εμφανίσεις που πραγματοποίησε τη σεζόν 2019-2020, ξεχωρίζουν το ρεσιτάλ «TheSoundofAdream» στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, αφιερωμένο στην σύγχρονη μουσική και τον αυτοσχεδιασμό. Επίσης,η συμμετοχή του στο Φεστιβάλ Πιάνου της «Εναλλακτικής Σκηνής, Λυρική Σκηνή – Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος», ενώ εξαιρετικές κριτικές απέσπασε η παράσταση «Θωρηκτό Ποτέμκιν» με έργα Ρώσων συνθετών, δικές του συνθέσεις και αυτοσχεδιασμό επί σκηνής, πάνω στην ομώνυμη ταινία (Μέγαρο Μουσικής Αθηνών). Τέλος, ξεχωρίζει η συνεργασία του με την Συμφωνική Ορχήστρα της Μούρθια, στην Ισπανία, ερμηνεύοντας το 4ο κοντσέρτο για πιάνο του Μπετόβεν, υπό την διεύθυνση της Beatriz Fernandez.
Έχει αποσπάσει αρκετά βραβεία και τιμητικές διακρίσεις. Μεταξύ άλλων, DipRAM της Βασιλικής Ακαδημίας Μουσικής του Λονδίνου (2013), 1ο Βραβείο GrandPrix στον διεθνή διαγωνισμό ClamoMusic (2019), Dorothy Briant Award (2015), LIoyd Hartley Prize (2012), ενώ τον Δεκέμβριο του 2016 τιμήθηκε με το βραβείο «Ελένη Τ. Μυκονίου» της Τάξης των Γραμμάτων & Καλών Τεχνών από την Ακαδημία Αθηνών.
Έχει εμφανιστεί σε σημαντικές αίθουσες όπως: Royal Opera House, SouthbankCenter, KensingtonPalace του Ηνωμένου Βασιλείου, Victor Villegas Auditorio της Ισπανίας, Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, Ωδείο Ηρώδου του Αττικού, Εθνική Λυρική Σκηνή-ΚΠΙΣΝ, Μουσείο Μπενάκη, Προεδρικό Μέγαρο, Βρετανική Πρεσβεία Αθηνών και άλλες .Έχει συμπράξει ως σολίστ με σπουδαίες ορχήστρες, όπως: Royal Academy Big Band, Janacek Philharmonic, Orquesta Sinfónica de la Región de Murcia, Κρατική Ορχήστρα Αθηνών, Συμφωνική Ορχήστρα του Δήμου Αθηναίων, Ορχήστρα Σύγχρονης μουσικής της ΕΡΤ.
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ