Παροχή βοήθειας σε 18 αλλοδαπούς που εντοπίστηκαν σε ακυβέρνητο σκάφος στο Μεσσηνιακό κόλπο

Στο λιμάνι Καλαμάτας φιλοξενούνται προσωρινά από τις πρωινές ώρες της Κυριακής 15 Μαΐου 2022, 18 αλλοδαποί ανάμεσά τους παιδιά και μία εγκυμονούσα, οι οποίοι -σύμφωνα με το Λιμενικό Σώμα- επέβαιναν σε ακυβέρνητο μηχανοκίνητο σκάφος και εντοπίστηκαν στη θαλάσσια περιοχή 80 ν.μ. νότια του λιμένα Καλαμάτας.

Η κινητοποίηση του Δήμου Καλαμάτας ήταν άμεση, προσφέροντας νερό, τροφή και κλινοσκεπάσματα στους διασωθέντες συνανθρώπους μας, ενώ εγκαταστάθηκαν και χημικές τουαλέτες στο χώρο των αποθηκών του λιμένα, τις οποίες διέθεσε για την προσωρινή στέγασή τους το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Καλαμάτας.

Τις υπηρεσίες τους προσέφεραν και εθελοντές του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού και της ΟΑΚ 4X4 Μεσσηνίας.

Ακολουθεί η ανακοίνωση του Λιμενικού Σώματος για το περιστατικό:

«Ενημερώθηκε, απογευματινές ώρες χθες (14.05.22), το Κεντρικό Λιμεναρχείο Καλαμάτας από το Ενιαίο Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης του Αρχηγείου Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής ότι το Δ/Ξ “LADY RINA” σημαίας Ιταλίας είχε προβεί στην διάσωση δεκαοκτώ (18) αλλοδαπών, οι οποίοι επέβαιναν σε ακυβέρνητο μηχανοκίνητο σκάφος, το οποίο είχε ξεκινήσει την Τετάρτη 11-05-2022 βραδινές ώρες από το Ντομπρούκ Λιβύης με προορισμό την Ιταλία, στη θαλάσσια περιοχή 80 ν.μ. νότια του λιμένα Καλαμάτας.

Πρώτες πρωινές ώρες σήμερα (15.05.22), το εν λόγω Δ/Ξ πλοίο κατέπλευσε στο αγκυροβόλιο Καλαμάτας, από όπου οι δεκαοκτώ αλλοδαποί (9 άνδρες, 3 γυναίκες, 5 αγόρια, 1 κορίτσι) παρελήφθησαν από περιπολικό σκάφος Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. και μεταφέρθηκαν με ασφάλεια στον λιμένα Καλαμάτας, ενώ μεταξύ αυτών συνελήφθη ο 45χρονος χειριστής του σκάφους για παράνομη είσοδο στη χώρα και παράνομη μεταφορά αλλοδαπών, κατά παράβαση του Ν. 3386/05 και του Ν. 4251/2014 όπως ισχύουν, όπως επίσης και για παράβαση του άρθρου 306 Π.Κ. (έκθεση ζωής σε κίνδυνο).

Προανάκριση διενεργείται από τη Λιμενική Αρχή Καλαμάτας».

Οι αλλοδαποί, όταν ολοκληρωθούν οι απαιτούμενες γραφειοκρατικές διαδικασίες αναμένεται να μεταφερθούν σε Κέντρο Μεταναστών.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ