“Οι κουραμπιέδες” του Γ.Χασάπογλου από την Θεατρική Ομάδα Μεγαλόπολης στο Πνευματικό Κέντρο Καλαμάτας

Η Θεατρική Ομάδα Μεγαλόπολης, μετά από πολύ καιρό, παρουσιάζει με μεγάλη χαρά και ανυπομονησία τη νέα θεατρική της παράσταση! Πρόκειται για το έργο “Οι κουραμπιέδες” του Γιώργου Χασάπογλου, σε σκηνοθεσία Βασίλη Ρ. Φλώρου. Μετά το ανέβασμα του έργου στην Μεγαλόπολη , έχει ξεκινήσει η περιοδεία του και. Αύριο λοιπόν, ΤΕΤΑΡΤΗ 18 ΜΑΙΟΥ στις 21.00 η παράσταση θα παρουσιασθεί στο Πνευματικό Κέντρο Καλαμάτας.


“Οι κουραμπιέδες” είναι ένα έργο διαχρονικό, που αν και σκιαγραφεί με λιτό αλλά γλαφυρό ύφος την ελληνική κοινωνία της δεκαετίας του ’70 – ’80, παραμένει πάντα επίκαιρο. Παρουσιάστηκαν το 1980 στο Θεατρικό Φεστιβάλ Ιθάκης, αποσπώντας το πρώτο βραβείο θεατρικού κειμένου. Το έργο θίγει τη νοοτροπία του νεοέλληνα και καυτηριάζει πάντα με χιούμορ καταστάσεις και γεγονότα της καθημερινότητάς του. Ουσιαστικά είναι μια κοινωνικοπολιτική σάτιρα με αιχμηρή κριτική στο καπιταλιστικό σύστημα.

Βιογραφικό Γιώργου Χασάπογλου

Γεννήθηκε το 1939 στη Λακωνία. Η επαφή του με το θέατρο ξεκίνησε από το ραδιόφωνο του ΕΙΡ το 1960, στην εκπομπή: «Η ΕΠΙΘΕΏΡΗΣΗ ΤΟΥ ΣΤΑΘΜΟΎ ΜΑΣ», όπου βρέθηκε ανάμεσα σε επιφανείς θεατρικούς συγγραφείς της εποχής, Κώστας Πρετεντέρη, Δημήτρη Γιαννουκάκη, Μίμης Τραϊφόρο, Λάκης Μιχαηλίδη κ. ά.  Η πρώτη του επιθεώρηση είχε τον τίτλο: «ΝΑΝΙ…ΝΑΝΟΙ». Τη μουσική είχε γράψει ο Γιώργος Κατσαρός.
Λόγοι βιοπορισμού, τον υποχρέωσαν να ασχοληθεί για πολλά χρόνια με το διαφημιστικό κείμενο.

Το 1980 συμμετέχει στο Θεατρικό Φεστιβάλ Ιθάκης με το έργο του: «ΟΙ ΚΟΥΡΑΜΠΙΈΔΕΣ» κερδίζοντας το πρώτο βραβείο θεατρικού κειμένου. Τη σκηνοθεσία είχε κάνει η Ράϊα Μουζενίδου, που πήρε και το βραβείο καλύτερης παράστασης. Οι ΚΟΥΡΑΜΠΙΈΔΕΣ παίχτηκαν σε διάφορα θέατρα με μεγάλη επιτυχία: Θέατρο ΕΝΤΟΠΙΑ, Θέατρο ΣΟΥΠΕΡ ΣΤΑΡ και στο θέατρο ΧΑΤΖΩΚΟΥ στη Θεσσαλονίκη. Οι «ΚΟΥΡΑΜΠΙΈΔΕΣ» παίχτηκαν επίσης, από τον ΘΊΑΣΟ ΦΑΊΔΩΝΑ ΓΕΩΡΓΊΤΣΗ και από τη ΘΕΑΤΡΙΚΗ ΣΚΗΝΗ του ΑΝΤΏΝΗ ΑΝΤΩΝΊΟΥ.

Ακολούθησαν τα έργα: «Η ΠΙΠΊΛΑ» (Θίασος Μαίρης Ραζή – Σωτήρη Τσόγκα). «ΤΟ ΚΑΘΆΡΣΙΟ» (Θίασος Πηνελόπης Πιτσούλη) στο θέατρο ΑΘΗΝΑ, και «ΔΙΆΛΕΙΜΜΑ ΓΙΑ ΔΙΑΦΗΜΊΣΕΙΣ» (Θίασος Ελένης Γερασιμίδου). Σε συνεργασία με τους: Λάκη Μιχαηλίδη – Παύλο Κοντογιαννίδη έγραψε την επιθεώρηση: «ΗΠΙΟ ΚΛΥΣΜΑ» που ανέβηκε από τον θίασο Σωτήρη Μουστάκα στο θέατρο ΑΘΗΝΑΙΟΝ, το 1985. Συμμετείχε στη συγγραφή της επιθεώρησης: «ΆΛΛΟΣ ΧΑΒΆΗ ΆΛΛΟΣ ΠΛΗΡΏΝΕΙ» που ανέβασε η Άννα Βαγενά στο θέατρο ΣΜΑΡΟΥΛΑ, με μουσική του Λουκιανού Κηλαηδόνη. Συνεργάστηκε στους διαλόγους του έργου: «Με αφορμή τον Σαίξπηρ… λέγε με Ιουλιέτα», της Ράϊας Μουζενίδου, που ανέβηκε στο θέατρο ΔΙΠΥΛΟΝ.
Το τελευταίο έργο του «ΜΩΒ ΚΩΜΩΔΙΑ» ανέβηκε το 2005 στο ΘΈΑΤΡΟ ΤΈΧΝΗΣ σε σκηνοθεσία Διαγόρα Χρονόπουλου
Κείμενά του, κυρίως σατιρικά, έχουν μεταδοθεί από το ραδιόφωνο της ΕΡΤ και του 902, ενώ ευθυμογραφήματά του έχουν δημοσιευτεί κατά καιρούς στην εφημερίδα «Ριζοσπάστης» και το περιοδικό «ΜΕΤΡΟ».
Σύντροφος της ζωής του από το 1966 μέχρι σήμερα, η ηθοποιός Πηνελόπη Πιτσούλη. Έχουν δύο παιδιά και πέντε εγγόνια.
Ο Γιώργος Χασάπογλου είναι τακτικό μέλος της Εταιρείας Ελλήνων Θεατρικών Συγγραφέων.

 

Τετάρτη 18 Μαίου στο Πνευματικό Κέντρο Καλαμάτας στις 21.00 

ΤΗΛ.ΚΡΑΤΗΣΕΩΝ : 6944369861

Υποστήριξη : Έμφασις 91.8 – Life fm 88 – EnterMessinia.gr – EnterMessinia TV 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ