Ο εορτασμός της 81ης επετείου της Μάχης της Καλαμάτας

Την 81η επέτειο από τη Μάχη της Καλαμάτας (28 Απριλίου 1941) τίμησε σήμερα, Τρίτη 10 Μαΐου 2022, η μεσσηνιακή πρωτεύουσα στο μνημείο πεσόντων συμμάχων στη μάχη, που έχει τοποθετηθεί στη νότια είσοδο του Δημοτικού Πάρκου Σιδηροδρόμων.

Παρόντες, στην εκδήλωση που διοργανώνει κάθε χρόνο ο Δήμος, ήταν 11 απόγονοι των ξένων στρατευμένων που έλαβαν μέρος στην ιστορική Μάχη, που ήταν η τελευταία των συμμάχων επί ελληνικού ηπειρωτικού εδάφους.

Εκ μέρους του Δημάρχου Καλαμάτας, χαιρετισμό απηύθυνε ο Αντιδήμαρχος Γιώργος Φάβας. Μεταξύ άλλων υπογράμμισε τη σπουδαιότητα της Μάχης αλλά και το μήνυμα ελευθερίας και ανεξαρτησίας των λαών που αυτή στέλνει. «Ένα μήνυμα ιδιαίτερα ηχηρό που είναι περισσότερο από ποτέ επίκαιρο. Μέσα σε αυτά τα 81 χρόνια, μπορεί η Ευρώπη να έκανε τεράστια βήματα που εξαλείφουν τους κινδύνους πολεμικών συγκρούσεων, σε κάποιους όμως παρέμειναν εμμονές και μεγαλοϊδεατισμοί “ζωτικών χώρων ”. Δυστυχώς, η αιματηρή, καταστροφική και παράλογη εμπειρία του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου, δεν αποτέλεσε για όλους το παράδειγμα προς αποφυγήν», υπογράμμισε ο κ. Φάβας και συνέχισε: «Σήμερα, 81 χρόνια μετά, η Ευρώπη και πάλι δοκιμάζεται σκληρά από έναν πόλεμο στο έδαφός της. Ο Δήμος Καλαμάτας τιμά τη Μάχη για την Ελευθερία που δόθηκε στα χώματά του. Ήταν η μάχη κατά του αυταρχισμού και του Ολοκληρωτισμού, η Μάχη για την Ελευθερία και τη Δημοκρατία. Τιμή και δόξα σε όσους θυσιάστηκαν στην Καλαμάτα τον Απρίλιο του 1941. Η Καλαμάτα και ο λαός της ποτέ δεν θα λησμονήσουν τη θυσία τους. Αιωνία η μνήμη τους!».

Ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης του Ηνωμένου Βασιλείου, πλοίαρχος του Βασιλικού Πολεμικού Ναυτικού, Alex Bush τόνισε ότι «συνεχίζουμε να θυμόμαστε αυτούς που χάθηκαν στην Καλαμάτα κατά το Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και χαίρομαι που παίρνουμε λίγο χρόνο σήμερα για να τιμήσουμε τη μνήμη τους».

Συγκινητική ήταν η ομιλία της Τζάνετ Πάρκιν, γραμματέα της Αδελφότητας Βετεράνων της Ελληνικής Εκστρατείας του 1941. Μεταξύ άλλων σημείωσε ότι «οι πατέρες μας πολέμησαν για την ελευθερία, την ελευθερία που απολαμβάνουμε σήμερα – κάποιοι έδωσαν τη ζωή τους και πέθαναν εδώ, κάποιοι έγιναν αιχμάλωτοι πολέμου και κάποιοι, όπως ο πατέρας μου, δραπέτευσαν και συνέχισαν να πολεμούν σε άλλες χώρες. Βρισκόμαστε εδώ για να θυμόμαστε αυτή ακριβώς την πράξη».

Τέλος τόνισε ότι «οι θυσίες που έκαναν οι πατέρες και οι παππούδες μας δεν θα έπρεπε και δεν πρέπει να ξεχαστούν. Αυτό ήθελε ο πατέρας μου, ο ιδρυτής της Αδελφότητας, και οι σύντροφοί του – να μην ξεχαστεί αυτή η Εκστρατεία. Αυτή η Ετήσια Τελετή Μνήμης διασφαλίζει ότι η μνήμη διατηρείται ζωντανή».

Κατά την εκφώνηση της καθιερωμένης ομιλίας ο αντιπρύτανης του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου Γιώργος Ανδρειωμένος, μεταξύ άλλων επισήμανε το χρέος να θυμόμαστε και να τιμούμε την Μάχη της Καλαμάτας και τους νεκρούς της τους οποίους παραλλήλισε με τους φιλέλληνες του ’21 αναφέροντας χαρακτηριστικά:   «Οφείλουμε πολλά εμείς οι Έλληνες σε αυτούς τους νέους φιλέλληνες που έδωσαν τη ζωή τους από το Μεσολόγγι έως και τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Δεν πρόκειται να ξεχάσουμε”.

Την κυβέρνηση εκπροσώπησε η Ειδική Γραμματέας Διαχείρισης προγραμμάτων ΕΚΤ Νίκη Δανδόλου και τη Βουλή των Ελλήνων ο Βουλευτής Μεσσηνίας Περικλής Μαντάς.

Στέφανους, μεταξύ άλλων, κατέθεσαν ο αναπληρωτής Δημάρχου Καλαμάτας, Αντιδήμαρχος Γ. Φάβας, ο Αντιπεριφερειάρχης Μεσσηνίας Βασίλης Καπέλιος, η εκπρόσωπος της Κυβέρνησης, ο εκπρόσωπος της Βουλής, ο πλοίαρχος Alex Bush εκ μέρους της κυβέρνησης του Ηνωμένου Βασιλείου και εκπρόσωποι των θυμάτων της Μάχης και των οικογενειών τους.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ