Kαρκίνος: Τρία ανεξήγητα συμπτώματα που συνήθως παραβλέπονται από τους ασθενείς

Η σοβαρότητα του καρκίνου εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από το αν είναι μεταστατικός. Αλλά η σημασία του έγκαιρου εντοπισμού της νόσου ισχύει για όλους τους τύπους καρκίνου καθώς προσφέρει θεραπευτική θεραπεία, αυξάνοντας το προσδόκιμο ζωής. 

Ο καρκίνος συνδέεται κλινικά με μια σειρά συμπτωμάτων που συνήθως αντικατοπτρίζουν το κύτταρο ή το όργανο που έχει αρρωστήσει. Μερικές φορές, ωστόσο, τα προειδοποιητικά σημάδια μπορεί να είναι λιγότερο εμφανή ή απροσδιόριστα. Ένα συνεχιζόμενο πρόβλημα με τους ασθενείς είναι πόσο συχνά αγνοούνται τα αποκαλυπτικά σημάδια της νόσου, ειδικά όταν έχουν ασαφή αιτία. Η απώλεια βάρους, ο πόνος και τα εξογκώματα που είναι ανεξήγητα θα μπορούσαν να είναι σύμπτωμα της νόσου.

Εάν εμφανίσετε οποιοδήποτε από αυτά τα συμπτώματα για περισσότερο από δύο εβδομάδες, θα πρέπει να κλείστε ένα ραντεβού με τον θεράποντα γιατρό σας ο οποίος εφόσον κριθεί αναγκαίο θα σας παραπέμψει σε ειδικό για περαιτέρω διερεύνηση.

Δυστυχώς η ανεξήγητη απώλεια βάρους, τα ανεξήγητα εξογκώματα και ο ανεξήγητος πόνος είναι τρία συμπτώματα που εύκολα παραβλέπονται από τους ασθενείς. Αλλά πολλές φορές, οι πάσχοντες αγνοούν επίσης τον πυρετό άγνωστης προέλευσης, τις νυχτερινές εφιδρώσεις, την επίμονη καούρα, τις πληγές στο στόμα ή τη γλώσσα που δεν επουλώνονται, το φούσκωμα, την ακανόνιστη λειτουργία του εντέρου και το πρόβλημα κατάποσης.

Ανεξήγητος πόνος
Επειδή τα καρκινικά κύτταρα δεν έχουν δικά τους νεύρα, η πλειοψηφία των ασθενών δεν νιώθει πόνο. Ο πόνος προκύπτει όταν ο όγκος πιέζει τα νεύρα που βρίσκονται δίπλα του.

Η Cancer Research UK λέει: «Οι ερευνητές εκτιμούν ότι 38 από τα 100 άτομα με καρκίνο αισθάνονται μέτριο έως σοβαρό πόνο. Ο πόνος είναι πιο πιθανός σε προχωρημένο καρκίνο. Να σημειωθεί πως περίπου 65 στα 100 άτομα με προχωρημένο καρκίνο νιώθουν πόνο.

Ανεξήγητοι όγκοι

Τα εξογκώματα είναι κοινά συμπτώματα καρκίνου που συχνά περνούν απαρατήρητα εάν είναι ανώδυνα στην αφή. Συνήθως, ένα εξόγκωμα που είναι σύμπτωμα της νόσου θα αυξάνεται σταθερά σε μέγεθος κατά τη διάρκεια εβδομάδων και μηνών.

 
«Καρκινικοί όγκοι που μπορούν να γίνουν αισθητοί εξωτερικά μπορούν να εμφανιστούν στο στήθος, τον όρχι, το λαιμό, αλλά και στα χέρια και τα πόδια», εξηγεί η κλινική του Κλίβελαντ.

Ανεξήγητη απώλεια βάρους
Η απώλεια βάρους μπορεί να συμβεί σε κάθε καρκίνο αλλά συνδέεται περισσότερο με καρκίνους που επηρεάζουν το στομάχι, τον οισοφάγο του παγκρέατος και τον πνεύμονα. Επιπλέον, για πολλούς ανθρώπους είναι το πρώτο ορατό σημάδι της νόσου.

Όπως εκτιμούν οι επιστήμονες ο καρκίνος απελευθερώνει ουσίες στο αίμα που επηρεάζουν τον τρόπο με τον οποίο το σώμα χρησιμοποιεί θερμίδες από τα τρόφιμα.

Επίσης, τα καρκινικά κύτταρα απαιτούν περισσότερη ενέργεια από τα υγιή γι’ αυτό και παρατηρείται απώλεια βάρους.

Σύμφωνα με τον ιατρικό διευθυντή Richard Levine στο Κέντρο Καρκίνου Moffitt, η απώλεια βάρους άνω του 5% σε μια περίοδο 6 έως 12 μηνών μπορεί να είναι αιτία ανησυχίας εφόσον είναι ανεξήγητη.

Ο γιατρός εξήγησε, στη συνέχεια: «Σε μελέτες που εξέτασαν τις αιτίες της ακούσιας απώλειας βάρους, 5 έως 37% των ασθενών τελικά διαγνώστηκαν με καρκίνο. Ωστόσο, δεν είναι πάντα ενδεικτικό του καρκίνου, και υπάρχουν πολλές άλλες αιτίες».

Ενώ δεν υπάρχουν σίγουροι τρόποι πρόληψης του καρκίνου, τα στοιχεία δείχνουν ότι ένας μεγάλος αριθμός καρκίνων προκύπτει από κακές διατροφικές συνήθειες, οπότε η υιοθέτηση ενός υγιεινού τρόπου ζωής είναι σημαντική για την αποτροπή της νόσου.

onmed.gr

πηγή

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ