Ιστορίες Μυστηρίου : Η Θανατηφόρα Γέφυρα των σκύλων στην Σκωτία

Κάτι τους τραβούσε σε αυτό το μέρος…

Τι θα πιστεύατε αν σας έλεγα ότι υπάρχει μια γέφυρα όπου οι σκύλοι πέφτουν και αυτοκτονούν;

Ταξιδεύουμε μέχρι την Σκωτία και συγκεκριμένα στην πόλη Νταμπάρτον για να γνωρίσουμε την μυστηριώδη γέφυρα Όβερτουν.

Κατασκευάστηκε το 1895 και οδηγεί στο βικτωριανής αρχιτεκτονικής Overtoun House. Αποτελείται από τρεις καμάρες και πυργίσκους και εκτείνεται σε ένα φαράγγι βάθους 15 μέτρων.  Στην Κέλτικη μυθολογία, η περιοχή Όβερτουν είναι γνωστή ως «το λεπτό μέρος». Μια περιοχή όπου φημολογείται πως ο ουρανός και η γη είναι πολύ κοντά.  Με μία πρώτη ματιά και λόγω του καταπράσινου τοπίου που την περιβάλλει θα λέγαμε ότι πρόκειται για ένα ελκυστικό μέρος για περίπατο με σκύλο. Όμως, η γέφυρα βρίσκεται στο επίκεντρο ενός μακροχρόνιου μυστηρίου. Από τη δεκαετία του 1950 και μετά, χιλιάδες ιδιοκτήτες σκύλων παρατήρησαν ότι η συμπεριφορά των κατοικίδιών τους άλλαζε ξαφνικά μόλις έφταναν στη γέφυρα. Τι έκαναν; Άρχισαν να τρέχουν γρήγορα, έφταναν στην άκρη της γέφυρας και πηδούσαν με φόρα στο κενό.

Τοπικοί ερευνητές εκτιμούν ότι περισσότεροι από 300 σκύλοι έχουν πηδήξει από τη γέφυρα. Οι εφημερίδες από την άλλη ανεβάζουν τον αριθμό στους 600. Τουλάχιστον 50 λέγεται ότι πέθαναν και για τον λόγο αυτό η γέφυρα χαρακτηρίστηκε ως «γέφυρα αυτοκτονίας σκύλων» από τους ντόπιους. Υπάρχουν πολλοί ιδιοκτήτες των οποίων τα σκυλιά έχουν πεθάνει και που προσπαθούν να μάθουν γιατί πήδηξαν. Οι ιστορίες με τους αυτόχειρες σκύλους προσέλκυσαν το ενδιαφέρον των φίλων του παραφυσικού.  Για πολλούς ντόπιους η γέφυρα θεωρείται στοιχειωμένη. Δηλώνουν μάλιστα: «Μεγαλώσαμε παίζοντας στα εδάφη του Όβερτουν και πιστεύουμε στα φαντάσματα, γιατί όλοι έχουμε δει ή αισθανθεί πνεύματα εδώ».

Υπάρχει επίσης ένας δημοφιλής τοπικός μύθος που μιλάει για μια «Λευκή Κυρία» που στοιχειώνει την συγκεκριμένη περιοχή.

Ο μύθος λέει ότι η συγκεκριμένη γυναίκα έζησε μόνη της μέσα στη θλίψη για περισσότερα από 30 χρόνια μετά τον θάνατο του συζύγου της. Λένε πως το φάντασμά της παραμονεύει από τότε στην τοποθεσία αυτή. Πολλοί ισχυρίζονταν ότι τα σκυλιά είναι ευαίσθητα στη μεταφυσική δραστηριότητα και πως «κάτι τα τραβάει» στη γέφυρα. Τις πεποιθήσεις αυτές ενίσχυσαν σπάνια περιστατικά όπου το σκυλί δεν πέθαινε και κατόπιν ανέβαινε στη γέφυρα και ξαναπήδαγε. Επίσης ντόπιοι πίστευαν ότι πίσω από τα περιστατικά κρύβονταν το βασιλικό ναυτικό στη βάση Faslane. Όπως έλεγαν, πλοία εξέπεμπαν ήχο που μόνο τα σκυλιά άκουγαν και ωθούνταν στο θάνατο.

 

Μία ακόμα όμως παρανοϊκή κίνηση φούντωσε ακόμα περισσότερο το μυστήριο της γέφυρας αυτής.  Τον Οκτώβριο του 1994, ο σχιζοφρενής Κέβιν Μπόι πέταξε τον μόλις δύο εβδομάδων γιο του από τη γέφυρα του Όβερτουν, επειδή πίστευε ότι ήταν η ενσάρκωση του Διαβόλου.  Επέλεξε το συγκεκριμένο μέρος της γέφυρας λόγω της σύνδεσής της με σκοτεινά πνεύματα και φαντάσματα. Λίγο αργότερα προσπάθησε και αυτός να αυτοκτονήσει από το ίδιο σημείο.

Οι παραπάνω ερμηνείες απασχόλησαν τους επιστήμονες αλλά και τους ειδικούς σε θέματα συμπεριφοράς ζώων.

Κάποια λογικότερη εξήγηση θα υπήρχε στο ερώτημα γιατί οι σκύλοι έλκονται τόσο πολύ από το φαράγγι της γέφυρας σε σημείο να θέτουν τη ζωή τους σε κίνδυνο. Μετά από επιτόπιες έρευνες ειδικών διαπιστώθηκε ότι το ένα άκρο της γέφυρας που φέρεται να προτιμάται από τους σκύλους περιείχε φωλιές ποντικών, σκίουρων και μινκ.  Κατέληξαν ότι ένα μινκ σημάδεψε κάποια στιγμή την περιοχή με μια πολύ έντονη μυρωδιά που έκτοτε ελκύει τα σκυλιά, ειδικά εκείνα με μακριά μύτη. Επίσης, η πυκνή φυλλωσιά, η δυσκολία των σκύλων να επεξεργαστούν τις αποχρώσεις του πρασίνου και η άγνοιά τους για την ύπαρξη του φαραγγιού είναι οι παράγοντες που συνδυαστικά ωθούν τα τετράποδα να πηδούν από τη γέφυρα. Στη διαπίστωση αυτή κατέληξε και ο δρ. David Sands σε ντοκιμαντέρ για το Channel 5 το 2005. Δεν είναι μια οριστική εξήγηση, αλλά σίγουρα ακούγεται πιο φυσιολογική από την ιδέα μια στοιχειωμένης γέφυρας που αναγκάζει τους σκύλους να αυτοκτονήσουν.

Περισσότερες λεπτομέρειες για την θανατηφόρα γέφυρα των σκύλων, μπορείτε να βρείτε στο κανάλι MYSTERY PLACE PROJECT του Λεωνίδα Παχτίτη.

Ακολουθήστε το Mystery Place Project στο  facebook 

Ακολουθήστε το Mystery Place Project στο Instagram 

Κάντε εγγραφή στο Κανάλι στο Youtube ώστε να ενημερώνεστε για τα βίντεο που ανεβαίνουν

Παρακολουθήστε στο βίντεο για την θανατηφόρα γέφυρα των σκύλων 

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ