Ιστορίες Μυστηρίου : Η Μυστηριώδης Ιστορία του κρυστάλλινου κρανίου της συντέλειας

Είπαν πως είχε μαγικές δυνάμεις. Πάμε να ταξιδέψουμε στο παρελθόν και να γνωρίσουμε το άλυτο μυστήριο με το κρυστάλλινο κρανίο της συντέλειας

Όλα ξεκίνησαν από μία εξερεύνηση στα ερείπια του πολιτισμού των Μάγιας. Το 1927 η Άννα Μίτσελ – Χέτζες μαζί με τον θετό πατέρα της Φρέντερικ Άλμπερτ Μάικ Μίτσελ – Χέτζες πήγαν στη Βρετανική Ονδούρα, το σημερινό Μπελιζέ. Ο Μίτσελ – Χέτζες ήταν ένας κραυγαλέος εξερευνητής που τον συνάρπαζαν οι θρύλοι για την κρυφή ιστορία της ανθρωπότητας. Πίστευε ότι μπορεί να βρει ενδείξεις αυτής της ιστορίας στα ερείπια αρχαίων πολιτισμών όπως των Μάγια. Μάλιστα πίστευε ότι ήταν πιθανοί απόγονοι όσων είχαν επιβιώσει από την Ατλαντίδα. Ο συγκεκριμένος εξερευνητής θα μπορούσε εύκολα να αποτελέσει την έμπνευση για τον Ιντιάνα Τζόουνς.

 Βρίσκονταν λοιπόν στην ερειπωμένη πόλη Λουμπααντούν, ανάμεσα σε γκρεμισμένους τοίχους, φαγωμένους από τον χρόνο και το απέραντο πράσινο της ζούγκλας, όταν η Άννα έκανε μια εκπληκτική ανακάλυψη. Η ομάδα του Μίτσελ – Χέτζες ήταν απασχολημένη με την ανασκαφή ενός ερειπωμένου ναού. Η Άννα όμως που εκείνη την ημέρα έκλεινε τα 17 της χρόνια, είδε κάτι να λάμπει ανάμεσα στα μπάζα πίσω από έναν βωμό.  Αφαίρεσε προσεκτικά τους σωρούς από πέτρες και διαπίστωσε ότι το αντικείμενο ήταν ένα γλυπτό του πάνω μέρους από ένα ανθρώπινο κρανίο, σκαλισμένο σε κρύσταλλο χαλαζία.

Ήταν τρομακτικά ρεαλιστικό και περίτεχνα σκαλισμένο. Οι οφθαλμικές κόγχες ήταν πρισματικές με αποτέλεσμα να συγκεντρώνουν το φως με τέτοιο τρόπο που έκαναν το κρανίο να λάμπει με μια απόκοσμη φωτεινότητα. Λίγο αργότερα και μερικά μέτρα πιο πέρα ανακάλυψαν και το σαγόνι του κρανίου.  Όταν τα έβαλαν μαζί, διαπίστωσαν ότι ταίριαζαν άψογα.

Παρά τη σημασία του ευρήματος, ο Μίτσελ – Χέτζες αισθανόταν ότι δικαιωματικά άνηκε στους ντόπιους που βοηθούσαν την ομάδα του στις εξερευνήσεις και τις ανασκαφές τους. Έτσι λοιπόν τους το πρόσφερε ως δώρο. Όταν όμως ξεκίνησαν να γυρίσουν στην Αγγλία, οι οδηγοί ανταπέδωσαν την καλοσύνη που είχε δείξει ο Μίτσελ – Χέτζες επιστρέφοντάς του το κρυστάλλινο κρανίο. Τον προειδοποίησαν όμως ότι το κρανίο ήταν γνωστό ως το κρανίο της συντέλειας. Πίστευαν πως είχε μαγικές δυνάμεις και πως μπορούσε να χρησιμοποιηθεί από κάποιον για να ευχηθεί τον θάνατο ενός άλλου.  Του είπαν επίσης να χρησιμοποιεί το κρανίο με σεβασμό, επειδή μεγάλες ατυχίες είχαν συμβεί σε όσους το είχαν χειριστεί επιπόλαια. Αυτή είναι η ιστορία της ανακάλυψης του κρανίου με βάση τις διηγήσεις της Άννας.

 

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι το κρανίο είναι ένα πραγματικά εντυπωσιακό και δυσοίωνα όμορφο τεχνούργημα. Τα ερωτήματα όμως για το ποιος το κατασκεύασε, το πώς και το γιατί παραμένουν ανοιχτά και συζητιούνται ακόμα και σήμερα.  Ο Μίτσελ – Χέτζες πίστευε πως η ηλικία του κρανίου ήταν τουλάχιστον 3600 χρόνων. Με βάση όμως αυτό και με τους ανάλογους υπολογισμούς το κρανίο θα έπρεπε να τοποθετηθεί ιστορικά πολύ πριν από την εποχή που αρχίζει η άνοδος του πολιτισμού των Μάγια.  Κάτι που δεν ενοχλούσε ιδιαίτερα τον Μίτσελ – Χέτζες, επειδή πίστευε ότι οι Μάγια ήταν απόγονοι των κατοίκων της Ατλαντίδας, που μετανάστευσαν στην Αμερική ύστερα από την καταστροφή του δικού τους πολιτισμού.

Η αλήθεια για το κρανίο της συντέλειας συγκεντρώθηκε σταδιακά από διάφορους ερευνητές.

Σημαντικότερος όλων ήταν ο σκεπτικιστής συγγραφέας Τζο Νίκελ. Αναφέρει ότι δεν υπάρχει ορυκτός χαλαζίας στην περιοχή των Μάγια κι ότι η πλησιέστερη περιοχή που διαθέτει τέτοια πετρώματα βρίσκεται στο νότιο Μεξικό. Ενδιαφέρον παρουσιάζει και το γεγονός ότι η πρώτη αναφορά στο κρανίο γίνεται το 1936 στο περιοδικό Man. Στο συγκεκριμένο τεύχος ο ανθρωπολόγος Δρ. Μοράντ αναφέρεται σε αυτό με τον όρο «κρανίο Μπέρνεϊ». Ο Σίντεϊ Μπέρνεϊ ήταν ένας Λονδρέζος έμπορος τέχνης που έβγαλε το κρανίο για πλειστηριασμό στο Sotheby’s στα τέλη του 1943.

Το κρανίο όμως δεν έφτασε ούτε την ελάχιστη δεσμευτική τιμή των 340 λιρών. Έτσι ο Μπέρνεϊ που είχε την ελπίδα ότι θα αποκομίσει πολύ περισσότερα το απέσυρε από τη δημοπρασία και το κράτησε. Την επόμενη χρονιά όμως το ξανασκέφτηκε και τελικά το πούλησε στον Μίτσελ – Χέτζες για 400 λίρες.

Πως άραγε τελικά το κρανίο είχε αλλάξει χέρια και επέστρεψε και πάλι στον Μίτσελ – Χέτζες;

Την απάντηση στο ερώτημα αυτό την έδωσε η ίδια η Άννα όταν σε μια συνέντευξη που της έκανε ο Τζο Νίκελ αποκάλυψε ότι ο θετός πατέρας της είχε δώσει το κρανίο στον Μπέρνεϊ ως ενέχυρο για ένα δάνειο με το οποίο είχε χρηματοδοτήσει μια από τις εξερευνητικές αποστολές.  Αποκάλυψε επίσης πως ο Μπέρνεϊ δεν είχε το δικαίωμα να βγάλει το κρανίο σε πλειστηριασμό.  Έτσι με την αγορά του τεχνουργήματος από τον Μπέρνεϊ, ο Μίτσελ – Χέτζες απλώς και πάλι ανέκτησε την ίδια του την περιουσία.

Παρόλα αυτά το περιοδικό Man αναφέρεται στο κρανίο μόνο ως κρανίο Μπέρνεϊ χωρίς να κάνει απολύτως καμία αναφορά στον Μίτσελ – Χέτζες. Επίσης δεν υπάρχει κανένα έγγραφο που συνδέει το κρανίο με τον εξερευνητή.

Και κάπου εδώ ξεκινάει ένα ακόμα μυστήριο για την ιστορία του κρανίου.

Θεωρείται εξαιρετικά απίθανη η παρουσία της Άννας στο Λουμπααντούν, όταν έγινε η υποτιθέμενη ανακάλυψη του κρανίου και αυτό γιατί στα αρχεία της αποστολής δεν υπάρχει καμία αναφορά του ονόματός της.  Άρα φτάνουμε στο συμπέρασμα ότι η ιστορία όπως την διηγείται η οικογένεια δεν είναι τίποτα περισσότερο από ένα ρομαντικό παραμύθι. Με όλα αυτά το μυστήριο γύρω από την προέλευση του κρανίου παραμένει.

 Το 1963 η Άννα δανείζει στον συντηρητή έργων τέχνης και ειδικό στα κρυστάλλινα αντικείμενα Φρανκ Ντόρλαντ το κρανίο προκειμένου να το μελετήσει. Το 1970 ο Ντόρλαντ το στέλνει στα εργαστήρια της Hewlett – Packard στη Σάντα Κλάρα, σε ένα από τα κορυφαία κρυσταλλομετρικά εργαστήρια.

Οι αποκαλύψεις των επιστημόνων διαδέχονται η μία την άλλη.

Ανακάλυψαν για παράδειγμα, ότι το κρανίο είχε σκαλιστεί κόντρα στο φυσικό άξονα του κρυστάλλου, και κάθετα στον προσανατολισμό της μοριακής του συμμετρίας. Αντίθετα δηλαδή από τον τρόπο που οι σύγχρονοι γλύπτες κρυστάλλων λαξεύουν διότι υπάρχει μεγάλος κίνδυνος ο κρύσταλλος να θρυμματιστεί. Ανακάλυψαν επίσης πως δεν διέκριναν κανένα σημάδι που θα μπορούσε να μαρτυρήσει ότι το κρανίο κατασκευάστηκε με σύγχρονες μεθόδους. Συμπέραναν ότι πιθανότατα κατασκευάστηκε σε δύο στάδια με το βασικό σχήμα να λαξεύεται στον κρύσταλλο με την βοήθεια διαμαντιών και στη συνέχεια να διαμορφώνονται οι λεπτομέρειες με μία επίπονη διαδικασία τριβής με λεπτή άμμο και νερό.

Με τις μεθόδους αυτές υπολόγισαν ότι θα χρειάζονταν περίπου 300 χρόνια για την ολοκλήρωση του κρανίου.

Ο Ντόρλαντ από την άλλη, ισχυριζόταν ότι το κρανίο διέθετε περίεργες, μυστικιστικές ιδιότητες. Ισχυρίστηκε ότι στην περίοδο των επτά χρόνων που εξέταζε το κρανίο άκουγε ένα αμυδρό κουδούνισμα από μακρινές καμπάνες. Έλεγε επίσης ότι όταν κοίταζε τα πρισματικά μάτια, έβλεπε εικόνες από άλλα κρανία και από ψηλά βουνά. Θεωρούσε πως όλα αυτά μπορεί να ήταν οπτικές και ακουστικές ψευδαισθήσεις που προκαλούνται από την κρυσταλλική δομή του κρανίου.

Θα πρέπει να αναφέρουμε εδώ πως το συγκεκριμένο κρυστάλλινο κρανίο δεν είναι το μοναδικό που έχει ανακαλυφθεί.

Υπάρχει το κρανίο των Μάγια από αμέθυστο, που ανακαλύφθηκε στις αρχές της δεκαετίας του 1900 στη Γουατεμάλα, το κρανίο του Τέξας, επίσης από τη Γουατεμάλα και το κρανίο από ροζ κρύσταλλο χαλαζία που ανακαλύφθηκε στην Ονδούρα. Πολλοί πιστεύουν ότι όλα αυτά τα κρανία είναι έργα ενός αρχαίου, πολύ προηγμένου πολιτισμού.

Σύμφωνα με κάποιους θρύλους των ιθαγενών της Αμερικανικής ηπείρου υπάρχουν 13 κρυστάλλινα κρανία φτιαγμένα από ατόφιο ορυκτό κρύσταλλο χαλαζία και τα οποία είναι σε φυσιολογικό μέγεθος και λέγεται ότι μιλούν και μεταδίδουν πληροφορίες. Φημολογείται ότι τα κρανία αυτά περιέχουν σημαντικές πληροφορίες  σχετικά με την προέλευση, το σκοπό και το πεπρωμένο της ανθρωπότητας. Καθώς και απαντήσεις για τα μεγαλύτερα μυστήρια της ζωής και του σύμπαντος. Μάλιστα λέγεται ότι οι πληροφορίες αυτές δεν είναι μόνο σημαντικές για το μέλλον αυτού του πλανήτη αλλά ζωτικές και για την ίδια την επιβίωση του ανθρώπινου γένους και πως θα αποκαλυφθούν μόνο όταν βρεθούν στον ίδιο χώρο και τα 13 κρανία μαζί.

Περισσότερες λεπτομέρειες για τo κρανίο της συντέλειας μπορείτε να βρείτε στο κανάλι MYSTERY PLACE PROJECT του Λεωνίδα Παχτίτη.

Ακολουθήστε το Mystery Place Project στο  facebook 

Ακολουθήστε το Mystery Place Project στο Instagram 

Κάντε εγγραφή στο Κανάλι στο Youtube ώστε να ενημερώνεστε για τα βίντεο που ανεβαίνουν

Παρακολουθήστε στο βίντεο για το κρανίο της συντέλειας 

 

 

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ