Τούρκικο παζάρι για την ένταξη Σουηδίας και Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ. Οι Βρυξέλλες πετάνε το μπαλάκι στις ΗΠΑ

Ανατολίτικο παζάρι στα όρια της παρακινδυνευμένης διπλωματίας χρεώνει ο διεθνής Τύπος στον πρόεδρο Ερντογάν, ο οποίος επιμένει στο βέτο ένταξης Φινλανδίας και Σουηδίας στο ΝΑΤΟ. Την ίδια στιγμή, οι ηγέτες των δύο χωρών φαίνεται να μη θέλουν να διακόψουν το δίαυλο επικοινωνίας με την Τουρκία.
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν εμφανίστηκε πεπεισμένος ότι η Φινλανδία και η Σουηδία πληρούν «όλα τα κριτήρια» για την ένταξή τους στο ΝΑΤΟ, υποδεχόμενος τους ηγέτες των δύο χωρών στο Λευκό Οίκο.

Την ίδια στιγμή, τόσο ο πρόεδρος της Φινλανδίας, όσο και η πρωθυπουργός της Σουηδίας, επιχείρησαν να μη ρίξουν άλλο λάδι στις «πύρινες» δηλώσεις Ερντογάν, ο οποίος επιμένει ότι θα ασκήσει βέτο, εντείνοντας το ανατολίτικο παζάρι.

Ο Ερντογάν επιμένει ότι κυρίως η Σουηδία, φιλοξενεί τρομοκρατικές ομάδες στο έδαφός της και ότι επιβάλλει κυρώσεις στην Άγκυρα στα οπλικά συστήματα.

Καρέ – καρέ η εν ψυχρώ εκτέλεση Ουκρανών από Ρώσους στρατιώτες στη Μπούτσα
Tην ίδια στιγμή, ανατριχιαστικό είναι το νέο βίντεο που έδωσαν στη δημοσιότητα οι New York Times, στο οποίο διακρίνονται Ρώσοι στρατιώτες να οδηγούν Ουκρανούς στο εκτελεστικό απόσπασμα στη Μπούτσα.

Παράλληλα, ο Βολοντομίρ Ζελένσκι στο καθημερινό του διάγγελμα επιβεβαίωσε ότι στο Ντονμπάς επικρατεί κόλαση, ενώ στη Μαριούπολη συνεχίζεται η αποχώρηση των Ουκρανών στρατιωτών από το Azovstal.

Η Ρωσία παζαρεύει άνοιγμα των ουκρανικών λιμανιών μόνο με άρση κυρώσεων
Σε κλίμα ανατολίτικου παζαριού και η Ρωσία, που διαμηνύει ότι θα ανοίξει τα ουκρανικά λιμάνια στη Μαύρη θάλασσα – για να αποσοβηθεί η επισιτιστική κρίση – μόνο εάν αρθούν οι ευρωπαϊκές κυρώσεις.

Λύση στο αδιέξοδο του ΝΑΤΟ «εντός εβδομάδων» «βλέπουν» οι Σουηδοί
Οι Βρυξέλλες θεωρούν ότι το βέτο της Τουρκίας είναι προσωρινό και δε θεωρούν ότι έχουν κάποιο ρόλο να παίξουν οι ευρωπαϊκοί θεσμοί. Αντίθετα, θεωρούν ότι οι ΗΠΑ έχουν λάβει πρωταγωνιστικό ρόλο να επιλύσουν ειδικά τα θέματα που συνδέονται με τα F-16.

Στην ίδια γραμμή είναι και η Σουηδία, με την κυβέρνηση και την αντιπολίτευση να λένε ότι δεν πρόκειται να κάνουν πίσω στα αιτήματα της Τουρκίας. Μάλιστα, θεωρούν ότι οι Αμερικανοί θα λύσουν το θέμα «εντός εβδομάδων».

Η Άγκυρα έχει εκνευριστεί με τη Σουηδία συγκεκριμένα διότι η Στοκχόλμη αρνείται να εκδώσει 33 φερόμενους τρομοκράτες του ΡΚΚ στην Τουρκία.

Ιδιαίτερα ενοχλημένη είναι επίσης λόγω του ότι η Σουηδία επέβαλε εμπάργκο στις εξαγωγές όπλων στην Τουρκία μετά τη στρατιωτική της δράση στη βόρεια Συρία το 2019.

«Πάγωμα» του Συμφώνου Σταθερότητας και το 2023 λόγω πολέμου
Την ίδια ώρα, φαίνεται ότι έχουμε θετικές εξελίξεις στις Βρυξέλλες σχετικά με την οικονομία, καθώς οι Ευρωπαίοι εξετάζουν το σενάριο παράτασης του «παγώματος» του Συμφώνου Σταθερότητας και το 2023, λόγω του πολέμου στην Ουκρανία.

Τα παραπάνω αναφέρουν διεθνή πρακτορεία επικαλούμενα ανώτατες πηγές της Κομισιόν.

Υπενθυμίζεται ότι το Σύμφωνο Σταθερότητας «πάγωσε» όταν ξεκίνησε η πανδημία και θεωρητικά το 2023 τα δημόσια οικονομικά έπρεπε να ξαναμπούν σε έλεγχο.

Ωστόσο, στη συνέχεια ήρθε και ο πόλεμος, και η δημοσιονομική πειθαρχία αναμένεται να αναβληθεί για ένα χρόνο ακόμη.

πηγή

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ