Στους 6 οι μυστηριώδεις θάνατοι Ρώσων ολιγαρχών από τον περασμένο Φεβρουάριο

Μυστήριο καλύπτει τους περίεργους θανάτους Ρώσων ολιγαρχών και των οικογενειών τους που ήταν στελέχη ρωσικών εταιριών φυσικού αερίου. Ο έκτος μυστηριώδης θάνατος ήταν ακόμα πιο ανατριχιαστικός, καθώς εκτός από τον ίδιο που βρέθηκε κρεμασμένος, η σύζυγός του και η κόρη του εντοπίστηκαν κατακρεουργημένες.
Μυστήριο επικρατεί γύρω από την υπόθεση θανάτων και εξαφανίσεων Ρώσων ολιγαρχών, αλλά και σε ορισμένες περιπτώσεις ακόμη και μελών των οικογενειών τους.

Οι θάνατοι πλήθυναν μετά την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και τις κυρώσεις της Δύσης εναντίον τους.

Ο θάνατος του Αβάγιεφ, αντιπροέδρου της Gazprombank
Η πρώτη υπόθεση αφορά τον θάνατο του Βλαντισλάβ Αβάγιεφ μόλις 51 ετών, στις αρχές του μήνα, ο οποίος ήταν αντιπρόεδρος της τράπεζας Gazprombank.

Στις 18 Απριλίου βρέθηκε νεκρός στα περίχωρα της Μόσχας με ένα πιστόλι στο χέρι του. Νεκρή βρέθηκε επίσης η σύζυγός του και η κόρη του.

Τα φιλορωσικά κυβερνητικά μέσα, αναφέρουν πως πρόκειται για έγκλημα πάθους και αναφέρουν πως ο Αβάγιεφ αφαίρεσε τη ζωή του αφού πρώτα πυροβόλησε και σκότωσε την 47χρονη σύζυγό του Γελένα και την 13χρονη κόρη του Μαρία, έχοντας συνειδητοποιήσει πως η σύζυγός του κυοφορεί από άλλον άνδρα.

Ο Σεργκέι Προτοσένια βρέθηκε νεκρός σε ισπανικό θέρετρο
Η δεύτερη υπόθεση αφορά στο θάνατο του 55χρονου Ρώσου πολυεκατομμυριούχου και πρώην διευθυντή της Novatek, (ανεξάρτητη εταιρεία παραγωγής φυσικού αερίου) Σεργκέι Προτοσένια.

Ο Προτοσένια, βρέθηκε απαγχονισμένος στις 20 Απριλίου στο θέρετρο Γιορέτ Ντε Μάρ στην Ισπανία. Νεκρή βρέθηκε επίσης η 53χρονη σύζυγός του Νατάλια και η 18χρονη κόρη του Μαρία.

Η εκδοχή σε αυτή την υπόθεση, σύμφωνα με τις ισπανικές αρχές είναι πως ο Προτοσένια κρεμάστηκε αφού πρώτα σκότωσε με τσεκούρι αλλά και μαχαίρι τη σύζυγό και την κόρη του. Ωστόσο υπάρχουν και εκδοχές που δεν αποκλείουν την πιθανότητα να έχουν δολοφονηθεί και οι τρεις τους.

Νεκρός ο Βασίλι Μέλνικοφ, ιδρυτής της ιατρικής εταιρείας «ΜedStom»
Παράλληλα, ο Βασίλι Μέλνικοφ, ιδρυτής της ιατρικής εταιρείας «ΜedStom», ο οποίος βρέθηκε νεκρός μαζί με την σύζυγο και τους 2 γιούς του, στις 25 Μαρτίου στο Νίζνι Νόβγκοροντ της Ρωσίας μέσα στο υπερπολυτελές του διαμέρισμα του. Τόσο ο Μέλνικοφ όσο και οι άλλοι τρεις νεκροί έφεραν μαχαιριές.

Απαγχονισμένος στο γκαράζ του ο Μιχαήλ Γουότφορντ
Στα τέλη Φεβρουαρίου, λίγες μέρες μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, ο Μιχαήλ Γουότφορντ βρέθηκε απαγχονισμένος στο γκαράζ του σπιτιού του στο Σάρεϊ, Ηνωμένο Βασίλειο.

Η γυναίκα και τα παιδιά του βρίσκονταν στο σπίτι εκείνη την ώρα, αν και δεν έπαθαν τίποτα. Ο γεννημένος στην Ουκρανία Ρώσος, 66 ετών, έκανε τα εκατομμύρια του ως μεγιστάνας πετρελαίου και φυσικού αερίου μετά την πτώση της Σοβιετικής Ένωσης, σύμφωνα με το BBC.

Ο θάνατός του βρίσκεται υπό έρευνα από την αστυνομία του Σάρεϊ, η οποία είπε στο BBC στις αρχές Μαρτίου ότι «δεν πιστεύεται ότι υπήρχαν ύποπτες συνθήκες εκείνη τη στιγμή».

Νεκρός και ο Αλεξάντερ Τιουλιάκοφ, υποδιευθυντής ασφαλείας της «Gazprom»
Νωρίτερα, στις 25 Φεβρουαρίου, μια μέρα μετά την ρωσική εισβολή και τρεις ημέρες πριν από το θάνατο του Γουότφορντ, νεκρός δι’ απαγχονισμού βρέθηκε στο Λενίντσκι της Ρωσίας και ο Αλεξάντερ Τιουλιάκοφ, υποδιευθυντής ασφαλείας της «Gazprom».

Ο Αλεξάντερ Τιουλιάκοφ, 61 ετών, βρέθηκε απαγχονισμένος στο γκαράζ της πολυκατοικίας του κοντά στην Αγία Πετρούπολη, σύμφωνα με τη ρωσική εφημερίδα Gazeta και το Newsweek.

Κοντά στη σορό του βρέθηκε μάλιστα και σημείωμα στο οποίο φέρεται πως εξηγούσε τους λόγους που αποφάσισε να θέσει τέρμα στη ζωή του.

Αυτοκτονία (;) ο θάνατος του Λεονίντ Σούλμαν
Τέλος, στις 30 Ιανουαρίου, νεκρός δι’ απαγχονισμού βρέθηκε και ο Λεονίντ Σούλμαν, επίσης στο Λενίντσκι της Ρωσίας.

Ο 60χρονος Σούλμαν, 60 ετών, βρέθηκε με παρόμοιο τρόπο δίπλα σε ένα σημείωμα που έκανε την αστυνομία να πιστέψει ότι αυτοκτόνησε, σύμφωνα με την Gazeta και το Newsweek.

Ο θάνατος του Σούλμαν ήρθε μόλις μήνες μετά την έναρξη έρευνας για απάτη στην Gazprom, σύμφωνα με το Fortune.

Ρωσία – Ισραήλ: Διπλωματικό επεισόδιο μετά την δήλωση Λαβρόφ ότι ο Χίτλερ ήταν εβραϊκής καταγωγής
Το Ισραήλ αποδοκίμασε σήμερα τα σχόλια του Ρώσου υπουργού των Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ ο οποίος άφησε να εννοηθεί ότι ο ηγέτης των Ναζί ,Αδόλφος Χίτλερ, είχε εβραϊκές ρίζες, ενώ απαίτησε μία συγγνώμη από τη Μόσχα.

Το υπουργείο Εξωτερικών του Ισραήλ ανακοίνωσε ότι κάλεσε τον πρεσβευτή της Ρωσίας χρησιμοποιώντας “σκληρή γλώσσα” για τα σχόλια που έκανε ο Λαβρόφ την Κυριακή, στη διάρκεια μιας συνέντευξης του στην ιταλική τηλεόραση.

«Ασυγχώρητη δήλωση»
Ο Ισραηλινός υπουργός των Εξωτερικών Γαΐρ Λαπίντ δήλωσε ότι ο Λαβρόφ έκανε «μία ασυγχώρητη και σκανδαλώδη δήλωση».

Οργισμένες αντιδράσεις προκάλεσε η συνέντευξη την οποία παραχώρησε χθες βράδυ ο Ρώσος υπουργός εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, στο ιταλικό τηλεοπτικό κανάλι Rete 4, του ομίλου Μπερλουσκόνι.

Επισημαίνεται ότι στην ερώτηση του Ιταλού δημοσιογράφου Τζουζέπε Μπρίντιζι, «πώς είναι δυνατόν ο Ζελένσκι να κατηγορείται για ναζιστικοποίηση της Ουκρανίας, από την στιγμή που είναι εβραϊκής καταγωγής», ο υπεύθυνος της ρωσικής διπλωματίας απάντησε:

«Και ο Χίτλερ ήταν εβραϊκής καταγωγής. Και ο ίδιος ο εβραϊκός λαός, άλλωστε, λέει ότι οι μεγαλύτεροι αντισημιτιστές είναι, ακριβώς, οι ίδιοι οι εβραίοι».

Κάλεσαν για εξηγήσεις τον Ρώσο πρέσβη
Σε ένδειξη διαμαρτυρίας, η κυβέρνηση του Ισραήλ, κάλεσε σήμερα για εξηγήσεις των Ρώσο πρέσβη στην χώρα, ενώ ο πρόεδρος του «Μουσείου της Μνήμης» της Ιερουσαλήμ, Ντανί Νταγιάν, δήλωσε ότι «πρόκειται για ψευδείς, επικίνδυνες και παραληρηματικές δηλώσεις».

πηγή

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ