Ρωσικό μπλόκο στο φυσικό αέριο: Κλιμακώνει την κρίση η Gazprom – Δεν κινδυνεύει ο εφοδιασμός λέει η ΕΕ
Οι ρωσικές κυρώσεις που επιβλήθηκαν στην πρώην μονάδα της κρατικής εταιρίας φυσικού αερίου Gazprom στη Γερμανία και σε άλλες οντότητες σημαίνουν ότι αυτές δεν μπορούν να λαμβάνουν προμήθειες αερίου από τη Ρωσία, δήλωσε σήμερα το Κρεμλίνο.
“Οι κυρώσεις εμποδίζουν, άρα δεν μπορούν να υπάρχουν σχέσεις με αυτές τις εταιρίες, ούτε μπορούν να λάβουν προμήθειες (αερίου)“, δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ, ο οποίος αρνήθηκε να πει περισσότερα.
Η Gazprom ανακοίνωσε διακοπή εξαγωγών μέσω του αγωγού Yamal-Europe
Η Μόσχα έχει επιβάλει κυρώσεις στον ιδιοκτήτη του πολωνικού τμήματος του αγωγού Γιαμάλ που μεταφέρει ρωσικό αέριο στην Ευρώπη, καθώς και στην πρώην μονάδα της Gazprom στη Γερμανία, οι θυγατρικές της οποίας βοηθούν να καλυφθεί η κατανάλωση αερίου της Ευρώπης. Οι οντότητες, που περιλαμβάνονταν σε έναν κατάλογο επηρεαζόμενων εταιριών σε ρωσικό κυβερνητικό ιστότοπο χθες, Τετάρτη, είχαν σε μεγάλο βαθμό τη βάση τους σε χώρες που έχουν επιβάλει κυρώσεις στη Ρωσία λόγω της εισβολής της Μόσχας στην Ουκρανία και είναι οι περισσότερες μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Η Γερμανία, ο μεγαλύτερος πελάτης της Ρωσίας στην Ευρώπη, δήλωσε σήμερα πως ορισμένες θυγατρικές της Gazprom Germania, της πρώην μονάδας της Gazprom στη Γερμανία που μεταφέρθηκε στη γερμανική ρυθμιστική αρχή τον Απρίλιο, δεν λαμβάνουν καθόλου αέριο εξαιτίας των κυρώσεων.
Σήμερα τα ημερήσια αιτήματα για διανομή ρωσικού αερίου στη Σλοβακία μέσω Ουκρανίας έχουν μειωθεί σε αναλογία με τις χαμηλότερες διανομές μέσω Ουκρανίας, όπου μία διαδρομή παραμένει σε αναστολή. Οι ροές μέσω του αγωγού Γιαμάλ-Ευρώπη εξακολουθούν να πραγματοποιούνται με αντίστροφη κατεύθυνση από τη Γερμανία στην Πολωνία.
Η ροή αερίου μέσω Ουκρανίας μειώθηκε στα 50,6 κυβικά μέτρα
Εξάλλου, η Gazprom ανακοίνωσε ότι εξακολουθεί να μεταφέρει αέριο στην Ευρώπη μέσω Ουκρανίας στο σημείο εισόδου Σούντζα, με τους όγκους σήμερα να ανέρχονται σε 50,6 εκατομμύρια κυβικά μέτρα (mcm) έναντι 72 mcm χθες, Τετάρτη. Το αίτημα για προμήθεια αερίου μέσω του σημείου εισόδου Σοχρανίβκα απορρίφθηκε από την Ουκρανία, ανέφερε η Gazprom.
Η ροή ρωσικού αερίου στην Ευρώπη μέσω της Ουκρανίας μειώθηκε κατά ένα τέταρτο χθες αφότου το Κίεβο σταμάτησε να χρησιμοποιεί τη διαδρομή της Σοχρανίβκα.
Δεν κινδυνεύει ο εφοδιασμός μέσω Ουκρανίας, λέει η ΕΕ
Από την πλευρά της η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δήλωσε σήμερα πως η απόφαση της Ουκρανίας την Τρίτη να αναστείλει τη ροή αερίου μέσω ενός σημείου μεταφοράς ρωσικών καυσίμων στην Ευρώπη δεν δημιουργεί θέμα για τον εφοδιασμό σε αέριο.
“Αν και αυτές οι εξελίξεις μπορεί να έχουν έναν αντίκτυπο σε ένα τμήμα της μεταφοράς αερίου στην Ευρώπη, δεν έχουν ως αποτέλεσμα ένα άμεσο θέμα ασφάλειας εφοδιασμού για την ΕΕ“, δήλωσε εκπρόσωπος της Επιτροπής που πρόσθεσε πως η αδυναμία της Ουκρανίας να λειτουργήσει τον σταθμό συμπίεσης αερίου Νοβοπσκόφ είναι αποτέλεσμα των ενεργειών της Ρωσίας. “Η Ουκρανία είναι ένας αξιόπιστος εταίρος διαμετακόμισης αερίου επί πολλά χρόνια“, δήλωσε εκπρόσωπος της Κομισιόν.
Με τον φόβο του οικονομικού «κραχ» η Ευρώπη
Μια τέλεια καταιγίδα αλλά αυτή την φορά στην οικονομία και ο φόβος του κραχ που συγκλονίζει τον πλανήτη μετά το κλείσιμο της στρόφιγγάς μεταφοράς ρωσικού αερίου στην ανατολική Ουκρανία συνθέτουν το εφιαλτικό σκηνικό της επόμενης ημέρας.
Η ακρίβεια ήδη έφτασε με αστραπιαία ταχύτητα στις αντλίες, στο σούπερ, στον πάγκο της λαϊκής.
Οι καταναλωτές βλέπουν το εβδομαδιαίο κόστος να εκτοξεύεται.
H αμόλυβδη που την Δευτέρα 9 Μαΐου είχε μέση πανελλαδική τιμή 2,171, την Τετάρτη 11 Μαΐου είχε 2,186 μετά το κλείσιμο του αγωγού αν και ο διεθνής οργανισμός ενέργειας καθησυχάζει πως δεν θα ξεμείνουμε από καύσιμα η απειλή είναι η επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομίας.
Η σταθερή αύξηση της παραγωγής αλλού (πέραν της Ρωσίας), σε συνδυασμό με μια επιβράδυνση της αύξησης της ζήτησης, ιδιαίτερα στην Κίνα, αναμένεται να αποτρέψει βραχυπρόθεσμα οποιαδήποτε οξεία έλλειψη προσφοράς Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας.
Την εφιαλτική πρόβλεψη της ύφεσης στην παγκόσμια οικονομία βλέπουν οι επενδυτές me βουτιά άνω του 2% στις ευρωαγορές λόγω πληθωρισμού και επιτοκίων βουτιά σε χαμηλό 16 μηνών και για το Bitcoin, κάτω από τα 27.000 δολάρια.
Την ίδια ώρα ο πληθωρισμός συνεχίζει την ξέφρενη πορεία του και τον μήνα Απρίλιο. Έκλεισε στο 10,2% το υψηλότερο επίπεδο που έχει καταγραφεί στην χώρα από τον Ιανουάριο του 1995 που ήταν 10,7%.
Πώς πήρε «φωτιά» ο οικογενειακός προϋπολογισμός
Απρίλιος 2021-Απρίλιος 2022
Φυσικό αέριο: +122,6%
Ηλεκτρικό ρεύμα: +88,8%
Έλαια – λίπη: +22%
Κρέατα: +14,1%
Λαχανικά: +13,8%
Με τους ειδικούς να μην βλέπουν άμεσα δραματική αλλαγή του κλίματος
Στο βαθύ κόκκινο οι αγορές
– 2,2% Φρανκφούρτη
-2,25% Παρίσι
-2,35% Λονδίνο
1,04210 υποχώρηση ευρώ/ενίσχυση δολαρίου
+14% Φυσικό αέριο
Χαλκός
-4,5%
κάτω από 9.000 $
Bitcoin
-11%
χαμηλό 16 μηνών