Ο στρατός του Ιράν κατέλαβε δύο ελληνόκτητα τάνκερ στον Περσικό Κόλπο

Eπιδρομή Ενόπλων σε πλοίο ελληνικό τάνκερ στον Περσικό κόλπο σημειώθηκε πριν από λίγο όπως μετέδωσε το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του OPEN. 

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, εμπορικό πλοίο με ελληνική σημαία και το οποίο βρίσκεται στον Περσικό κόλπο στα διεθνή ύδατα δέχθηκε επίθεση από ένοπλους οι οποίοι έχουν καταλάβει το πλοίο.

Το πλήρωμα είναι 25 ατόμων εκ των οποίων οι δύο είναι Έλληνες ενώ το υπουργείο Εξωτερικών με το υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας είναι σε ανοιχτή γραμμή αυτή την ώρα προκειμένου να συντονίσουν τις κινήσεις τους.

Σύμφωνα με το ethnos.gr, υπάρχουν πληροφορίες που αναφέρουν ότι αναμένεται να γίνει διάβημα από το υπουργείο εξωτερικών ενώ οι πρώτες ενδείξεις αναφέρουν ότι θα μπορούσε να είναι αντίποινα στο ρωσικό πλοίο το οποίο μετέφερε ιρανικό πετρέλαιο και το οποίο κατασχέθηκε στην Κάρυστο ενώ ενδέχεται να υπάρχει και δεύτερο πλοίο το οποίο αντιμετωπίζει στην περιοχή το ίδιο πρόβλημα. 

Το Ιράν αποφάσισε να λάβει «τιμωρητικά μέτρα» κατά της Ελλάδας για την κατάσχεση ιρανικού πετρελαίου στα ανοικτά των ελληνικών ακτών, σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters που επικαλείται το Nour News. 

Το Nour News, το οποίο βρίσκεται κοντά σε «ανώτατο ιρανικό όργανο κρατικής ασφάλειας», δεν ανέφερε τι είδους μέτρα θα λάβει το Ιράν.

Νωρίτερα την Παρασκευή, το Ιράν κάλεσε τον απεσταλμένο της Ελβετίας, η οποία εκπροσωπεί τα συμφέροντα των ΗΠΑ στην Τεχεράνη, για να διαμαρτυρηθεί για την κατάσχεση ιρανικού πετρελαίου από τις ΗΠΑ από πλοίο ρωσικής διαχείρισης στην Ελλάδα, ανέφερε το υπουργείο Εξωτερικών.

Διαμαρτυρία από το ιρανικό Υπουργείο Εξωτερικών
Το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων IRNA του Ιράν μετέδωσε την Τετάρτη ότι το Υπουργείο Εξωτερικών του κάλεσε τον επιτετραμμένο της πρεσβείας της Ελλάδας στην Τεχεράνη μετά την κατάσχεση του φορτίου ενός πλοίου που βρισκόταν «υπό τη σημαία της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν στα ελληνικά ύδατα και ενημερώθηκε για τις έντονες αντιρρήσεις της κυβέρνησης του Ιράν».

Πηγή στο υπουργείο Ναυτιλίας της Ελλάδας δήλωσε την Πέμπτη ότι το Υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ «ενημέρωσε την Ελλάδα ότι το φορτίο στο πλοίο είναι ιρανικό πετρέλαιο».

«Το φορτίο έχει μεταφερθεί σε άλλο πλοίο που μισθώθηκε από τις ΗΠΑ», πρόσθεσε η πηγή, χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.

Οι αμερικανικές αρχές κατέσχεσαν το ιρανικό πετρέλαιο που μετέφερε το δεξαμενόπλοιο Pegas, το οποίο μέχρι πρόσφατα έπλεε με ρωσική σημαία και είχε προσωρινά δεσμευτεί από την Ελλάδα έξω από την Εύβοια στο πλαίσιο των κυρώσεων εναντίον της Ρωσίας.

πηγή

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ