Ουκρανία: Η πιθανή εμπλοκή Λευκορωσίας, Μολδαβίας και οι φόβοι των ΗΠΑ για έναν πόλεμο χωρίς τέλος
Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν δεν θα τερματίσει τον πόλεμο στην Ουκρανία με την εκστρατεία του Ντονμπάς και είναι αποφασισμένος να δημιουργήσει μια χερσαία γέφυρα προς την Υπερδνειστερία, δήλωσε χθες η Διευθύντρια της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών των ΗΠΑ, Αβρίλ Χέινς, σύμφωνα με άρθρο στο newsbomb.gr.
«Εκτιμούμε ότι ο πρόεδρος Πούτιν προετοιμάζεται για παρατεταμένη σύγκρουση στην Ουκρανία κατά τη διάρκεια της οποίας εξακολουθεί να σκοπεύει να επιτύχει στόχους πέρα από το Ντονμπάς», είπε χαρακτηριστικά. «Πιθανότατα κρίνει επίσης ότι η Ρωσία έχει μεγαλύτερη ικανότητα και προθυμία να αντέξει τις προκλήσεις από τους αντιπάλους της και πιθανώς βασίζεται στην εικασια οτι οι ΗΠΑκαι η ΕΕ θα αποδυναμωθούν καθώς οι ελλείψεις τροφίμων, ο πληθωρισμός και οι τιμές της ενέργειας χειροτερεύουν», πρόσθεσε σε ακρόαση στη Γερουσία.
Ο εφιάλτης των πυρηνικων επιστρέφει
Ωστόσο, ο Ρώσος πρόεδρος θα μπορούσε να στραφεί σε «πιο δραστικά μέσα» καθώς ο πόλεμος συνεχίζεται είπε τέλος, τονίζοντας οτι η Μόσχα θα χρησιμοποιούσε πυρηνικά όπλα μόνο εάν αντιλαμβανόταν «υπαρξιακή απειλή» για το καθεστώς του. Και κάτι τέτοιο θα ήταν λόγου χάρη η προοπτική της ήττας της Ουκρανίας.
Οι Αμερικανοί θεωρούν οτι η σύρραξη στην Ουκρανία θα μετατραπεί σε ένα μακρύ, συντριπτικό πόλεμο φθοράς, ο οποίος θα μπορούσε να οδηγήσει σε ολοένα και πιο ασταθείς ενέργειες κλιμάκωσης από τον Πούτιν, συμπεριλαμβανομένης της πλήρους κινητοποίησης, της επιβολής στρατιωτικού νόμου και εάν ο Ρώσος ηγέτης ένιωθε ότι ο πόλεμος δεν είχε για εκείνον το επιθυμητό αποτέλεσμα, θέτοντας σε κίνδυνο τη θέση του στη Μόσχα – ακόμη και τη χρήση πυρηνικής κεφαλής.
«Πιστεύουμε ότι [η αντίληψη του Πούτιν για μια υπαρξιακή απειλή] θα μπορούσε να ισχύει στην περίπτωση που αντιληφθεί ότι χάνει τον πόλεμο στην Ουκρανία», είπε η Χέινς. Και πρόσθεσε οτι ο κόσμος πιθανότατα θα λάβει κάποια προειδοποίηση ότι επίκειται χρήση πυρηνικών. «Υπάρχουν πολλά πράγματα που θα έκανε στο πλαίσιο της κλιμάκωσης προτού φτάσει στα πυρηνικά όπλα..» σημείωσε.
Η ζοφερή πρόβλεψη ήρθε την ημέρα συνεχιζόμενων μαχών στην ανατολική και νότια Ουκρανία και των ρωσικών πυραυλικών επιθέσεων στο λιμάνι της Οδησσού, με τον ΟΗΕ να παραδέχεται ότι ο αριθμός των νεκρών αμάχων από τον πόλεμο θα είναι πιθανώς πολύ μεγαλύτερος από την τρέχουσα επίσημη εκτίμηση που κάνει λόγο για 3.381 θύματα. Η μετατόπιση της εστίασης προς τα ανατολικά και τα νότια είναι πιθανότατα μια προσωρινή τακτική παρά μια μόνιμη μείωση των πολεμικών στόχων, θεωρούν οι δυτικές υπηρεσίες πληροφοριών.
Η αξιολόγηση που έκαναν οι αρχηγοί πληροφοριών των ΗΠΑ για τους γερουσιαστές υποδηλώνει ότι η Ουκρανία βρίσκεται αντιμέτωπη με την προοπτική ενός πολέμου φθοράς. Είπαν ότι ο Πούτιν σκόπευε να κατακτήσει τις περιοχές του Λουγκάνσκ και του Ντόνετσκ καθώς και μια ουδέτερη ζώνη γύρω τους, για να εξασφαλίσει μια χερσαία γέφυρα προς την Κριμαία. Θα ήθελε να εδραιώσει τη ρωσική παρουσία στη Χερσώνα, βόρεια της Κριμαίας, για να εξασφαλίσει την παροχή νερού στη χερσόνησο.
Ο ρόλος της Υπερδνειστερίας
Οι Αμερικανοί λένε οτι υπάρχουν «ενδείξεις» ότι ο Πούτιν θέλει να επεκτείνει τη χερσαία γέφυρα μέχρι την Υπερδνειστερία, την κατεχόμενη από τη Μόσχα περιοχή της Μολδαβίας, ελέγχοντας έτσι όλη την ακτή της Μαύρης Θάλασσας.
Θεωρούν ωστόσο, ότι κάτι τέτοιο θα είχε δυσκολίες και ότι η επέκταση της χερσαίας γέφυρας στην Υπερδνειστερία, συμπεριλαμβανομένης της κατάληψης της Οδησσού, δεν θα ήταν δυνατή χωρίς πλήρη κινητοποίηση. Η κατάληψη του Ντονμπάς συν μιας ουδέτερης ζώνης είναι απίθανη μέσα στις επόμενες εβδομάδες, εκτιμούν στρατιωτικοί αναλυτές.
Ο επικεφαλής της Υπηρεσίας Αμυντικών Πληροφοριών, Υποστράτηγος Σκοτ Μπέριερ, προέβλεψε ένα αδιέξοδο στον πόλεμο, χωρίς καμία από τις δύο πλευρές να μπορεί να επιτύχει μια σημαντική πρόοδο. Αλλά μια απόφαση του Πούτιν να διατάξει μια πλήρη κινητοποίηση στη Ρωσία, θα μπορούσε να αλλάξει τη στρατιωτική ισορροπία. «Εάν κινητοποιηθούν και κηρύξουν πόλεμο, αυτό θα φέρει χιλιάδες ακόμη στρατιώτες στον αγώνα», είπε ο Μπέριερ. «Και παρόλο που μπορεί να μην είναι τόσο καλά εκπαιδευμένοι και ικανοί, θα φέρουν μάζα και πολύ περισσότερα πυρομαχικά».
Το Σαββατοκύριακο, φιλορώσοι αυτονομιστές ισχυρίστηκαν ότι ουκρανικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη έριξαν εκρηκτικά σε ένα αεροδρόμιο στην Υπερδνειστερία, τη φιλορωσική αποσχισθείσα περιοχή της Μολδαβίας που συνορεύει με την Ουκρανία. Οι δυτικοί αναλυτές εκφράζουν αμφιβολίες για αυτούς τους ισχυρισμούς που αναφέρονται δύο εβδομάδες μετά την αναφορά σειράς εκρήξεων στην περιοχή. Τα δύο γεγονότα υπενθύμισαν τον υπαρκτό κίνδυνο ο πόλεμος της Ουκρανίας να ξεχυθεί πέρα από τα σύνορά της.
Οι ειδικοί λένε ότι όποιος οργάνωσε την επίθεση πιθανότατα το έκανε περισσότερο για να στείλει μήνυμα παρά για να προκαλέσει σκόπιμη βλάβη. Όμως πέτυχε να εγείρει φόβους ότι η αναζωπύρωση της έντασης θα μπορούσε να οδηγήσει την Υπερδνειστερία ή τη Μολδαβία σε μια ευρύτερη σύγκρουση.
Οι εκρήξεις έπληξαν επίσης το status quo μιας «παγωμένης» σύγκρουσης δεκαετιών. Εν μέσω της πτώσης της Σοβιετικής Ένωσης, η Υπερδνειστερία, με την υποστήριξη της Μόσχας, πολέμησε για να απομακρυνθεί από τη Μολδαβία. Μια εκεχειρία του 1992 σταμάτησε τις μάχες, αλλά η Υπερδνειστερία εξακολουθεί να διατηρεί την de facto ανεξαρτησία της, αν και το καθεστώς της δεν αναγνωρίζεται επίσημα από τη διεθνή κοινότητα, ούτε καν από τη Ρωσία.
Ο Λουκασένκο και η Λευκορωσία
Ο πρόεδρος της Λευκορωσίας Αλεξάντερ Λουκασένκο δήλωσε χθες ότι η Μόσχα συμφώνησε να βοηθήσει το Μινσκ να κατασκευάσει όπλα, ανάμεσά τους έναν πύραυλο παρόμοιο με τον ρωσικό Iskander, καθώς φαίνεται να ενισχύει τις στρατιωτικές του δυνατότητες, μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Belta.
Το Μινσκ θα αναπτύξει στρατιωτικές ειδικές δυνάμεις σε τρεις περιοχές κοντά στα νότια σύνορά της με την Ουκρανία, ανακοίνωσαν επίσης οι λευκορωσικές ένοπλες δυνάμεις .Ο Λουκασένκο είπε σε συνάντηση αξιωματούχων άμυνας ότι τα γεγονότα στην Ουκρανία απέδειξαν τη σημασία της ύπαρξης στρατευμάτων με σύγχρονα, εξαιρετικά αποτελεσματικά όπλα και προμήθειες, τονίζοντας επίσης τη σημασία της επιμελητείας.
Ο Λουκασένκο είπε ότι κέρδισε την υποστήριξη του Ρώσου Προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν σε μια πρόσφατη συνάντηση στην Άπω Ανατολή της Ρωσίας για άτομα που ασχολούνται με την παραγωγή πυραύλων στη Ρωσία για να ασχοληθούν με τις εξελίξεις της Λευκορωσίας σε αυτήν την περιοχή. «Δημιουργούμε έναν νέο πύραυλο», δήλωσε ο Λουκασένκο σύμφωνα με την Belta. «Ένας πολύ αποτελεσματικός πύραυλος παρόμοιος με το μοντέλο Iskander. Υπήρξε πλήρης υποστήριξη».
Ο Λουκασένκο είπε ότι ο Πούτιν είπε στον Ντμίτρι Ρογκόζιν, επικεφαλής της ρωσικής διαστημικής υπηρεσίας Roscosmos, να παράσχει στη Λευκορωσία τη σχετική υποστήριξη.Η Ρωσία χρησιμοποίησε πυραύλους Iskander κατά τη διάρκεια της αποκαλούμενης «ειδικής επιχείρησης» στην Ουκρανία. Η Λευκορωσία είναι στενός σύμμαχος της Ρωσίας, αλλά ο Λουκασένκο είπε τον Μάρτιο ότι οι ένοπλες δυνάμεις της Λευκορωσίας δεν συμμετείχαν στην επιχείρηση της Μόσχας και δεν θα το πράξουν.