ΟΗΕ: Σε εξέλιξη η απομάκρυνση αμάχων από το εργοστάσιο Αζοφστάλ στην Μαριούπολη

Τα Ηνωμένα Έθνη πραγματοποιούν μια επιχείρηση ασφαλούς διέλευσης για αμάχους από το εργοστάσιο χάλυβα Αζοφστάλ στην Μαριούπολη, γνωστοποίησε σήμερα ένας εκπρόσωπος του Γραφείου του ΟΗΕ για τον Συντονισμό Ανθρωπιστικών Υποθέσεων.

Η επιχείρηση ξεκίνησε στις 29 Απριλίου και διεξάγεται σε συντονισμό με τη Διεθνή Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού, τη Ρωσία και την Ουκρανία, δήλωσε στο Reuters ο εκπρόσωπος του ΟΗΕ για τις ανθρωπιστικές υπηρεσίες Σαβιάνο Αμπρέου.

Πρόσθεσε ότι δεν μπορούν να γίνουν γνωστές περισσότερες λεπτομέρειες για να μην τεθεί σε κίνδυνο η ασφάλεια των αμάχων που απομακρύνονται και της οχηματοπομπής.

Το δημοτικό συμβούλιο της Μαριούπολης ανακοίνωσε ότι ξεκίνησε η εκκένωση αμάχων από την υπό πολιορκία νότια πόλη της Ουκρανίας

Περισσότεροι από 50 άμαχοι έχουν ήδη απομακρυνθεί σήμερα από τη χαλυβουργεία Azovstal της Μαριούπολης. Ένα κονβόι οχημάτων που έφεραν σύμβολα των Ηνωμένων Εθνών έκαναν την εμφάνισή τους στην πόλη της Ουκρανίας το πρωί της Πρωτομαγιάς, υποδεικνύοντας ότι είχε συναφθεί μια συμφωνία προκειμένου να αμβλυνθεί το πρόβλημα που υπάρχει εδώ και καιρό από την πιο καταστροφική πολιορκία στο πλαίσιο της σύγκρουσης Ρωσίας-Ουκρανίας.

Ανάρτηση του δημοτικού συμβουλίου της Μαριούπολης στο Facebook αναφέρει: «Είναι επίσημο. Σήμερα θα καταστεί δυνατή η εκκένωση αμάχων από τη Μαριούπολη στη Ζαπορίζια. Συγκέντρωση κόσμου στις 16:00 κοντά στο εμπορικό κέντρο “Port City”. Εάν έχετε συγγενείς ή γνωστούς στη Μαριούπολη, προσπαθήστε να επικοινωνήσετε μαζί τους με κάθε τρόπο. Καλέστε, γράψτε και πείτε ότι είναι δυνατό για να πάτε στο Zaporozhye, όπου θα είστε ασφαλείες. Προσευχόμαστε να πάνε όλα καλά».


Σε ένα από τα πρώτα σημαντικά σημάδια για τη συμφωνία εκκένωσης, μια ομάδα περίπου 40-50 πολιτών έφτασε την Κυριακή σε ένα κέντρο προσωρινής φιλοξενίας αφού εγκατέλειψε την περιοχή γύρω από το εργοστάσιο Azovstal, δήλωσε φωτογράφος του Reuters.

Δήμαρχος Μαριούπολης: Μεταξύ ζωής και θανάτου οι άμαχοι στο Azovstal
Ο δήμαρχος της πόλης είπε στο BBC ότι οι άνθρωποι που βρίσκονται στη χαλυβουργεία είναι «στο όριο μεταξύ ζωής και θανάτου».

Ειδικότερα, σε ανάρτηση που έκανε στο Telegram το βράδυ του Σαββάτου, ο Βαντίμ Μποϊτσένκο έγραψε: «Μέσα σε δύο χρόνια, οι ναζί σκότωσαν 10.000 αμάχους στη Μαριούπολη. Και οι Ρώσοι κατακτητές σε δύο μήνες – πάνω από 20 χιλιάδες Μαριούπολη. Περισσότεροι από 40.000 άνθρωποι απελάθηκαν βίαια. Πρόκειται για μια από τις χειρότερες γενοκτονίες αμάχων στη σύγχρονη ιστορία. Ο ρωσικός στρατός καταστρέφει σκόπιμα και αδίστακτα την πόλη μας και τους κατοίκους της».

«Ο ρατσισμός είναι ο φασισμός του 21ου αιώνα. Χωρίς αμφιβολίες ή ψευδαισθήσεις. Η ανθρωπότητα έχει πληρώσει υψηλό τίμημα για τη νίκη επί του φασισμού τον περασμένο αιώνα. Αν δεν ενωθούμε σήμερα και δεν σταματήσουμε αυτό το κακό, το τίμημα αυτή τη φορά μπορεί να είναι πολύ υψηλότερο», πρόσθεσε ο δήμαρχος της πόλης.

Η πολιορκία της Μαριούπολης, την οποία οι ρωσικές δυνάμεις σφυροκοπούν ανελέητα για σχεδόν δύο μήνες, έχει μετατρέψει την πόλη σε ερείπια με άγνωστο αριθμό νεκρών και χιλιάδες που προσπαθούν να επιβιώσουν χωρίς νερό, αποχέτευση ή τροφή.

Η πόλη βρίσκεται υπό ρωσικό έλεγχο, αλλά ορισμένοι μαχητές και πολίτες παραμένουν εγκλωβισμένοι στο εργοστάσιο Azovstal -μια τεράστια μονάδα της σοβιετικής εποχής που ιδρύθηκε υπό τον Τζόζεφ Στάλιν που αποτελείται από έναν λαβύρινθο από αποθήκες και σήραγγες για να αντέχει σε ενδεχόμενη επίθεση.

Ανησυχία για την ομαλή εξέλιξη της απομάκρυνσης των αμάχων από το Azovstal στη Μαριούπολη
Σύμφωνα με το Reuters, η ανησυχία στα πρόσωπα των αξιωματούχων που περιμένουν στο κέντρο υποδοχής προσφύγων στη Ζαπορίζια λέει πολλά. Κανείς δεν θέλει να θέσει σε κίνδυνο τη συμφωνία για έναν ανθρωπιστικό διάδρομο σε μια τόσο κρίσιμη στιγμή.

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας αναφέρει ότι 46 άμαχοι έχουν ήδη εκκενωθεί και δημοσίευσε βίντεο που προφανώς δείχνει ανθρώπους να μεταφέρονται με λεωφορεία και οχήματα του Ερυθρού Σταυρού και των Ηνωμένων Εθνών κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Τα Ηνωμένα Έθνη δεν έχουν επιβεβαιώσει αυτές τις λεπτομέρειες, αλλά Ουκρανοί αξιωματούχοι είπαν ότι τουλάχιστον 20 άμαχοι εγκατέλειψαν το εργοστάσιο -μια «χαραμάδα ελπίδας» που αποκάλεσαν την κατάσταση.

Τις τελευταίες εβδομάδες, μάλιστα, έχουν κυκλοφορήσει βίντεο που, σύμφωνα με τις πληροφορίες, κινηματογραφήθηκαν στον λαβύρινθο των τούνελ κάτω από το εργοστάσιο χάλυβα και δείχνουν παιδιά να ζητούν να παίξουν στον ήλιο, νήπια να χρησιμοποιούν πάνες από πλαστικές σακούλες και μια αδύναμη ηλικιωμένη γυναίκα με επιδέσμους στο κεφάλι της. Έχουν υπομείνει περισσότερες από 60 ημέρες ρωσικών βομβαρδισμών, έχοντας βρει καταφύγιο στα τεράστια υπόγεια του εργοστασίου.

πηγή

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ