Μυστήριο με τους θανάτους 6 Ρώσων ολιγαρχών σε ένα χρόνο – Ο Πούτιν έχει βάλει το χέρι του;

Στις 19 Απριλίου, η ισπανική αστυνομία έπεσε σε ένα σκηνικό που έμοιαζε με τα επακόλουθα μιας ταινίας τρόμου, όταν έκανε έναν έλεγχο για την πρόνοια του Ρώσου ολιγάρχη Σεργκέι Προτοσένια και της οικογένειάς του.

Μέσα στην πολυτελή ενοικιαζόμενη βίλα στην Costa Brava, οι αστυνομικοί βρήκαν την 53χρονη σύζυγο του Προτοσένια, Ναταλία και την 18χρονη κόρη του, Μαρία -την οποία αποκαλούσε «πριγκίπισσά» του- μαχαιρωμένες μέχρι θανάτου. Ο Προτοσένια, πρώην αναπληρωτής πρόεδρος της εταιρείας φυσικού αερίου Novatek, βρέθηκε απαγχονισμένος στον κήπο, με ένα αιματοβαμμένο τσεκούρι και ένα μαχαίρι δίπλα του. 

Ο Προτοσένια δεν άφησε σημείωμα αυτοκτονίας. Δεν υπήρχαν κηλίδες αίματος στο σώμα του, ανέφερε η El Punta Vui.

Βλάντισλαβ Αβάγιεφ
Την προηγούμενη ημέρα και περίπου 2.000 μίλια μακριά, ο Βλάντισλαβ Αβάγιεφ, πρώην αξιωματούχος του Κρεμλίνου και πρώην αντιπρόεδρος της Gazprombank, βρέθηκε νεκρός από πυροβολισμό στο διαμέρισμά του στη Μόσχα. Το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Tass της Ρωσίας ανέφερε ότι στο χέρι του βρισκόταν ένα πιστόλι. Η σύζυγός του, Ελένα, και η κόρη του, Μαρία, 13 ετών, είχαν επίσης τραυματιστεί θανάσιμα.

Κανένας από τους δύο άνδρες, που είχαν περιουσία άνω των 400 εκατομμυρίων δολαρίων ο καθένας, δεν περιλαμβανόταν σε καμία διεθνή λίστα κυρώσεων για τη σύγκρουση Ουκρανίας-Ρωσίας. Ρωσικά ειδησεογραφικά πρακτορεία, καθώς και ισπανικά μέσα ενημέρωσης, υπέθεσαν ότι και οι δύο τραγωδίες ήταν δολοφονίες-αυτοκτονίες.

Όμως, ειδικοί εκτός Ρωσίας υποστηρίζουν ότι επρόκειτο για δολοφονίες που έγιναν για να μοιάζουν με ενδοοικογενειακή βία. Κάποιος στη Ρωσία κάνει «επιθετικό μάρκετινγκ», λένε – ειδικά μεταξύ των στελεχών της βιομηχανίας ενέργειας.

«Εσωτερικό ρωσικό ξεκαθάρισμα»
«Γίνεται ένα ξεκαθάρισμα και είναι δύσκολο να εντοπίσουμε ένα άτομο που το κάνει», δήλωσε ο Anders Aslund, συγγραφέας του βιβλίου «Ο πελατειακός καπιταλισμός της Ρωσίας» και Σουηδός οικονομολόγος. «Αλλά αυτό μου μοιάζει με δολοφονίες του Κρεμλίνου».

Ο Aslund δήλωσε στην The Post ότι έμαθε από ρωσικές πηγές ότι οι ρωσικές μυστικές υπηρεσίες συνέταξαν δύο λίστες που περιείχαν τα ονόματα στελεχών της ενεργειακής βιομηχανίας της χώρας αυτής, στα τέλη του 2021 και στις αρχές Μαρτίου. Ο Aslund δήλωσε ότι το Κρεμλίνο υποψιάστηκε ότι κάποιος από τη βιομηχανία διέρρεε πληροφορίες σχετικά με τη χρηματοδότηση μυστικών επιχειρήσεων που αναλάμβανε η ρωσική εξωτερική υπηρεσία πληροφοριών – συμπεριλαμβανομένης της εισβολής στην Ουκρανία.

«Ο κατάλογος παρουσιάστηκε στον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν από την FSB [Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Ασφαλείας] και ο Πούτιν ενέκρινε την εκκαθάριση όλων όσων περιλαμβάνονταν στον κατάλογο χωρίς καν να τον κοιτάξει», ισχυρίστηκε ο Aslund. «Ο Πούτιν χρηματοδοτεί πολλές από τις επιχειρήσεις του μέσω της Gazprom και της Gazprombank και τα στελέχη που εργάζονται εκεί γνωρίζουν τα πάντα για αυτή τη μυστική χρηματοδότηση. Ο τομέας του φυσικού αερίου είναι ο πιο διεφθαρμένος τομέας στη Ρωσία».

Επτά Ρώσοι ολιγάρχες έχουν βρεθεί ξαφνικά νεκροί – μερικοί από αυτούς υπό ύποπτες συνθήκες – μέχρι στιγμής φέτος. Πολλοί πιστεύουν ότι ορισμένες ή όλες οι πρόσφατες «δολοφονίες-αυτοκτονίες» διατάχθηκαν από τον Πούτιν.

«Ο Πούτιν θα στείλει λουλούδια στις κηδείες τους. Όπως οι μαφιόζοι»
Εάν ο Πούτιν βρίσκεται πίσω από τους θανάτους, δήλωσε ο συγγραφέας Τζον Ονίλ «το μόνο που κάνει είναι να ακολουθεί το εγχειρίδιο του Ιωσήφ Στάλιν».

Οι σκηνοθετημένες αυτοκτονίες έχουν γίνει πολύ πιο εξελιγμένες από την εποχή του Στάλιν, δήλωσε ο Aslund. Η φοβερή Μονάδα 29155 της Ρωσίας, η μυστική μονάδα που αποτελεί μέρος της τεράστιας στρατιωτικής υπηρεσίας πληροφοριών της Ρωσίας, της GRU, πιστεύεται ότι είναι τα κρυφά χέρια πίσω από τις σκηνοθετημένες δολοφονίες-αυτοκτονίες και δηλητηριάσεις, δήλωσε ο Ονίλ.

«Είναι όλη η μαφιόζικη υπόθεση της παράδοσης ενός μηνύματος», δήλωσε ο Ονίλ για την τακτική της Μονάδας 29155. «Θέλουν οι άνθρωποι να ξέρουν ότι θα τους δολοφονήσουν. Είναι ένα μάθημα – το ίδιο με τον μαφιόζο που εξοντώνει τον κουρέα στο Μπρούκλιν και στέλνει λουλούδια στην κηδεία. Ο Πούτιν πιθανότατα θα στείλει λουλούδια στις κηδείες αυτών των δύο ολιγαρχών».

Λεονίντ Σούλμαν, Αλεξάντερ Τουλιάκοφ, Μιχαήλ Γουότφορντ και Βασίλι Μέλνικοφ
Εκτός από τις πιο πρόσφατες «δολοφονίες-αυτοκτονίες» των Προτοσένια και Αβάγιεφ ο Λεονίντ Σούλμαν, ένα 60χρονο ανώτατο στέλεχος της Gazprom, βρέθηκε νεκρός από προφανή αυτοκτονία στις 30 Ιανουαρίου, ένα μήνα πριν η Ρωσία εισβάλει στην Ουκρανία. Ο Λεονίντ Σούλμαν φέρεται να έκοψε τις φλέβες του και να άφησε ένα σημείωμα που ανέφερε ότι αυτοκτόνησε.

Στις 25 Φεβρουαρίου, την επομένη της εισβολής στην Ουκρανία, το πρώην στέλεχος της Gazprom Αλεξάντερ Τουλιάκοφ, 61 ετών, βρέθηκε απαγχονισμένος στο σπίτι του κοντά στην Αγία Πετρούπολη. Η αστυνομία βρήκε δίπλα στο πτώμα του και ένα σημείωμα αυτοκτονίας.

Τρεις ημέρες αργότερα, ο ουκρανικής καταγωγής Μιχαήλ Γουότφορντ, μεγιστάνας του φυσικού αερίου και του πετρελαίου, βρέθηκε απαγχονισμένος στο γκαράζ της έπαυλής του στο Σάρεϊ της Αγγλίας. Οι αρχές δήλωσαν ότι οι συνθήκες γύρω από το θάνατο του μεγιστάνα δεν φαίνονταν ύποπτες, αλλά εξακολουθούσαν να τον χαρακτηρίζουν «ανεξήγητο».

Στις 24 Μαρτίου, ο δισεκατομμυριούχος Βασίλι Μέλνικοφ, ο οποίος ήταν επικεφαλής του γίγαντα ιατρικών προμηθειών MedStom, βρέθηκε νεκρός μαζί με τη σύζυγό του, Γκαλίνα, και τους δύο μικρούς τους γιους στο αξίας πολλών εκατομμυρίων δολαρίων διαμέρισμά τους στο Νίζνι Νόβγκοροντ της Ρωσίας.

Το τρίο είχε μαχαιρωθεί μέχρι θανάτου και τα μαχαίρια του φόνου βρέθηκαν στον τόπο του εγκλήματος, αναφέρει το Newsweek. Οι ρωσικές αρχές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι ο Μέλνικοφ σκότωσε την οικογένειά του προτού μαχαιρωθεί μέχρι θανάτου.

«Δεν πρόκειται για αντιφρονούντες», δήλωσε ο John Hardie, αναλυτής ερευνών για τη Ρωσία στο Ίδρυμα για την Υπεράσπιση των Δημοκρατιών. “Θα μπορούσαν να τους χτυπήσουν πληρωμένοι δολοφόνοι ή θα μπορούσαν επίσης να είναι κάποιου είδους αντιμαχόμενες επιχειρηματικές φατρίες”.

Πρόσφατη έκθεση της δεξαμενής σκέψης του Ινστιτούτου Βαρσοβίας σημείωσε ότι αξιωματούχοι ασφαλείας της Gazprom εμφανίστηκαν στον τόπο όλων των πρόσφατων θανάτων της Gazprom, θεωρώντας ότι «ενδεχομένως κάποιοι ανώτεροι άνθρωποι που συνδέονται με το Κρεμλίνο καλύπτουν τώρα τα ίχνη απάτης σε κρατικές εταιρείες».

πηγή

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ