Θολό το τοπίο στη Σύνοδο Κορυφής – Προς συμβιβαστική λύση για το εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο

Αισιόδοξοι ότι οι ηγέτες θα καταφέρουν να καταλήξουν σε μια συμφωνία για εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο εμφανίστηκαν μπαίνοντας στην Σύνοδο Κορυφής ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Εμανουέλ Μακρόν.

Ουκρανοί διαδηλωτές στις Βρυξέλλες απαιτούσαν από την Ευρωπαϊκή Ένωση να επιβάλει άμεσα εμπάργκο στις εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου και φυσικού αερίου.

Όμως ακόμα και την ώρα που κατέφθαναν οι ηγέτες των 27 στη σύνοδο το τοπίο παρέμενε θολό, παρά τις πολυήμερες διαπραγματεύσεις.

«Νομίζω ότι οδεύουμε προς μια συμφωνία για το έκτο πακέτο κυρώσεων» ανέφερε ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν, ενώ ο Κυριάκος Μητσοτάκης σημείωσε: «Θεωρώ ότι οι επιμέρους ενστάσεις κρατών μελών μπορούν να καμφθούν για να καταλήξουμε σε επιθυμητά αποτελέσματα».

«Δε νομίζω ότι θα φτάσουμε σήμερα σε συμφωνία» υπογράμμισε η Εσθονή πρωθυπουργός Κάζα Κάλας.

Η Ουγγαρία απειλεί με βέτο, άλλες χώρες διαμαρτύρονται για άδικη μεταχείριση ενώ και η Γερμανία δεν βιάζεται καθώς είναι μεγάλη η ενεργειακή εξάρτησή της από τη Ρωσία.

Ως συμβιβαστική λύση για το εμπάργκο πετρελαίου παρουσιάστηκε η ιδέα να εξαιρεθούν η Ουγγαρία, η Τσεχία και η Σλοβακία, για τις προμήθειες ρωσικού πετρελαίου που γίνονται μέσω του παλαιού, σοβιετικού αγωγού «Φιλία», που διέρχεται από την Ουκρανία.

Από την πλευρά της η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα Φν ντερ Λάιεν ανέφερε: «Οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται. Δεν έχω πολύ μεγάλες προσδοκίες ότι θα το λύσουμε στις επόμενες 48 ώρες».

«Υπάρχει πολιτική θέληση, όμως όταν ορισμένες χώρες φοβούνται για την ενεργειακή ασφάλειά τους, πρέπει να βρούμε λύσεις» τόνισε ο πρωθυπουργός του Βελγίου Αλεξάντερ Ντε Κρου.

Για το καυτό ζήτημα του πλαφόν στις τιμές φυσικού αέριου, ο Ευρωπαίος επίτροπος Οικονομίας Πάολο Τζεντιλόνι απέκλεισε ότι θα υπάρξει συμφωνία σε αυτή τη σύνοδο.

«Η ελληνική κυβέρνηση θα σταθεί δίπλα στους Έλληνες καταναλωτές, στις επιχειρήσεις, στα νοικοκυριά, έτσι ώστε να συγκρατήσει στο μέτρο του εφικτού τις υψηλές τιμές ηλεκτρικής ενέργειας» συμπλήρωσε ο κ. Μητσοτάκης.

Η Κομισιόν δηλώνει ότι θα μελετήσει τάχιστα το θέμα του πλαφόν εφόσον ανάψει το πράσινο φως η σύνοδος κορυφής.

Μega.com

πηγή

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ