Ευλογιά των πιθήκων: Μπορεί να εξελιχθεί σε νέα πανδημία; Όσα ξέρουμε μέχρι τώρα

Παγκόσμια ανησυχία έχουν προκαλέσει τα κρούσματα της ευλογιάς των πιθήκων (monkeypox), που μέχρι στιγμής δεν έχουν φτάσει στην Ελλάδα. Πολλά από αυτά είναι άγνωστης προέλευσης, πράγμα που σημαίνει ότι ο ιός που την προκαλεί πιθανώς εξαπλώνεται κάτω από το ραντάρ των υγειονομικών αρχών.

Οι επιστήμονες αρχίζουν να εκφράζουν ανησυχίες για την πιθανότητα να προκύψει μια νέα πανδημία, καθώς έχουν εντοπιστεί κρούσματα σε τουλάχιστον επτά χώρες και ο αριθμός αυτός αυξάνεται κάθε μέρα.

Τι γνωρίζουμε μέχρι τώρα; Ακολουθεί μια σύνοψη που έκανε το Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, με τη μορφή ερωταπαντήσεων, με βάση κυρίως το New Scientist.

Τι είναι η νόσος αυτή

Είναι μια σχετικά σπάνια νόσος που προκαλείται από έναν ιό (Poxvirus), που ανήκει στην ίδια οικογένεια με τον ιό της ευλογιάς. Η νόσος συνήθως εξαπλώνεται μεταξύ των μαϊμούδων στην Κεντρική και Δυτική Αφρική, όπου ενδημεί, αλλά περιοδικά μπορεί να πάει και στους ανθρώπους, έχοντας προκαλέσει μέχρι σήμερα μικρές εξάρσεις κρουσμάτων. Για πρώτη φορά εντοπίστηκε σε μαϊμούδες εργαστηρίου το 1958. Το πρώτο περιστατικό μόλυνσης ανθρώπου καταγράφηκε στη Δημοκρατία του Κονγκό το 1970.

Πόσα περιστατικά έχουν υπάρξει κατά την τωρινή έξαρση; 

Διαβάστε αναλυτικά και δείτε βίντεο στο ourlife.gr

πηγή

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ