Γρομπαλάκι στο σώμα: Είναι λόγος ανησυχίας;

Το γρομπαλάκι είναι μόρφωμα που έχει την εξωτερική όψη εξογκώματος και μπορεί να εμφανιστεί σε οποιαδήποτε περιοχή της επιφάνειας του σώματος.

Συνηθέστερα εντοπίζεται τυχαία κατά τη διαδικασία της ένδυσης, του καλλωπισμού,  της σεξουαλικής δραστηριότητας ή στο μπάνιο. Συμπτώματα  συνήθως δεν υπάρχουν.

Σύμφωνα με άρθρο στο iatronet.gr τα συμπτώματα εάν υπάρχουν εκδηλώνονται ως:

Κάψιμο
Ευαισθησία υπερκείμενου δέρματος
Τράβηγμα υπερκείμενου δέρματος
Κοκκινίλα
Πόνος
Πρήξιμο
Αύξηση της θερμοκρασίας του σώματος
Πυρετός

Σπανίως τα γρομπαλάκια αποτελούν μέρος της μορφολογίας του σώματος, γνωστά παιδιόθεν στον άνθρωπο που τα φέρει και ενδέχεται να είναι μονήρη ή πολλαπλά.

Ένα συχνό ερώτημα του ανθρώπου που «πιάνει γρομπαλάκι στο σώμα του» είναι εάν αυτό είναι ή όχι ανησυχητικό.

Τα γρομπαλάκια που αποτελούν μέρος της μορφολογίας του σώματος από τη γέννηση, δεν έχουν συμπτώματα και είναι σταθερά σε μορφή και υφή δεν εμπνέουν ανησυχία. Στις γυναίκες κατά τη διάρκεια της εμμήνου ρήσεως μπορεί να εμφανιστεί παροδικά, μικρό γρομπαλάκι στη βουβωνική περιοχή δίπλα στα γεννητικά όργανα, το οποίο ταχέως υποχωρεί. Ενίοτε πρόκειται για αντίδραση σε κάποιο ερεθιστικό παράγοντα όπως είναι κάποιο αποσμητικό σώματος. Παθολογικά αίτια είναι οι φλεγμονές, οι ορμονικές διαταραχές, οι καρκίνοι, οι καλοήθεις όγκοι, οι αλλεργίες, οι άσηπτες φλεγμονές στα πλαίσια, για παράδειγμα, αυτοάνοσων νοσημάτων. Κατά τη διάρκεια της σωστής παθολογικής ιατρικής εξέτασης πρέπει να διερευνηθεί η αιτία της εμφάνισης του μορφώματος. Η πιο κοινή παθολογική αιτία εμφάνισης ανάλογων εξογκωμάτων είναι οι φλεγμονές. Οι φλεγμονές αναπτύσσουν γρομπαλάκια με δύο βασικούς μηχανισμούς:

Η φλεγμονή προκαλεί διαδοχικές αλλοιώσεις στους ιστούς, ως αντίδραση στην βλάβη που επιφέρει ο βλαπτικός παράγοντας. Στην προσπάθειά του ο οργανισμός να αυξήσει την αιματική ροή του ιστού που φλεγμαίνει, αναπτύσσει τοπικά αγγειοδιαστολή, κινητοποιεί λευκά αιμοσφαίρια, ενώ . χημικές ουσίες που απελευθερώνονται (π.χ. κυτοκίνες,ιντερλευκίνες, ιντερφερόνη α,) συντελούν στη ρύθμιση ανοσιακών, αποτοξινωτικών και αιμοποιητικών διεργασιών. Το σύνολο αυτό των βιοχημικών μεταβολών προκαλεί τοπικό πρήξιμο ερυθρότητα και πόνο με αποτέλεσμα την διόγκωση του ιστού στην περιοχή της φλεγμονής.
Πρόκειται για πρήξιμο αδένα σημαντικού για τη συγκεκριμένη φλεγμονή. Οι λεμφαδένες έχουν βασικό ρόλο στην άμυνα του οργανισμού έναντι των φλεγμονών και συχνά διογκώνονται. Μετά την είσοδο του λοιμογόνου παράγοντα ειδικά αντισώματα που παράγονται από λεμφοκύτταρα (Β λεμφοκύτταρα) και ειδικά ευαισθητοποιημένα λεμφοκύτταρα (Τ λεμφοκύτταρα), που παράγονται στον λεμφικό ιστό, επιτίθενται στο παθογόνο. Επιπλέον στους λεμφαδένες υπάρχουν ιστικά μακροφάγα, με ικανότητα φαγοκυττάρωσης των παθογόνων μικροοργανισμών. Οι διαδικασίες αυτές οδηγούν σε πρήξιμο των λεμφαδένων, το οποίο συνηθέστερα αφορά πολλές εστίες αλλά σπανιότερα μπορεί και να αφορά μία μοναδική μονήρη εστία.

Τι άλλο πρέπει να γνωρίζετε εσείς που ψηλαφάτε γρομπαλάκια στο σώμα σας:

Να μην αμελείτε την άμεση ιατρική σας εξέταση, όταν τα γρομπαλάκια δεν απορροφώνται από τον οργανισμό ταχέως αλλά επιμένουν ή διογκώνονται ή αλλάζουν χαρακτηριστικά (π.χ. γίνονται πιο σκληρά) ή συνοδεύονται από συμπτώματα όπως απώλεια βάρους, κόπωση ή υποτροπιάζουν.

Να χρησιμοποιείτε βαμβακερά εσώρουχα, που συντελούν στην απορρόφηση του ιδρώτα. Ο ιδρώτας μπορεί να δημιουργήσει πρόσφορο έδαφος για την ανάπτυξη φλεγμονών.

Να αποφεύγετε ερεθιστικά σαπούνια και κολόνιες.

Να αποφεύγετε συνθετικά εσώρουχα κακής ποιότητας που μπορεί να ερεθίσουν το δέρμα.

Να αλλάζετε συχνά σερβιέτες και ταμπόν κατά την έμμηνο ρήση.

Να αποφεύγετε κάθε συνήθεια που μπορεί να τραυματίσει τους ιστούς και να προκαλέσει δίοδο παθογόνων μικροοργανισμών σε βαθύτερα στρώματα του σώματος (π.χ. τραύματα κατά το ξύρισμα).

πηγή

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ