Le Monde για Ρούλα Πισπιρίγκου: Η Ελλάδα μαινόμενη κατά της Μήδειας της Πάτρας

H Ελλάδα μαινόμενη κατά της Μήδειας της Πάτρας, με αυτό τον τίτλo η έγκυρη γαλλική εφημερίδα Le Monde, γράφει για την υπόθεση της Ρούλας Πισπιρίγκου, εστιάζοντας τόσο στην συναισθηματική έκρηξη του κοινού- κάνοντας λόγο για φρενίτιδα- αλλά και για τις “τρύπες” στο σύστημα, όσον αφορά την προστασία των παιδιών από τις κοινωνικές υπηρεσίες.

Το ρεπορτάζ που υπογράφει η ανταποκρίτρια της εφημερίδας στην Αθήνα Μαρίνα Ράφενμπεργκ, ξεκινάει με τις δηλώσεις της Ρούλας Πισπιρίγκου στο τηλεοπτικό κανάλι Star, με τη μητέρα της Τζωρτζίνας να λέει: “Δεν έχω κάνει ποτέ κακό στα παιδιά μου. Αναφέρονται σε μένα σαν να είμαι ένα τέρας. Δεν είμαι. Η ζωή μου έχει γίνει σίριαλ”…

Θυμίζει ακόμη ότι η νεκροψία και οι τοξικολογικές εξετάσεις διαπίστωσαν την παρουσία στον οργανισμό της Τζωρτζίνας μεγάλης ποσότητας κεταμίνης, ενός ισχυρού παυσίπονου, που πωλείται επίσης στη μαύρη αγορά ως φάρμακο. Η Τζωρτζίνα ήταν στο νοσοκομείο, μόνη με τη μητέρα της, σε ένα δωμάτιο. Πέθανε μόλις είκοσι λεπτά μετά τη χορήγηση της ουσίας, παρά το γεγονός ότι οι νοσηλευτές την είχαν επισκεφθεί μια ώρα πριν, με αποτέλεσμα να κινηθούν νομικές διαδικασίες εναντίον της μητέρας. Τον Απρίλιο του 2021, η Τζωρτζίνα είχε ήδη νοσηλευτεί στο νοσοκομείο λόγω επιληπτικών κρίσεων που την είχαν αφήσει τετραπληγική. Η έναρξη της ποινικής δίωξης για ανθρωποκτονία αναζωπύρωσε επίσης την έρευνα για τις άλλες δύο κόρες της Ρούλας Πισπιρίγκου, η μία από τις οποίες πέθανε σε ηλικία 3,5 ετών προ τριετίας από «ηπατική ανεπάρκεια» και η άλλη τον Μάρτιο του 2021 σε ηλικία 6 μηνών, λόγω «ασφυξίας», σύμφωνα με τις εκθέσεις των ιατροδικαστών.

 Όμως το ρεπορτάζ δεν μένει μόνο στα πραγματικά περιστατικά και στις σοβαρές ενδείξεις ενοχής της Ρούλας Πισπιρίγκου. Σχολιάζει και τον τρόπο κάλυψης της υπόθεσης από τα ελληνικά media, κάνοντας λόγο για ρεπορτάζ που “σερφάρουν” πάνω στο άρρωστο ενδιαφέρον του κοινού για την υπόθεση, ενώ σημειώνει ειρωνικά ότι δημοσιεύονται συνεντεύξεις ακόμα και από τους φίλους και τους γείτονες του ζευγαριού. Σχολιάζοντας τις πληροφορίες ότι ο Μάνος Δασκαλάκης ήθελε να φύγει από το σπίτι και να χωρίσει, η εφημερίδα βρίσκει αναλογίες- αποδίδοντάς τις στους Έλληνες σχολιαστές- με τη Μήδεια της μυθολογίας και τον Ιάσωνα. “Μήπως η Ρούλα ήθελε να τιμωρήσει τον Μάνο, κάνοντας κακό στα παιδιά τους;”

 Το ρεπορτάζ της Le Monde παρουσιάζει-με φρασεολογία που δείχνει έκπληξη και ενόχληση- το γεγονός ότι η ελληνική τηλεόραση έδειξε live την εκταφή της Τζωρτζίνας και σημειώνει ειρωνικά, ότι οι δήθεν ειδικοί θεωρούσαν την ανάσυρση του τάμπλετ της μικρής, σημείο κλειδί της έρευνας, έστω και αν τελικά το μόνο που βρέθηκε ήταν μερικά επεισόδια από τα παιδικά κινούμενα σκίτσα της “Πέπας το γουρουνάκι”. (σσ Το ρεπορτάζ της Le Monde ελέγχεται στο σημείο αυτό, αφού το τάμπλετ έδειξε ότι η Ρούλα Πισπιρίγκου αναζητούσε πληροφορίες για ναρκωτικές ουσίες και μάλιστα καιρό πριν τον θάνατο της Τζωρτζίνας και όντως θεωρείται εξαιρετικά σημαντικό στοιχείο για την έρευνα.)

Το ρεπορτάζ της γαλλικής εφημερίδας παρουσιάζει ακόμα και δηλώσεις από την Εφη Λαμπροπούλου, καθηγήτρια Εγκληματολογίας στο Πάντειο πανεπιστήμιο, που κάνει λόγο για φρενίτιδα του κόσμου και μιλάει για τους “χούλιγκανς της κοινής γνώμης” που καταδικάζουν την κατηγορούμενη πριν ακόμα γίνει η δίκη.

Tα προβλήματα με τις κοινωνικές υπηρεσίες
Η γαλλική εφημερίδα θέτει και θέμα για το κατά πόσον έγινε σωστή έρευνα στο παρελθόν για τους θανάτους των παιδιών. Με την Εφη Λαμπροπούλου να δηλώνει ότι υπάρχει πρόβλημα με τις ιατροδικαστικές έρευνες και να προσθέτει ότι τα μισά κρατικά νοσοκομεία δεν έχουν καν ιατροδικαστική υπηρεσία μέσα στο νοσοκομείο. Ενώ επισημαίνει και τα προβλήματα με τις κοινωνικές υπηρεσίες, μετά την αποκάλυψη του Χαμόγελου του Παιδιού ότι υπήρχε καταγγελία για κακοποίηση του παιδιού, χωρίς όμως να δοθεί συνέχεια.

Το δημοσίευμα αναφέρεται σε έκθεση του Συνηγόρου του Πολίτη που κάνει λόγο για σοβαρή υποστελέχωση των κοινωνικών υπηρεσιών στην Ελλάδα, μετά από μια δεκαετία οικονομικής κρίσης και περικοπών στον προϋπολογισμό, μια έλλειψη επαρκούς δυναμικού που πιθανώς εξηγεί γιατί δεν παρενέβησαν οι κοινωνικές υπηρεσίες όταν μια ομάδα προστασίας παιδιών κατήγγειλε την Πισπιρίγκου και τον Δασκαλάκη για κακοποίηση στις αρχές το 2014. Και παραθέτει την άποψη της δικηγόρου Μαρίας Ανδριανάκη, σύμφωνα με την οποία είναι «κραυγαλέα η έλλειψη ψυχολόγων, που θα μπορούσαν να σημάνουν συναγερμό σε περιπτώσεις κακοποίησης.

Η εφημερίδα φιλοξενεί ακόμα δηλώσεις ψυχολόγων, που σημειώνουν τη δραματική έλλειψη τέτοιων ειδικοτήτων στις δημόσιες υπηρεσίες υγείας καθώς και το προβληματικό σύστημα, που δεν επιτρέπει την παρέμβαση σε μια οικογένεια των κοινωνικών υπηρεσιών, παρά μόνο μετά από εντολή Εισαγγελέα.

Όπως δήλωσε και στην Καθημερινή ο Γιώργος Νικολαΐδης, σημειώνει η Le Monde, ο κόσμος πιστεύει ότι αν απαλλαγούμε από αυτά τα τέρατα θα ηρεμήσουμε. Όμως είναι λάθος. Πρέπει να αντιμετωπίζουμε το πρόβλημα στη ρίζα του, συνεχίζει ο ψυχίατρος στο Ινστιτούτο Υγείας του Παιδιού.

Δεν έχουν τέλος οι αποκαλύψεις για τη δολοφονία της Τζωρτζίνας



πηγή

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ