Σοκάρει το βίντεο που έδειξε ο Ζελένσκι στον ΟΗΕ με απανθρακωμένα και ακρωτηριασμένα πτώματα – Προσοχή σκληρές εικόνες

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι προέτρεψε τον ΟΗΕ να δράσει «αμέσως» απέναντι στα «εγκλήματα πολέμου» που διαπράττονται όπως είπε από τη Ρωσία στη χώρα του.

Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι ζήτησε επίσης η Ρωσία να αποκλειστεί από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ και να μεταρρυθμισεί το σύστημα των Ηνωμένων Εθνών έτσι ώστε «το δικαίωμα του βέτο να μην σημαίνει δικαίωμα να πεθαίνεις».

  Ο Ουκρανός πρόεδρος είπε επίσης η Ρωσία πρέπει να «καταστεί υπόλογη για τα χειρότερα εγκλήματα πολέμου από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο».

Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε ακόμη ενώπιον του Συμβουλίου Ασφαλείας πως οι ρωσικές δυνάμεις έστειλαν «εκατοντάδες χιλιάδες Ουκρανούς στη Ρωσία από την έναρξη του πολέμου».

Νωρίτερα, την «έντονη ανησυχία» του ΟΗΕ για τη χρήση βομβών διασποράς σε κατοικημένες ζώνες της Ουκρανίας εξέφρασε κατά την έναρξη της συνεδρίασης του Συμβουλίου Ασφαλείας η αναπληρώτρια γενική γραμματέας, αρμόδια για Πολιτικές Υποθέσεις, Ρόζμαρι ΝτιΚάρλο.

Ο ΟΗΕ «έχει λάβει αξιόπιστες καταγγελίες» σύμφωνα με τις οποίες οι ρωσικές δυνάμεις χρησιμοποίησαν τέτοια πυρομαχικά σε κατοικημένες ζώνες «τουλάχιστον 24 φορές» μετά την εισβολή της 24ης Φεβρουαρίου. «Οι ισχυρισμοί με βάση τους οποίους οι ουκρανικές δυνάμεις χρησιμοποίησαν τέτοια όπλα αποτελούν επίσης αντικείμενο έρευνας», πρόσθεσε η ΝτιΚάρλο.

Ερευνώνται εξάλλου καταγγελίες για σεξουαλικά εγκλήματα που διέπραξαν οι ρωσικές δυνάμεις, συνέχισε. Μεταξύ άλλων έχουν αναφερθεί ομαδικοί βιασμοί ή βιασμοί μπροστά στα μάτια παιδιών. «Υπάρχουν επίσης ισχυρισμοί για σεξουαλική βία εκ μέρους των ουκρανικών δυνάμεων και παραστρατιωτικών πολιτοφυλάκων», είπε.

 
Η ΝτιΚάρλο είπε ότι η Αποστολή Επιτήρησης των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στην Ουκρανία προσπαθεί να επαληθεύσει όλους τους ισχυρισμούς.

πηγή

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ