Σάνα Μάριν: Εντός Μαΐου η Φινλανδία θα αποφασίσει αν θα αιτηθεί την ένταξή της στο ΝΑΤΟ

Εντός των επόμενων εβδομάδων, εντός του Μαΐου, η Φινλανδία θα αποφασίσει αν θα αιτηθεί την ένταξή της στο ΝΑΤΟ, δήλωσε σε συνέντευξή της στην ΕΡΤ και στον Φάνη Παπαθανασίου η Φινλανδή πρωθυπουργός Σάνα Μάριν. Νομίζω ότι η απόφαση θα ληφθεί τον Μάιο. Μιλάμε για δύο-τρεις εβδομάδες έως ότου ληφθεί η απόφαση. Ήδη εδώ κι έναν μήνα βρισκόμαστε σε αυτήν τη διαδικασία. Η Βουλή έλαβε τα έγγραφα που αφορούν όλη αυτήν την κατάσταση στην Ευρώπη, τη θέση της Φινλανδίας ανέφερε χαρακτηριστικά η πρωθυπουργός της χώρας. Σκιαγραφώντας την εν εξελίξει διαδικασία, σημείωσε ότι επιδιώκει τη μεγαλύτερη δυνατή συναίνεση γι’ αυτό το θέμα. Επιδιώκουμε τη συναίνεση ανάμεσα στη Βουλή, την κυβέρνηση, τον Πρόεδρο, σε όλα τα κόμματα.

Εξηγώντας τους λόγους που οδηγούν τη Φινλανδία σε αυτή την κατεύθυνση, επισήμανε πως έχει να κάνει με την ασφάλεια. «Την ασφάλεια της Φινλανδίας, του φινλανδικού λαού. Θέλουμε να διασφαλίσουμε ότι τίποτα από όσα συμβαίνουν στην Ουκρανία, δεν θα συνέβαιναν ποτέ ξανά στη Φινλανδία» υπογράμμισε. Συμπλήρωσε ότι όλο το περιβάλλον όσον αφορά την ασφάλεια άλλαξε όταν η Ρωσία επιτέθηκε στην Ουκρανία, και αυτός είναι ο λόγος που συζητούν στη Φινλανδία ποια είναι η θέση της με αυτήν την αλλαγή, όσον αφορά την ασφάλειά της.

Σε περίπτωση που η Φιλανδία αιτηθεί την ένταξη στο ΝΑΤΟ, θα χρειαστεί τη βοήθεια όλων των κρατών-μελών της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας, προσέθεσε και τόνισε ότι θέμα αυτό το συζήτησε κατά τη χθεσινή της συνάντηση με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη. «Με διαβεβαίωσε ότι η Ελλάδα υποστηρίζει τη Φινλανδία σε αυτή τη διαδικασία και εφόσον αιτηθούμε την ένταξή μας, η Ελλάδα θα μας υποστηρίξει» ανέφερε.

Ερωτηθείσα αν η Φινλανδία είναι έτοιμη για την αντίδραση της Ρωσίας, και τι είδους αντιδράσεις περιμένει από τη Μόσχα, η Σάνα Μάριν απάντησε: «Η Φινλανδία είναι μια χώρα που προετοιμάζεται. Πάντα προετοιμαζόμαστε για διάφορες καταστάσεις. Γι’ αυτόν τον λόγο έχουμε ισχυρές ένοπλες δυνάμεις, έχουμε ενισχύσει την άμυνά μας εδώ και δεκαετίες. Διότι έχουμε έναν ισχυρό γείτονα, τη Ρωσία, που έχει μια πολύ δύσκολη ιστορία, και βλέπουμε τώρα ότι η Ρωσία βρίσκεται σε πόλεμο με την Ουκρανία και βέβαια αυτό μας ανησυχεί πολύ. Χτίζουμε τις δυνάμεις μας και επίσης προετοιμαζόμαστε για πολλές διαφορετικές καταστάσεις και ενέργειες από τη Ρωσία για όσο μεσοδιάστημα αναμένουμε την ένταξή μας, αφού κάνουμε την αίτησή μας κι αυτό επικυρωθεί. Βέβαια δεν έχουμε λάβει ακόμα την απόφασή μας, αν όμως το αποφασίσουμε να κάνουμε την αίτηση, θα έχουμε αυτήν την γκρίζα περιοχή-περίοδο, προτού όλα τα κράτη-μέλη επικυρώσουν την είσοδό μας, καθώς και της Σουηδίας. Ανησυχούμε γι’ αυτό και προετοιμαζόμαστε για διάφορες καταστάσεις και ενέργειες από την πλευρά της Ρωσίας, υβριδικές επιθέσεις, κυβερνο-επιθέσεις, διάφορες μορφές προσπάθειας εκ μέρους τους επιρροής στη Φινλανδία. Προετοιμαζόμαστε λοιπόν».

Ειδικότερα όσον αφορά την ασφάλεια, στην αμυντική, εξωτερική πολιτική της Φιλανδίας, η πρωθυπουργός της χώρας είπε πως έχουν ήδη ληφθεί οι αποφάσεις σχετικά με την αύξηση των δαπανών για την άμυνα και την ασφάλειά της χώρας

ΑΠΕ ΜΠΕ

πηγή

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ