Πόλεμος στην Ουκρανία: Τουλάχιστον 50 νεκροί τα 5 παιδιά από το πλήγμα στον σιδηροδρομικό σταθμό του Κραματόρσκ

Τουλάχιστον 50 άνθρωποι σκοτώθηκαν, εκ των οποίων 5 παιδιά, και δεκάδες τραυματίστηκαν σήμερα αφότου δύο πύραυλοι έπληξαν σιδηροδρομικό σταθμό στο Κραματόρσκ, στην ανατολική Ουκρανία, τον οποίο χρησιμοποιούν χιλιάδες άνθρωποι για να απομακρυνθούν από την περιοχή εδώ και ημέρες, σύμφωνα με νεότερο απολογισμό που έδωσε ο τοπικός κυβερνήτης Πάβλο Κιριλένκο. 
Νωρίτερα ο ίδιος είχε κάνει λόγο για τουλάχιστον 39 νεκρούς και 87 τραυματίες.
Σε μια διαδικτυακή ανάρτησή του είπε ότι στον νέο απολογισμό των νεκρών περιλαμβάνονται άνθρωποι που υπέκυψαν στα τραύματά τους μετά την μεταφορά τους σε νοσοκομείο και σε ιατρικά κέντρα.
Παράλληλα ανέφερε ότι 98 τραυματίες νοσηλεύονται. 

Ουκρανία: Η στρατιωτική διοίκηση απαγορεύει την κυκλοφορία στην Οδησσό από το βράδυ του Σαββάτου μέχρι το πρωί της Δευτέρας

Απαγόρευση της κυκλοφορίας στην Οδησσό, από το βράδυ του Σαββάτου μέχρι το πρωί της Δευτέρας, ανακοίνωσαν οι τοπικές αρχές, λόγω της «απειλής» πυραυλικής επίθεσης στην πόλη αυτή, στη Μαύρη Θάλασσα.

Μετά τον βομβαρδισμό του σιδηροδρομικού σταθμού του Κραματόρσκ, «πλανάται η απειλή πυραυλικής επίθεσης στην Οδησσό, στις 10 Απριλίου 2022» ανακοίνωσε η τοπική στρατιωτική διοίκηση. «Για αυτό επιβάλλεται απαγόρευση κυκλοφορίας στην Οδησσό και την περιφέρειά της από τις 21.00 της 9ης Απριλίου μέχρι τις 6.00 της 11ης Απριλίου 2022», προστίθεται στην ανακοίνωση.

 Πόλεμος στην Ουκρανία: Ιατροδικαστές ξεκινούν την εκταφή πτωμάτων από ομαδικό τάφο στην Μπούτσα

Ιατροδικαστές ξεκίνησαν σήμερα την εκταφή πτωμάτων αμάχων από έναν ομαδικό τάφο στην ουκρανική πόλη Μπούτσα, τυλίγοντας τα πτώματα σε μαύρους πλαστικούς σάκους. Σύμφωνα με αξιωματούχους οι άμαχοι δολοφονήθηκαν κατά τη διάρκεια της ρωσικής εισβολής.

Ο Ρουσλάν Κραβτσένκο από το γραφείο του εισαγγελέα στην Μπούτσα τόνισε ότι έχει γίνει εκταφή 20 σορών, 18 εκ των οποίων έφεραν τραύματα και θραύσματα από πυροβόλα όπλα. Πρόσθεσε ότι ταυτοποιήθηκαν δύο γυναίκες, η μία από τις οποίες εργαζόταν σε ένα σούπερ μάρκετ στο κέντρο της πόλης.

«Υπάρχουν αυτόπτες μάρτυρες που μπορούν να επιβεβαιώσουν ότι αυτοί οι άνθρωποι σκοτώθηκαν από τις ρωσικές δυνάμεις. Χωρίς κανένα λόγο, απλώς περπατούσαν στον δρόμο ή απομακρύνονταν από την πόλη», είπε στο Reuters.

Συμπλήρωσε ότι οι ιατροδικαστές θα εργαστούν για να σχηματίσουν μια εικόνα για το τι συνέβη σε όσους θάφτηκαν στον ομαδικό τάφο.

Οι ιατροδικαστές, ντυμένοι με λευκά ρούχα, κάλυψαν τους τάφους με πλαστικές μεμβράνες καθώς έπεφτε η βροχή.

Από τότε που οι ρωσικές στρατιωτικές δυνάμεις αποχώρησαν από την Μπούτσα την περασμένη εβδομάδα, Ουκρανοί αξιωματούχοι δηλώνουν ότι εκατοντάδες άμαχοι βρέθηκαν νεκροί. Ο αντιδήμαρχος της πόλης είπε ότι περισσότεροι από 360 άμαχοι σκοτώθηκαν και περίπου 260-280 θάφτηκαν στον ομαδικό τάφο από άλλους κατοίκους.

Το Reuters δεν μπόρεσε να επαληθεύσει από ανεξάρτητες πηγές αυτά τα στοιχεία. Οι δολοφονίες αμάχων στην Μπούτσα έχουν καταδικαστεί ευρέως από τη Δύση ως εγκλήματα πολέμου.

Το Κρεμλίνο ανακοίνωσε την Τρίτη πως οι καταγγελίες ότι οι ρωσικές δυνάμεις εκτέλεσαν αμάχους στην Μπούτσα ήταν μια «τερατώδης παραχάραξη» με στόχο τη δυσφήμιση του ρωσικού στρατού. Η Μόσχα θεώρησε τα στοιχεία για τις δολοφονίες αμάχων στην Μπούτσα ως ένα κυνικό τέχνασμα από την Ουκρανία και τους δυτικούς υποστηρικτές της.

Ουκρανία: Μέλη του προσωπικού του πυρηνικού σταθμού του Τσερνόμπιλ απήχθησαν και μεταφέρθηκαν στη Ρωσία, σύμφωνα με το Κίεβο

Το Κίεβο κατηγόρησε τη Ρωσία ότι απήγαγε έως και 170 εργαζομένους του πυρηνικού σταθμού του Τσερνόμπιλ και τους μετέφερε εξαναγκαστικά στη Ρωσία.

Οι Ρώσοι κράτησαν ομήρους τα μέλη του προσωπικού του πυρηνικού σταθμού στο καταφύγιο βομβών του σταθμού για σχεδόν ένα μήνα προτού τους μεταφέρουν με τη βία στη Ρωσία, δήλωσε στο CNN ο Ουκρανός υπουργός Εσωτερικών Ντένις Μοναστίρσκι, προσθέτοντας ότι τα περισσότερα από τα πολύτιμα προσωπικά αντικείμενα των Ουκρανών εργαζόμενων εκλάπησαν επίσης κατά τη διάρκεια της ομηρίας τους.

Δεν έχει υπάρξει μέχρι στιγμής αντίδραση για τους ισχυρισμούς αυτούς από τους Ρώσους. Το CNN ανέφερε επίσης υψηλά επίπεδα ραδιενέργειας στο λεγόμενο «Κόκκινο Δάσος», την ζώνη αποκλεισμού ραδιενεργών ουσιών κοντά στο εργοστάσιο του Τσερνόμπιλ.

Ο αντιδραστήρας αρ. 4 του Τσερνόμπιλ εξερράγη το 1986 προκαλώντας τη χειρότερη πυρηνική καταστροφή στην ιστορία. Είναι καλυμμένος με μια διπλή σαρκοφάγο: μία που κατασκεύασαν οι Σοβιετικοί (και η οποία έχει πλέον υποστεί ζημιές) και μια δεύτερη, που τοποθετήθηκε το 2019. Οι τρεις άλλοι αντιδραστήρες του σταθμού έκλεισαν σταδιακά μετά το δυστύχημα. Ο τελευταίος σταμάτησε να λειτουργεί το 2000.

Οι ρωσικές δυνάμεις αποχώρησαν από το πυρηνικό σταθμό του Τσερνόμπιλ, τον οποίο κατέλαβαν κατά την έναρξη της εισβολής στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου, παίρνοντας μαζί τους ομήρους, ανακοίνωσαν την περασμένη εβδομάδα οι ουκρανικές αρχές, ενώ ο Γεβχέν Κραμαρένκο, ο επικεφαλής της Energoatom, της υπηρεσίας που διαχειρίζεται τον σταθμό, είχε δηλώσει ότι τα ρωσικά στρατεύματα αποχώρησαν από τους χώρους του παροπλισμένου πυρηνικού σταθμού.

ΑΠΕ ΜΠΕ

πηγή

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ