Προεδρικές εκλογές Γαλλία: To πρώτο exit poll δείχνει μάχη στήθος με στήθος Μακρόν – Λεπέν

Μάχη στήθος με στήθος για την πρώτη θέση φαίνεται να δίνουν στον πρώτο γύρο των γαλλικών εκλογών,  Εμανουέλ Μακρόν και Μαρίν Λεπέν.

Περίπου δύομιση ώρες πριν κλείσουν οι κάλπες στη Γαλλία για τις προεδρικές εκλογές, η βελγική εφημερίδα “La Libre” δημοσίευσε το πρώτο exit poll, καθώς στην Γαλλία απαγορεύεται η δημοσίευση εκτιμήσεων ψήφου πριν κλείσουν οι κάλπες 

Σύμφωνα με το  exit poll, ο Εμανουέλ Μακρόν και η Μαρίν Λεπέν συγκεντρώνουν ακριβώς το ίδιο ποσοστό.

Συγκεκριμένα, η La Libre, επικαλούμενη έγκυρη πηγή, σημειώνει πως βάσει ενός πρώτου exit poll, που διενεργήθηκε μεταξύ των ψηφοφόρων που αποχωρούσαν από τα εκλογικά τμήματα, ο Εμμανουέλ Μακρόν και η Μαρίν Λεπέν συγκεντρώνουν και οι δύο από 24%. Τρίτος έρχεται ο Ζαν Λυκ Μελανσόν με 19% των ψήφων, ενώ ακολουθούν η Βαλερί Πεκρές και ο Ερίκ Ζεμούρ με 8% αντίστοιχα.

Ο ιστότοπος της βελγικής εφημερίδας επισημαίνει πως πρόκειται μόλις για το πρώτο exit poll, που διενεργήθηκε από ένα από τα μεγαλύτερα ινστιτούτα και σημειώνει ότι αυτά τα αποτελέσματα είναι ενδεικτικά και αναμένεται να αλλάξουν σημαντικά.

Μεταξύ 24% και 26% προβλέπεται ότι θα είναι η αποχή

Μεταξύ 24% και 26% προβλέπεται ότι θα είναι η αποχή στις σημερινές προεδρικές εκλογές στην Γαλλία, σύμφωνα με εκτιμήσεις που δημοσιοποίησαν γαλλικά μέσα ενημέρωσης.
 
Το ποσοστό της αποχής εμφανίζεται να είναι μεγαλύτερο σε σχέση με τον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών του 2017 που ήταν στο 22,2%. Ωστόσο μάλλον θα είναι μικρότερο από το μέγιστο ποσοστό αποχής που έχει σημειωθεί σε πρώτο γύρο γαλλικών προεδρικών εκλογών, δηλαδή από το 28,4% του 2002.

Το ποσοστό συμμετοχής στον πρώτο γύρο των γαλλικών προεδρικών εκλογών ήταν 65% στις 17.00 ώρα Γαλλίας (18.00 ώρα Ελλάδας), μικρότερο κατά 4,4 μονάδες σε σχέση με τις εκλογές του 2017 (69,42%), σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Εσωτερικών.

 Η συμμετοχή είναι αντίθετα υψηλότερη κατά 6,5 μονάδες σε σχέση με το 2002 (58,45%), χρονιά ρεκόρ για την αποχή σε έναν πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών.



πηγή

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ