Γιατί ξυπνάτε με στρες; Οι κινήσεις που το καταπολεμούν

Ξυπνάτε νιώθοντας ανήσυχοι και το μόνο που θέλετε να κάνετε είναι να κρυφτείτε κάτω από τα σκεπάσματα και να συνεχίσετε τον ύπνο σας; Προσπαθήστε να μην αποθαρρύνεστε, καθώς υπάρχουν πολλοί τρόποι να ελαχιστοποιήσετε το πρωινό στρες και να ξυπνήσετε με καλύτερη διάθεση.

Οι κινήσεις που καταπολεμούν το πρωινό στρες
*Επανεξετάστε τη ρουτίνα ύπνου σας
Η διάρκεια και η ποιότητα του ύπνου σας επηρεάζουν άμεσα την ψυχική και σωματική σας υγεία. Μετά από μια νύχτα κατά την οποία δεν έχετε κοιμηθεί επαρκώς ή καλά, μπορεί να εμφανίσετε πονοκέφαλο, μειωμένη ενέργεια, κακή συγκέντρωση, ευερεθιστότητα και στρες.

Βεβαιωθείτε λοιπόν ότι έχετε μια ρουτίνα που σας βοηθάει να ξεκουράζεστε σωστά. Αποφύγετε τις οθόνες πριν τον ύπνο, καταναλώστε το δείπνο σας τουλάχιστον 2 ώρες προτού ξαπλώσετε και κρατήστε το δωμάτιό σας σκοτεινό και κάπως δροσερό.

*Εξασκηθείτε σε έναν πιο θετικό τρόπο σκέψης
Εάν βιώνετε πρωινό στρες τον τελευταίο καιρό, είναι πιθανό να έχετε αναπτύξει κάποια αυτόματα πρότυπα αρνητικής σκέψης που μπορούν να τροφοδοτήσουν το άγχος σας. Αυτό σημαίνει ότι το μυαλό σας ξυπνά, και χωρίς καμία συνειδητή προσπάθεια από την πλευρά σας, οι ανησυχητικές σκέψεις βρίσκονται στο επίκεντρο, οδηγώντας σε στρες.

Αρχικά, εντοπίστε τις σκέψεις που θέλετε να αλλάξετε και, στη συνέχεια, αναπτύξτε τις δικές σας θετικές σκέψεις. Για παράδειγμα, ας πούμε ότι ξυπνάτε και οι πρώτες σκέψεις σας είναι, «Νιώθω απαίσια. Πώς θα οδηγήσω μέχρι τη δουλειά μου σήμερα; Δεν θα περάσει ποτέ αυτή η ημέρα.».

Μπορείτε να αντικαταστήσετε αυτές τις αρνητικές σκέψεις με θετικές δηλώσεις, όπως: «Ναι, νιώθω στρες σήμερα το πρωί, αλλά έχω νιώσει ξανά έτσι και κατάφερα να το χειριστώ. Έχω τον έλεγχο και θα μπορέσω να χαλαρώσω. »

Προφανώς, κάτι τέτοιο χρειάζεται εξάσκηση και δεν πρόκειται να προκύψει η αλλαγή από τη μία ημέρα στην αλλή, αλλά αξίζει την προσπάθεια.

Εάν θεωρείτε χρήσιμο το να αλλάξετε το σκεπτικό σας, εξετάστε το ενδεχόμενο να δείτε έναν διαπιστευμένο ψυχοθεραπευτή, ο οποίος μπορεί να σας βοηθήσει προς αυτήν την κατεύθυνση.

*Βρείτε τι πυροδοτεί το στρες σας
Ακόμη και ο ήχος του ξυπνητηριού σας μπορεί να σας ξυπνάει με μια απότομη δόση αδρεναλίνης, προκαλώντας σας στρες. Εάν υποψιάζεστε ότι συμβαίνει κάτι τέτοιο, σκεφτείτε να προτιμήσετε μια πιο χαλαρωτική μουσική.

Παράλληλα, το στρες σας μπορεί να επιδεινωθεί από μια μεγάλη λίστα εργασιών που πρέπει να ολοκληρώσετε μόλις ξυπνήσετε. Για να αποφύγετε τον πανικό, δώστε στον εαυτό σας αρκετό χρόνο το πρωί (βάλτε το ξυπνητήρι σας μια ώρα νωρίτερα ή σταματήστε να πατάτε το snooze) και ολοκληρώστε μερικές δουλειές το προηγούμενο βράδυ (για παράδειγμα, προετοιμάστε τα γεύματά σας ή τα ρούχα που θα φορέσετε).

*Δώστε σημασία στις διατροφικές σας επιλογές
Τα διαθέσιμα ερευνητικά δεδομένα δείχνουν μια συσχέτιση μεταξύ διατροφής και στρες. Σχετική έρευνα έδειξε ότι τα άτομα με γενικευμένη αγχώδη διαταραχή τείνουν να έχουν «φτωχή» διατροφή – δηλαδή, μια διατροφή με χαμηλή περιεκτικότητα σε φρούτα, λαχανικά και πρωτεΐνες και υψηλή περιεκτικότητα σε κορεσμένα λιπαρά και απλούς υδατάνθρακες.

Δοκιμάστε να υιοθετήσετε μια πιο ισορροπημένη διατροφή με πρωτεΐνες, φυτικές ίνες, ωμέγα-3 λιπαρά, φρούτα και λαχανικά.

Παράλληλα, μην υποτιμάτε τον ρόλο της καφεΐνης, η οποία έχει συνδεθεί με αυξημένα επίπεδα στρες. Ακόμη κι αν η καφεΐνη δεν σας προκαλεί στρες το πρωί, αποτελεί ένα ισχυρό διεγερτικό, οπότε δοκιμάστε να μειώσετε τον καφέ και το τσάι που καταναλώνετε για να δείτε εάν τα συμπτώματά σας βελτιώνονται.

*Πιείτε νερό
Μετά τον ύπνο, ο οργανισμός σας έχει αφυδατωθεί και χρειάζεται άμεσα ενυδάτωση. Γι΄αυτό φροντίστε να αρχίζετε την ημέρα σας πίνοντας 1-2 ποτήρια νερό. Έχετε κατά νου ότι ακόμη και μια ήπια αφυδάτωση, της τάξεως του 1-3%, αρκεί για να μειωθεί η ενέργειά σας και να αυξηθεί η κόπωση και το στρες που νιώθετε.

vita.gr

πηγή

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ