Ανατριχιαστικές καταγγελίες από αθλήτριες της γυμναστικής – Ξυλοδαρμοί, άγριοι τραμπουκισμοί και σεξουαλική κακοποίηση

Πέρασε ένας χρόνος από τη σοκαριστική καταγγελία 22 αθλητριών της γυμναστικής που έκαναν λόγο για βάναυση κακοποίηση από προπονητές τους. Έκτοτε, οι καταγγελίες ανέβηκαν σε 37, με την υπόθεση όμως να παραμένει στα συρτάρια και να μην έχει προχωρήσει.

Ορισμένες από τις καταγγέλλουσες μάλιστα προχώρησαν σε νέες συνταρακτικές αποκαλύψεις για τα όσα βίωναν, μέσα από την εκπομπή Special Report του ΑΝΤ1: Περιέγραψαν με λεπτομέρειες τις βίαιες συμπεριφορές προπονητών. Από λεκτική έως σωματική βία, μέχρι και σεξουαλικές κακοποιήσεις.

Ελευθερία Βένιου: «Μπουνιές, κλωτσιές και απειλές»

Μία από τις αθλήτριες που έχει κάνει καταγγελία, η Ελευθερία Βένιου, περιέγραψε: «Στην αρχή ήταν όλα καλά. Στη πορεία ήρθαν φωνές, χαστούκια, να τραβάνε αθλήτριες από τα μαλλιά για να τις ανεβάσουν πάνω στα όργανα. Ανάλογα με την διάθεσή τους. Μέχρι μπουνιές και κλωτσιές. Δεν τους ενδιέφερε το ότι πονούσαμε και κλαίγαμε. Μόνο να βγει η προπόνηση. Είτε με ξύλο είτε με απειλές. Αυτά από τα 6 μας ως τα 15 περίπου.

Όταν είσαι 6 ετών και ξέρεις ότι αν δε κάνεις καλά την άσκηση ο προπονητής σου θα σε χτυπήσει, σου περνά υποσυνείδητα ότι έτσι πρέπει να γίνεται η προπόνηση και αν θέλω να συνεχίσω θα πρέπει να τα υποστώ όλα αυτά.

 Μια μέρα οι γονείς μου είδαν το χαστούκι γιατί άφησε σημάδι, ρώτησαν τι συνέβη και τους είπα. Πήγε ο πατέρας μου στον σύλλογο κι εκεί τους δικαιολόγησαν την προπονήτρια λέγοντας ότι ίσως ήταν η ένταση της στιγμής. Εννοείται ότι ξαναέγινε.

Ήμουν μικρή για να πάω να μιλήσω στην ομοσπονδία. Ούτε στους γονείς μου μίλησα γιατί υπήρχε ο φόβος ότι θα σταματήσω την γυμναστική και δεν ήθελα. Οι προπονήσεις πάντα γίνονταν με κλειστές πόρτες. Μόνο εμείς και ο προπονητής».

Σοφία Δρέττα: «Βλέπαμε τι ξύλο έτρωγε η Ελευθερία»

Τα λεγόμενά της επιβεβαίωσε μία συναθλήτριά της, η Σοφία Δρέττα, που περιέγραψε και τις δικές της τρομακτικές στιγμές. «Βλέπαμε τι ξύλο έτρωγε η Ελευθερία και λέγαμε: πω πω τι ξύλο τρώει. Εμένα με έβριζε ο προπονητής μου. Μου έλεγε ότι δεν αξίζω τίποτα, με έπιανε από την κοτσίδα για να με ανεβάσει στη μπάρα. Με έσερνε. Κλωτσιές έφαγα… Τέσσερις ώρες ίδια άσκηση και ξύλο. Εμενα εκεί όμως. Ηταν η τιμωρία του φόβου. Ήθελα να το κάνω σωστά (την άσκηση). Δεν είναι το πότε το βίωσες, αλλά τι βίωσες. Στην καρδιά και στο μυαλό. Για 7 χρόνια έτρωγα ξύλο. Αν με ρωτούσες τώρα, δεν θα πήγαινα ποτέ. Εμαθα τι σημαίνει αυτοσεβασμός και δεν επιτρέπω σε κανέναν πλέον να απλώσει χέρι πάνω μου. Με κρατούσε η αγάπη μου για το άθλημα και οι συναθλήτριές μου. Είναι ένας κλειστός κύκλος η γυμναστική. Σταμάτησα στα 12, δεν μου ταίριαζε αυτό που ζούσα».

Ο πατέρας της Δρέττα, ανέφερε μάλιστα στο ντοκιμαντέρ: «Στην αρχή ήταν όλα καλά. Δεν μας είχε πει κάτι. Γυρνώντας μια μέρα από τη προπόνηση μου είπε η σύζυγός μου ότι είχε μελανιές κοντά στον σβέρκο της. Πήγα την άλλη μέρα στον πρόεδρο του συλλόγου και μου είπε πως δεν έγινε κάτι. Μας είπαν ότι συμβαίνουν αυτά. Πήγαμε την αστυνομία. Το πήρε πάνω του, αλλά μέχρι να τελειώσει και να σβήσει το θέμα».

Μαρία Παπάκου: «Απλωνε το χέρι του για να χαϊδέψει το στήθος μου

Η Μαρία Παπάκου, πρώην μέλος της εθνικής ομάδας, έκανε ακόμη πιο σοβαρές καταγγελίες για σεξουαλική κακοποίηση και μάλιστα στο διάστημα που ήταν μέλος της εθνικής ομάδας, από προπονητή της και μέσα στις Ολυμπιακές Εγκαταστάσεις του ΟΑΚΑ.

«Άπλωνε το χέρι του να χαϊδέψει στήθος, ενώ πριν σε είχε χτυπήσει. Φεύγοντας προσπαθούσε να δώσει φιλί στα χείλια δήθεν για επιβράβευση. Ανοιγε τις τουαλέτες και με στρίμωχνε στον τοίχο. Δεν είχε τον φόβο ή την ανησυχία ότι μπορεί να μπει κάποια μέσα. Αυτό γινόταν στο γυμναστήριο του Ολυμπιακού Σταδίου, με την εθνική ομάδα. Μιλάμε για καθημερινή συμπεριφορά. Ολοι του έκαναν πλάτες και συνέχιζε το… έργο του. Εγώ φοβόμουν να ρισκάρω την αποβολή μου από την εθνική ομάδα. Αγαπούσα απίστευτα το άθλημα. Σε αποστολή στο εξωτερικό ζήτησε από τις άλλες αθλήτριες να βγουν από το δωμάτιό μου και να μείνει αυτός εκεί. Έτριβε το σώμα του πάνω μου, με έριξε στο κρεβάτι και προσπάθησε να βγάλει το παντελόνι του. Προσπάθησα να φύγω και με τράβηξε από το χέρι συνεχίζοντας τα ίδια» ανέφερε αρχικά.

«Το 2019 ήμουν προπονήτρια ήδη και ήρθε και με ρώτησε προπονήτρια από… περιέργεια όπως είπε για το αν με πείραξε ο συγκεκριμένος προπονητής. Οι γονείς μου το έμαθαν φέτος τον Ιανουάριο. Δεν τους είχα πει ποτέ τίποτα» πρόσθεσε και μία συναθλήτριά της, η Δήμητρα Καστρίτση, επιβεβαίωσε τα λεγόμενά της.

«Ήρθε μετά στο δωμάτιο η Μαρία κλαίγοντας και μας είπε να μην την αφήσουμε πάλι μόνη της στο δωμάτιο μαζί του. Αντιληφθήκαμε τι γίνεται γιατί την συγκεκριμένη περίοδο έκανε τα ίδια σε μένα. Ερχόταν πίσω μας με πρόσχημα να ζεστάνει τους ώμους μας και τριβόταν πίσω μας. Άλλες φορές με πρόσχημα ότι οι Ρώσοι φιλούν στο στόμα για επιβράβευση, ήθελε να κάνει το ίδιο. Το θέμα είναι ότι εμείς ήμασταν παιδιά και έγκλειστες στο γυμναστήριο. Δεν μπορούσαμε να κάνουμε κάτι» είπε, προσθέτοντας για την δική της εμπειρία:

«Θυμάμαι ότι τρώγαμε φαγητό και μετά τα βγάζαμε, ή καταφεύγαμε σε χρήση διουρητικών. Ήταν έντονο κυρίως σε περίοδο αγώνων. Ένα από τα άσχημα που μας πέρασαν, ήταν ότι ούτε μεταξύ μας δεν μπορούμε να συζητήσουμε. Δημιούργησαν τέτοια ανταγωνιστικότητα που δεν μιλούσαμε μεταξύ μας οι αθλήτριες. Είχα βάλει όσα συνέβησαν σε ένα κουτάκι μαύρο, φοβούμενη να το ανοίξω. Χάνεις την προσωπικότητά σου με όλα αυτά. Για 20 χρόνια σχεδόν εξαρτάσαι από αυτούς τους ανθρώπους και όταν βγαίνεις έξω στη ζωή, χάνεις τη γη κάτω από τα πόδια σου»

 Βάσω Τσαβδαρίδου: «Φοβόμουν μη με ξυλοκοπήσει λόγω του βάρους μου»

Οι καταγγελίες των αθλητριών ποικίλουν όσον αφορά τον τρόπο άσκησης βίας που δέχτηκαν. Όπως αυτή της Βάσως Τσαβδαρίδου η οποία δεχόταν σκληρά σχόλια για το βάρος της σε μικρή ηλικία.

«Μου έλεγε ο προπονητής μου πως είμαι έτσι, ότι τρώω όλη μέρα»… Διάφορα τέτοια. Το χειρότερο ήταν η αγωνία μου για το βάρος μου και τη τιμωρία θα μου έβαζε η προπονήτριά μου. Ημουν συνεχώς λυπημένη και αγχωμένη. Σκεφτόμουν να πάρει φωτιά το γυμναστήριο, να γίνει κάτι να μην πάω (για προπόνηση)» ανέφερε.

Αλέξανδρος Αδαμίδης: «Εχουμε κι άλλες υποθέσεις που ακόμη συλλέγουμε στοιχεία

Ο δικηγόρος των αθλητριών της γυμναστικής, Αλέξανδρος Αδαμίδης, αποκάλυψε μάλιστα στην εκπομπή, ότι υπάρχουν κι άλλες σοβαρές καταγγελίες από τον χώρο του αθλήματος, οι οποίες ακόμη δεν έχουν κατατεθεί στον εισαγγελέα, καθώς βρίσκονται σε διαδικασία εύρεσης στοιχείων.

«Μέρα με τη μέρα πολλαπλασιάζονταν οι καταγγελίες. Όχι για έναν προπονητή. Αφορούσε πολλούς προπονητές και διαπιστώσαμε με τρόμο ότι ήραν ένα κοινό μυστικό. Μια κοινή τακτική. Εχουμε 37 καταγγελίες με λεκτική βία. Εβαλαν αθλήτρια να πέφτει στο έδαφος και να τους λέει ότι «είσαι ο Θεός μας». Υπάρχει σωματική βία και σεξουαλική κακοποίηση. Προπονητής επέβαλε να κάνουν σπαγγάτο βάζοντας το χέρι του σε σημείο συγκεκριμένο για να τους δείξει υποτίθεται πως κάνουν την άσκηση. Κάποιες υποθέσεις δεν τις έχουμε καταθέσει ακόμη γιατί είμαστε στην διαδικασία συγκέντρωσης στοιχείων» ανέφερε.

.ethnos.

πηγή

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ