Αμερικανός υπ. Άμυνας: Κανείς δεν θέλει να δει έναν πυρηνικό πόλεμο. Κανείς δεν μπορεί να τον κερδίσει

Ο πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν πρέπει να λάβει μια απόφαση για τον τερματισμό αυτής της σύγκρουσης, δήλωσε ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Λόιντ Όστιν.

Μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου από την αεροπορική βάση Ραμστάιν στη Γερμανία, είπε ότι το πρώτο βήμα για τον τερματισμό της σύγκρουσης στην Ουκρανία θα πρέπει να γίνει από τον ίδιο τον Ρώσο ηγέτη.

«Νομίζω ότι το πρώτο βήμα είναι να τερματιστεί αυτή η σύγκρουση και νομίζω ότι αυτό που πρέπει να συμβεί είναι ο κ. Πούτιν να πάρει μια απόφαση για τον τερματισμό αυτής της σύγκρουσης. Είναι το άτομο που το ξεκίνησε. Ήταν αδικαιολόγητο και φυσικά είναι δική του απόφαση η αποκλιμάκωση και η επιστροφή στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων».

Ο υπουργός Άμυνας συνέχισε λέγοντας ότι οι σύμμαχοι «δεν έχουν χρόνο για χάσιμο» και ότι ήταν σημαντικό να «κινηθούν με ταχύτητα πολέμου», καθώς η Ουκρανία συνέχιζε τον αγώνα της κατά της ρωσικής επιθετικότητας.

Μιλώντας για την πιθανότητα οι ρωσικές δυνάμεις να χρησιμοποιήσουν πυρηνικά όπλα, είπε ότι η Δύση «θα κάνει τα πάντα» ώστε η σύγκρουση «να μην ξεφύγει από τον έλεγχο».

«Πιστεύω ότι οποιαδήποτε φασαρία σχετικά με την πιθανή χρήση πυρηνικών όπλων είναι πολύ επικίνδυνη και μη χρήσιμη», πρόσθεσε. «Κανείς δεν θέλει να δει έναν πυρηνικό πόλεμο. Κανείς δεν μπορεί να τον κερδίσει. Καθώς αναλαμβάνουμε δράση, προσέχουμε πάντα να διασφαλίσουμε ότι έχουμε τη σωστή ισορροπία και ότι ακολουθούμε τη σωστή προσέγγιση. Έτσι, υπάρχουν πολλά πράγματα που μπορούν να συμβούν, αλλά και πάλι νομίζω ότι είναι άχρηστο και επικίνδυνο να κροταλίζεις τα σπαθιά και να κάνεις εικασίες για τη χρήση πυρηνικών όπλων».

Ο Λαβρόφ προειδοποίησε τη Δύση να μην υποτιμά τον κίνδυνο ενός πυρηνικού πολέμου
Ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, Σεργκέι Λαβρόφ, κατηγόρησε τη Δύση ότι πιέζει την ουκρανική κυβέρνηση να σαμποτάρει τις ειρηνευτικές συνομιλίες, τηρώντας μια σκληρή γραμμή μια ημέρα αφότου προειδοποίησε για έναν «σοβαρό, πραγματικό» κίνδυνο πυρηνικού πολέμου.

Η Ρωσία έχει κλιμακώσει τη ρητορική της καθώς τα στρατεύματά της δεν μπόρεσαν να επιτύχουν γρήγορες επιτυχίες στο έδαφος στην ανατολική Ουκρανία, ενώ οι ειρηνευτικές συνομιλίες με το Κίεβο έχουν σταματήσει.

Στη Μόσχα, μιλώντας μετά από συνάντηση με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, ο κ. Λαβρόφ είπε ότι η Ουκρανία «δεν ενδιαφέρεται πραγματικά για διαπραγματεύσεις» και ότι είχε πιεστεί από τη Δύση να διασφαλίσει ότι η Ρωσία δεν θα κερδίσει στρατιωτικά. «Θα συνεχίσουν αυτή τη γραμμή γεμίζοντας την Ουκρανία με όπλα», είπε αναφερόμενος στις προσπάθειες των δυτικών χωρών να εξοπλίσουν την ουκρανική κυβέρνηση. «Αν συνεχιστεί αυτό, οι διαπραγματεύσεις δεν θα φέρουν κανένα αποτέλεσμα», πρόσθεσε.

Τη Δευτέρα, ο κ. Λαβρόφ έθεσε το φάσμα μιας πυρηνικής σύγκρουσης, λέγοντας ότι ενώ μια τέτοια προοπτική θα ήταν «απαράδεκτη» για τη Ρωσία, οι κίνδυνοι έχουν αυξηθεί επειδή το ΝΑΤΟ «εμπλέκεται σε πόλεμο με τη Ρωσία μέσω πληρεξουσίου που τον εξοπλίζει. Οι κίνδυνοι είναι αρκετά σημαντικοί».

πηγή

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ