Ο Σύνδεσμος Φιλολόγων Μεσσηνίας με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης τιμά τον Δημήτρη Κοσμόπουλο

Ο Σύνδεσμος Φιλολόγων Μεσσηνίας με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης τιμά τον ΔΗΜΗΤΡΗ ΚΟΣΜΟΠΟΥΛΟ το Σάββατο 19 Μαρτίου στις 7:00 μμ στο Πνευματικό Κέντρο Καλαμάτας, Αίθουσα Σύγχρονης Ελληνικής Τέχνης της Λαϊκής Βιβλιοθήκης Καλαμάτας (Αριστομένους 33, 4ος όροφος ).

 

*Για το έργο του  ποιητή θα μιλήσουν:
-ο Μανώλης Στεργιούλης, Δρ Φιλολογίας, «Ποίηση και ποιητική του Δημήτρη Κοσμόπουλου »
-ο Ιωάννης Π. Μπουγάς, Δρ Νεωτέρας Ελληνικής Ιστορίας Φιλοσοφίας, Θεολόγος, «Όψεις του ποιητικού κόσμου του Δημήτρη Κοσμόπουλου. Αναφορά στα δύο τελευταία του έργα Θέριστρον και Pixels».
​*Παρεμβαίνει ο ποιητής, δοκιμιογράφος και μεταφραστής Γιώργος Βαρθαλάκης.
*Ο Βασίλης Ι. Μπαζάνης, πρόεδρος του Συνδέσμου Φιλολόγων Μεσσηνίας, θα συζητήσει με τον ποιητή.
*Ο Δημήτρης Κοσμόπουλος θα διαβάσει ποιήματά του.
Την εκδήλωση πλαισιώνουν μουσικά ο Χαράλαμπος Παπανικολάου, κιθάρα, και Ελένη Περτσελάκη, βιολί

Βιογραφικό Δημήτρη Κοσμόπουλου 

Ο Δημήτρης Κοσμόπουλος γεννήθηκε το 1964 στο Κοντογόνι (Παπαφλέσσα) Πυλίας στην Μεσσηνία. Μεγάλωσε στην Καλαμάτα. Είναι ποιητής, δοκιμιογράφος και μεταφραστής.
Έχει εκδώσει έντεκα ποιητικά βιβλία και τρία βιβλία δοκιμίων για θέματα λογοτεχνίας και κριτικής. Δοκίμια, μεταφράσεις και κριτικά κείμενά του έχουν δημοσιευθεί στα περισσότερα λογοτεχνικά περιοδικά και σε εφημερίδες. Ποιήματά του έχουν μεταφραστεί στις κυριότερες ευρωπαϊκές γλώσσες και στα αραβικά, και έχουν συμπεριληφθεί σε ελληνικές και ξένες ανθολογίες. Ανθολογίες από την ποίησή του έχουν εκδοθεί στα γαλλικά, στα ιταλικά και στα αλβανικά.
Διευθύνει το λογοτεχνικό περιοδικό Νέα Ευθύνη. Από το 2001 είναι μέλος της Εταιρείας Παπαδιαμαντικών Σπουδών και από το 2004 είναι μέλος της Εταιρείας Συγγραφέων.
Το 2005 του απονεμήθηκε το Βραβείο Έλληνα Λυρικού ποιητή «Λάμπρος Πορφύρας» της Ακαδημίας Αθηνών, το 2013 το Διεθνές Βραβείο Κ.Π. Καβάφη για το σύνολο του ποιητικού του έργου και το 2018 το Βραβείο Ποιήσεως του Ιδρύματος Κώστα & Ελένης Ουράνη της Ακαδημίας Αθηνών, καθώς και το Βραβείο «Jean Moréas» για το καλύτερο ποιητικό βιβλίο του 2018 για την ποιητική του σύνθεση Θέριστρον. Έχει μεταφράσει Άγγλους, Γάλλους , Ιταλούς και Ρώσους ποιητές.Zει και εργάζεται στην Αθήνα.Τον Ιούνιο του 2020 κυκλοφόρησε στο Παρίσι τόμος με ποιήματά του, στην σειρά ποίησης των εκδόσεων Miel des Αnges, με τίτλο Ce vin qui embaume, σε μετάφραση Michel Volkovitch.
Η ποιητική σύνθεση Pixels που είναι είναι το ενδέκατο ποιητικό βιβλίο του, κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις «Κέδρος» τον Νοέμβριο του 2020 και έχει ήδη μεταφραστεί στα Αγγλικά, στα Γαλλικά και στα Ιταλικά, ενώ επίκειται η έκδοσή του και στις τρεις αυτές γλώσσες. Τον Σεπτέμβριο θα κυκλοφορήσουν οι μεταφράσεις του ποιημάτων του Γουίλλιαμ Μπάττλερ Γέητς, του Γεωργίου Νόελ Γόρδων, Λόρδου Βύρωνος, και 12 ύμνοι του Αγίου Ρωμανού του Μελωδού,-βιβλία των οποίων η έκδοση ανεστάλη τον περασμένο Μάρτιο, λόγω της πανδημίας.
ΕΡΓΟΓΡΑΦΙΑ
Α. ΠΟΙΗΣΗ
Λατομεῖο, Κέδρος 2002, β΄ ἔκδοση 2003
Τοῦ νεκροῦ ἀδελφοῦ, Kέδρος 2003, β΄ ἔκδοση 2005 (Βραβεῖο Ἕλληνα Λυρικοῦ Ποιητῆ «ΛΑΜΠΡΟΣ ΠΟΡΦΥΡΑΣ» Ἀκαδημίας Ἀθηνῶν 2005)
Πουλιὰ τῆς νύχτας, Κέδρος 2005
Ἀνάστασις τοῦ Ἀνδρέα Ταρκόφσκι, Ἐρατὼ 2008
Βραχὺ χρονικό, Κέδρος 2009
Κροῦσμα, Κέδρος 2011, β΄ ἔκδοση 2011
Κρυπτόλεξο, Δόμος 2013, β΄ ἔκδοση 2013, γ΄ ἔκδοση 2018 (Διεθνὲς Βραβεῖο Καβάφη 2013)
Κατόπιν ἑορτῆς, Ἐρατὼ 2014, β΄ ἔκδοση 2015
Θέριστρον, Κέδρος 2018 (Βραβεῖο Ποιήσεως Ἱδρύματος Κώστα & Ἑλένης Οὐράνη Ἀκαδημίας Ἀθηνῶν 2018, Βραβεῖο «Jean Moreas» Γραφείου Ποιήσεως 2018)
Pixels, Κέδρος, (α’, β’ ἔκδ. ) 2020
Β. ΔΟΚΙΜΙΟ
Τὰ ὅρια τῆς φωνῆς (Δοκίμια γιὰ τὴν νεοελληνικὴ λογοτεχνία), Κέδρος 2006
Ἡ πτήση τοῦ ἱπτάμενου (Μιὰ εἰσαγωγὴ στὴν ποίηση τοῦ Νάσου Βαγενᾶ), Ἴνδικτος 2007
Ὁ ἀπόκρημνος λυρισμός: Μελέτες γιὰ τὴν ποίηση τοῦ Ἠλία Λάγιου, Ἐρατώ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ