Τα σημάδια που θα πρέπει να προσέξουν οι γονείς για το φάσμα του αυτισμού

Ο παιδίατρος και νευροαναπτυξιολόγος δρ. Δημήτρης Δημητρίου – Παπαβασίλειου μιλάει στην εκπομπή «Ελένη» για τον αυτισμό, αναφέρθηκε στα σημάδια που πρέπει να προσέχουν οι γονείς, ενώ έδωσε και συμβουλές σε ανθρώπους με παιδιά στο φάσμα του αυτισμού.
Όπως σημείωσε ο κ. Δημητρίου – Παπαβασιλείου ένα στα 44 παιδιά διαγιγνώσκεται με τη συγκεκριμένη διαταραχή, ωστόσο υπογράμμισε ότι στο φάσμα του αυτισμού υπάρχουν διάφορες βαθμίδες βαρύτητας και διαφορετικά συμπτώματα.

Ο γιατρός ωστόσο εξήγησε ποια είναι τα κοινά χαρακτηριστικά συμπτώματα της διαταραχής, αναφέροντας και τα σημάδια που θα πρέπει να θορυβήσουν τους γονείς, τα οποία μπορεί να είναι η έλλειψη διάδρασης, η απουσία λόγου ή η μη ανταπόδοση του βλέμματος. «Μια καλημέρα ή ένα βλέμμα που δεν ανταποδίδεται να ανησυχεί» σημείωσε.

Σύμφωνα με τον κ. Δημητρίου – Παπαβασιλείου «πολλές φορές βέβαια το παιδί αργεί να αναπτυχθεί ή μπορεί να παρουσιάζει κάποια άλλη διαταραχή –όπως ΔΕΠΥ, γι’ αυτό είναι σημαντικό οι γονείς να απευθυνθούν σε έναν παιδίατρο», ενώ υπογράμμισε πως συνήθως οι γονείς αντιλαμβάνονται ότι τα παιδιά δεν έχουν επικοινωνία στην ηλικία του ενός έτους.

Ο Βαγγέλης Καρατζάς μιλάει για τη ζωή του με τον γιο του που είναι στο φάσμα του αυτισμού

πηγή

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ