Σειρήνες πολέμου στην Οδησσό. Ζελένσκι: Πιο ρεαλιστικές οι θέσεις στις διαπραγματεύσεις

Προειδοποιητικές σειρήνες ηχούν στην Οδησσό, η οποία οχυρώνεται και προετοιμάζεται για πολεμική σύρραξη.
Η πόλη έχει μετατραπεί σε οχυρό. Πάνοπλοι στρατιώτες παντού. Το βλέμμα όλων στραμμένο στις επόμενες κινήσεις των ρωσικών δυνάμεων.

Κάθε δρόμος της πόλης έχει γεμίσει με οδοφράγματα… Ξύλα, σίδερα και σακιά με άμμο, που ετοιμάστηκαν από εθελοντές που δούλευαν νυχθημερόν, έχουν στηθεί, αναμένοντας τη ρωσική εισβολή.

Σε ό,τι αφορά στις επιθέσεις από τη θάλασσα, υπάρχουν ρωσικά πλοία εδώ και μέρες στη Μαύρη Θάλασσα, ενώ χθες προσπάθησαν να κάνουν και την παρουσία τους ιδιαίτερα αισθητή.

Αν η Ρωσία καταφέρει την επίθεση από τη θάλασσα, αυτόματα αυτό σημαίνει και μπλόκο στη μοναδική διέξοδο που έχει η Ουκρανία προς τη Μαύρη Θάλασσα.

Τεράστιες οι καταστροφές στο Χάρκοβο
Περισσότερα από 600 κτίρια έχουν καταστραφεί στο Χάρκοβο, τη δεύτερη μεγαλύτερη σε πληθυσμό πόλη της Ουκρανίας, αφότου ξεκίνησε η ρωσική εισβολή.

«Σχολεία, βρεφονηπιακοί σταθμοί, νοσοκομεία, κλινικές καταστράφηκαν. Ο ρωσικός στρατός μας βομβαρδίζει διαρκώς από ξηράς και αέρος», είπε ο δήμαρχος σε συνέντευξη που παραχώρησε.

Ζελένσκι: «Πιο ρεαλιστικές» οι θέσεις στις διαπραγματεύσεις
Οι θέσεις των δύο πλευρών στις διαπραγματεύσεις μεταξύ αντιπροσωπειών της Ουκρανίας και της Ρωσίας ακούγονται πλέον πιο ρεαλιστικές, ανέφερε ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι σε μαγνητοσκοπημένο μήνυμά του προς τους συμπολίτες του.

«Όλοι μας θέλουμε την ειρήνη και τη νίκη το συντομότερο δυνατό», ανέφερε ο αρχηγός του ουκρανικού κράτους, αλλά «θα χρειαστεί προσπάθεια και υπομονή».

Κάθε πόλεμος τελειώνει με μια συμφωνία, συνέχισε ο κ. Ζελένσκι διαβεβαιώνοντας ότι οι διαπραγματεύσεις «θα συνεχιστούν».

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι ενέτεινε την κριτική που ασκεί στο ΝΑΤΟ μετά την εισβολή της Ρωσίας στη χώρα του, αμφισβητώντας τη δέσμευση του Βορειοατλαντικού Συμφώνου στο άρθρο 5, τη ρήτρα της συλλογικής άμυνάς του.

Ρωσία: Καταγγέλλει την Ουκρανία για επίθεση σε αμάχους στο Ντονέτσκ
Σύμφωνα με νεότερο απολογισμό που έδωσε η Ρωσική Ερευνητική Επιτροπή, «τουλάχιστον 23 άμαχοι μεταξύ των οποίων παιδιά σκοτώθηκαν και τουλάχιστον 18 άνθρωποι τραυματίστηκαν» από πυραυλική επίθεση στην περιοχή Ντονέτσκ στην Ανατολική Ουκρανία που ελέγχεται από φιλορώσους αυτονομιστές από το 2014.

Τo υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας ανακοίνωσε ότι το πρωί της Δευτέρας η περιοχή του Ντονέτσκ δέχτηκε επίθεση με πυραύλους από την ουκρανική πλευρά, από την οποία έχασαν τη ζωή τους 20 άνθρωποι ενώ υπήρξαν και 28 τραυματίες, μεταξύ των οποίων και παιδιά.

Συγκινεί το 9χρονο κοριτσάκι που έχασε το χέρι του από ρωσικές σφαίρες
Η 9χρονη Σάσα κατέβηκε γρήγορα τα σκαλιά της πολυκατοικίας της στην πόλη Χοστομέλ στα δυτικά της ουκρανικής πρωτεύουσας. Μπροστά της η μητέρα της κουβαλούσε ότι πρόλαβε να αρπάξει από το διαμέρισμα και πίσω της ο πατέρας της.

Όλη η περιοχή βομβαρδιζόταν σφοδρά και η Σάσα μαζί με την οικογένεια της βγήκαν από την πολυκατοικία και μπήκαν μέσα στο αυτοκίνητο για να πάνε σε κάποιο ασφαλέστερο μέρος. Δίπλα τους οι βόμβες λυσσομανούσαν και έσκαγαν.

Καθώς όμως απομακρύνονταν ρωσικές οβίδες άρχισαν να σκάνε όλο και πιο κοντά στο αυτοκίνητο μέχρι που μια έσκασε σχεδόν επάνω του. Το αυτοκίνητο τινάχτηκε στον αέρα και έπεσε ξανά στο έδαφος μια άμορφη μάζα από λαμαρίνες.

πηγή

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ