Πάτρα: Ο ασφυκτικός θάνατος η πιθανότερη αιτία θανάτου των τριών παιδιών – Νέα ανάρτηση ιατροδικαστή για την ασφυξία
Νέες αποκαλύψεις έρχονται στο φως της δημοσιότητας, αναφορικά με την αιτία θανάτου των τριών κοριτσιών από την Πάτρα.
Την υπόθεση σχολίασαν στο «Κοινωνία Ώρα MEGA» οι δικηγόροι Εβίτα Βαρελά και Ανθούλα Ανάσογλου.
«Ένας ιατροδικαστής όταν καταλήγει στον ασφυκτικό θάνατο, έχει κάποια στοιχεία που δείχνουν απόφραξη αεροφόρων αεραγωγών. Όταν υάρχει εύρημα, όπως καταστροφή κυψελίδων στους πνεύμονες, ενδείξεις στο ήπαρ, ενδείξεις που καταλήγουν ότι είναι ασφυκτικός θάνατος, αυτό σημαίνει ότι υπάρχει εγκληματική ενέργεια. Αυτό που πρέπει να διερευνηθεί μετά είναι, το πρόσωπο που ήταν μαζί με το άτομο που «έφυγε»», τόνισε η δικηγόρος Εβίτα Βαρελά.
«Από την αρχή, είναι μία υπόθεση που με έχει στοιχειώσει. Μου θυμίζει μία υπόθεση στη Θεσσαλονίκη που δηλητηρίαζε σταδιακά ένας άνθρωπος γιαγιά και εγγονή, με κάλλιο. Όταν πήγαιναν στο νοσοκομείο όλα ήταν καλά, με το που γυρνούσαν σπίτι τις δηλητηρίαζε με μία μη ανισχεύσιμη ουσία, η οποία αργότερα ανισχεύθηκε σε ένα εργαστήριο του Σαν Αντόνιο στις ΗΠΑ. Το πείσμα των γιατρών και των αστυνομικών οδήγησαν στην εξιχνίαση. Γιατροί στην Πάτρα θεωρούν ότι είναι εγκληματική ενέργεια. Ο ένοχος μιλάει πολύ, προσπαθεί να καλύψει τα πάντα από την ενοχή του», τόνισε η δικηγόρος Ανθούλα Ανάσογλου.
Νέα ανάρτηση ιατροδικαστή για την ασφυξία
Σε μία νέα σοκαριστική ανάρτηση προχώρησε ο ιατροδικαστής Γρηγόρης Λέων, ο οποίος έχει πει πολλές φορές ότι το φαινόμενο της ασφυξίας δε θα πρέπει να αποκλειστεί στην περίπτωση θανάτου των τριών κοριτσιών στην Πάτρα.
Με μια ανάρτηση στο Facebook ο κ. Λέων παραθέτει το πόσο δύσκολο είναι να ανιχνευτεί η ασφυξία στους ανθρώπους. Για τα μικρά παιδιά δε επισημαίνει ότι: «Ο βίαιος θάνατος στα παιδιά μπορεί να μην αφήσει σχεδόν καθόλου σημάδια».
Η ανάρτηση του ιατροδικαστή
Γράφει ο κ. Λέων:
«Ας πάρουμε την υπόθεση ότι ένας παππούς πάσχει (στην καρδιά) από στεφανιαία νόσο, αν κάποιος πάει και του αποφράξει τα έξω στόμια των αεροφόρων οδών (μύτη, στόμα) ο παππούς πεθαίνει από ασφυξία και όχι από στεφανιαία νόσο. Επειδή ο παππούς δεν έχει και πολλές δυνάμεις για να αντισταθεί πιθανά ο ιατροδικαστής να βρει λίγα έως καθόλου σημάδια βίας.
Μια αντίστοιχη βιβλιογραφία ιατροδικαστικής για τα παιδιά μας λέει: “το να διαγνώσεις ασφυξία στα βρέφη και στα μικρά παιδιά είναι ιδιαίτερα δύσκολο επειδή (αυτός) ο βίαιος θάνατος στα παιδιά μπορεί να μην αφήσει σχεδόν καθόλου σημάδια”. Τυχερός λοιπόν θα είναι ο συνάδελφος σε αυτά τα περιστατικά αν βρει έστω μια μικρή “λύση βλεννογόνου” ή κάποιες μικροεκδορές. Οπότε πολύ βασικό το να στείλουμε ιστοτεμάχια στον Παθολογοανατόμο για εξέταση στο μικροσκόπιο.
Τέλος αυτό που διαβάζω σε μια παθολογοανατομική έκθεση, στον εγκέφαλο, “αλλοιώσεις ως επί ανοξυγοναιμίας” νομίζω είναι κατανοητό ακόμα και χωρίς λεξικό».