Ουκρανία: Νέο μήνυμα Ζελένσκι εν μέσω διαπραγματεύσεων – Επίδειξη ισχύος από την Ρωσία

Ο πόλεμος στην Ουκρανία έχει μπει στην τρίτη εβδομάδα , ενώ τα βλέμματα όλου του κόσμου να είναι στραμμένα στον τέταρτο κύκλο διαπραγματευτικών συνομιλιών μεταξύ ουκρανικών και ρωσικών αντιπροσωπειών που αναμένεται να διεξαχθούν σήμερα, Δευτέρα 14 Μαρτίου, υπό συνεχή βομβαρδισμό εξακολουθεί να βρίσκεται η Μαριούπολη και άλλες ουκρνανικές πόλεις.

Νέο μήνυμα Ζελένσκι

Οι Ρώσοι έχουν βάλει στην υπηρεσία του κακού μεγάλες στρατιωτικές δυνάμεις και θέλουν να καταστρέψουν την Ουκρανία και θα στραφούν ενάντια στην Ευρώπη, ανέφερε ο Ζελένσκι.

 Ο Ουκρανός πρόεδρος στη συνέχεια του μηνύματός του είπε πως: Γι΄ αυτό συνεχίζουμε τις δύσκολες διαπραγματεύσεις και περιμένουμε νεότερα το βράδυ. Μεταξύ άλλων στο διάγγελμά του ο Ζελένσκι ευχαρίστησε όσους πολεμούν για την Ουκρανία και σημείωσε: Η Ρωσία συνεχίζει να καταστρέφει τις υποδομές μας, συνεχίζει να χτυπά τις πόλεις μας. Αλλά θα επαναφέρουμε κάθε δρόμο κάθε πόλη. Κάθε σπίτι, το διαμέρισμα κάθε Ουκρανού. Τώρα που ο κατακτητής είναι ακόμα στη γη μας, πρέπει να τον νικήσουμε όσο μπορούμε.

 «Προστατέψτε τις πόλεις, προστατέψτε τα χωριά, προστατέψτε κάθε μέτρο της γης μας. Και κάθε κομμάτι της καρδιάς μας. Ουκρανική καρδιά. Η ψυχή της Ουκρανίας. Βοηθήστε ο ένας τον άλλον! Υποστηρίξτε ο ένας τον άλλον. Κρατήστε την άμυνα ψηλά. Και προστατέψτε το κράτος. Μαζί θα νικήσουμε. Δόξα στην Ουκρανία», ανέφερε ο Ζελένσκι.

Ο Ζελένσκι επρόκειτο να μιλήσει στο Συμβούλιο της Ευρώπης νωρίτερα σήμερα, αλλά τελικά δεν το έκανε.

Ο επικεφαλής διαπραγματευτής της ουκρανικής πλευράς στις συνομιλίες με τη Ρωσία δήλωσε ότι η τέταρτη σύνοδος διεξάγεται μέσω τηλεδιάσκεψης και όχι αυτοπροσώπως. Η ουκρανική διαπραγματευτική ομάδα βρίσκεται στο Κίεβο. Οι προηγούμενες συνομιλίες είχαν διεξαχθεί στη Λευκορωσία.

Ο Ουκρανός διαπραγματευτής, Mykhailo Podoliak, ανάρτησε μια εικόνα από τις συνομιλίες στο Twitter.

«Οι δύο πλευρές εκφράζουν ενεργά τις συγκεκριμένες θέσεις τους. Η επικοινωνία διεξάγεται, ωστόσο είναι δύσκολη. Ο λόγος της διχόνοιας είναι τα πολύ διαφορετικά πολιτικά συστήματα. Η Ουκρανία είναι με τον ελεύθερο διάλογο μέσα στην κοινωνία. Η Ρωσία στέλνει ένα τελεσίγραφο καταστολής της ίδιας της κοινωνίας της», ανέφερε.

Κρεμλίνο: Η Ρωσία θα μπορούσε να πάρει τον πλήρη έλεγχο των μεγάλων πόλεων της Ουκρανίας

Το Κρεμλίνο δήλωσε τη Δευτέρα ότι η Ρωσία θα μπορούσε να πάρει τον πλήρη έλεγχο των μεγάλων ουκρανικών πόλεων και προειδοποίησε τη Δύση ότι έχει επαρκή στρατιωτική επιρροή για να εκπληρώσει όλους τους στόχους της στην Ουκρανία χωρίς να χρειάζεται βοήθεια από την Κίνα.

 «Το υπουργείο Άμυνας της Ρωσικής Ομοσπονδίας, ενώ διασφαλίζει τη μέγιστη ασφάλεια του άμαχου πληθυσμού, δεν αποκλείει την πιθανότητα να τεθούν υπό πλήρη έλεγχο τα μεγάλα πληθυσμιακά κέντρα», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ. 

Πρόσθεσε ότι ορισμένες από τις μεγάλες πόλεις της Ουκρανίας είναι ήδη περικυκλωμένες από ρωσικές δυνάμεις. 

Όταν ρωτήθηκε από το Reuters σχετικά με τις παρατηρήσεις Αμερικανών αξιωματούχων που είχαν πει ότι η Ρωσία ζήτησε από την Κίνα στρατιωτικό εξοπλισμό, ο Πεσκόφ απάντησε αρνητικά: «Η Ρωσία έχει τις δικές της ανεξάρτητες δυνατότητες να συνεχίσει την επιχείρηση. Όπως είπαμε, προχωρά σύμφωνα με το σχέδιο και θα ολοκληρωθεί εγκαίρως και πλήρως».

Η ρωσική επίθεση δεν εξελίσσεται σύμφωνα με τα επιχειρησιακά πλάνα, παραδέχεται συνεργάτης του Πούτιν

πηγή

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ