Νέο σχέδιο Μάρσαλ για την Ουκρανία: Ο Μπάιντεν υπογράφει βοήθεια 13,6 δισ.

Ο Τζο Μπάιντεν ανακοίνωσε βοήθεια προς την Ουκρανία

Ο Αμερικανός πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν ανακοίνωσε πως υπέγραψε και επισήμως την αμερικανική βοήθεια προς την Ουκρανία, ύψους 13,6 δισ. δολαρίων.

«Μόλις υπέγραψα το διακομματικό νομοσχέδιο για τη χρηματοδότηση της κυβέρνησης σε νόμο – διατηρώντας την κυβέρνηση ανοιχτή και παρέχοντας ιστορική χρηματοδότηση ύψους 13,6 δισεκατομμυρίων δολαρίων στην Ουκρανία».

«Με αυτό το νομοσχέδιο, θα στείλουμε ένα μήνυμα στον αμερικανικό λαό – ένα ισχυρό μήνυμα ότι οι Δημοκρατικοί και οι Ρεπουμπλικάνοι μπορούν πραγματικά να έρθουν μαζί και να κάνουν κάτι… για να εκπληρώσουμε τις πιο βασικές μας ευθύνες, να κρατήσουμε την κυβέρνηση ανοιχτή και λειτουργική για τον αμερικανικό λαό, να εξυπηρετήσουμε τον αμερικανικό λαό, να επενδύσουμε στις κοινότητές σας και να επενδύσουμε στον αμερικανικό λαό θα το κάνουμε με έναν δημοσιονομικά υπεύθυνο τρόπο» είπε ο Τζο Μπάιντεν.

«Αυτό το νομοσχέδιο περιλαμβάνει επίσης ιστορική χρηματοδότηση, 13,6 δισεκατομμύρια δολάρια για την αντιμετώπιση της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία και των επιπτώσεων στις γύρω χώρες» συνέχισε ο Αμερικανός πρόεδρος σύμφωνα με το CNN.

Τι προβλέπει το πακέτο έκτακτης βοήθειας του Μπάιντεν
Θυμίζουμε πως η αμερικανική Γερουσία ενέκρινε το νομοσχέδιο για τις δαπάνες αργά την περασμένη Πέμπτη με διακομματική ψήφο 68 υπέρ έναντι 31 κατά. Από τα 13,6 δισεκατομμύρια δολάρια για τη βοήθεια προς την Ουκρανία, τα χρήματα προορίζονται για ανθρωπιστική, αμυντική και οικονομική βοήθεια. Το νομοσχέδιο περιλαμβάνει επίσης διατάξεις για την επιβολή κυρώσεων.

Το πακέτο έκτακτης βοήθειας που ανακοίνωσε ο Μπάιντεν, προβλέπει 4 δισεκατομμύρια δολάρια για να βοηθήσει τους πρόσφυγες που έχουν διαφύγει ή έχουν εκτοπιστεί εντός της Ουκρανίας και αυξάνει την δικαιοδοσία του προέδρου για τη μεταφορά αμυντικού εξοπλισμού στην Ουκρανία και σε άλλα συμμαχικά έθνη σε 3 δισεκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με ενημερωτικό δελτίο της Επιτροπής Προϋπολογισμού της Βουλής των Αντιπροσώπων.

Στις δηλώσεις του την Τρίτη, ο Τζο Μπάιντεν έκανε λόγο για ένα ποσό ρεκόρ 1,2 δισεκατομμυρίων δολαρίων σε βοήθεια ασφαλείας προς την Ουκρανία κατά το περασμένο έτος, αναγνωρίζοντας ότι ενώ ήταν «εξαιρετικά δύσκολο να φτάσουν προμήθειες στην Ουκρανία, καθώς μαίνεται η ρωσική επίθεση […] καταφέρνουμε να φτάνουν τακτικά προμήθειες στην Ουκρανία χάρη στη γενναιότητα τόσων πολλών εργαζομένων στην πρώτη γραμμή που βρίσκονται ακόμη στις θέσεις τους».

Νωρίτερα επιβεβαιώθηκε πως ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν θα συμμετάσχει σε σύνοδο κορυφής της ΕΕ στις Βρυξέλλες την επόμενη εβδομάδα. Πηγές ανέφεραν στο Reuters τη Δευτέρα ότι ο Μπάιντεν αναμένεται να συμμετάσχει με τους ηγέτες των χωρών του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες στις 24 Μαρτίου για να συζητήσουν τον πόλεμο που προκλήθηκε από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία τον περασμένο μήνα.

Στο τραπέζι η αποστολή μαχητικών αεροσκάφων στην Ουκρανία
Την ίδια ώρα, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν συζήτησε νωρίτερα σήμερα με τον Ουκρανό ομόλογό του Νμίτρο Κουλέμπα για τις αμυντικές ανάγκες της Ουκρανίας μεσούσης της ρωσικής εισβολής, όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Νεντ Πράις.

Αίσθηση προκάλεσε νωρίτερα η τοποθέτηση του ηγέτη των Ρεπουμπλικάνων στη Γερουσία, του Μιτς ΜακΚόνελ, ο οποίος είπε ότι η ιδέα της ενίσχυσης της Ουκρανίας με μεταφορά μαχητικών αεροσκαφών από την Πολωνία παραμένει υπό συζήτηση.

Υπενθυμίζεται ότι μόλις την περασμένη εβδομάδα οι ΗΠΑ απέρριψαν πρόταση της Πολωνίας να διαθέσει ρωσικής κατασκευής μαχητικά MiG-29 για την ενίσχυση της ουκρανικής Πολεμικής Αεροπορίας απέναντι στους ρώσους εισβολείς.

Η 20η ημέρα του πολέμου στην Ουκρανία
Μια σειρά από ρωσικoύς πυραύλους έπληξαν κατοικημένη γειτονιά της πρωτεύουσας του Κιέβου το πρωί της Τρίτης, πυροδοτώντας μια τεράστια πυρκαγιά και εκκινώντας μια αγωνιώδη προσπάθεια διάσωσης αμάχων σε μια 15ώροφη πολυκατοικία. Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε ότι πέντε άνθρωποι σκοτώθηκαν από τις αεροπορικές επιδρομές σε κτίρια κατοικιών σήμερα το πρωί.

Την ίδια ώρα, περισσότερα από 100 λεωφορεία που μεταφέρουν αμάχους αναχώρησαν από την πολιορκημένη πόλη Σούμι στη βορειοανατολική Ουκρανία προς ασφαλή περιοχή, ανακοίνωσε η Διεθνής Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού (ICRC). Η εκκένωση αποτελείται από δύο ξεχωριστές αυτοκινητοπομπές που κατευθύνονται προς την Πολτάβα, στην κεντρική Ουκρανία, δήλωσε στο Ρόιτερς ο εκπρόσωπος της ΔΕΕΣ Τζέισον Στρατσιούσο. 

Οι συνομιλίες μεταξύ της Ρωσίας και της Ουκρανίας συνεχίστηκαν σήμερα το απόγευμα, δήλωσε ο Ουκρανός διαπραγματευτής Μιχαήλο Ποντόλιακ. Τη Δευτέρα, ο Ποντόλιακ είχε ανακοινώσει ότι οι διαπραγματεύσεις θα έμπαιναν σε «τεχνική διακοπή» μέχρι την Τρίτη για «πρόσθετη εργασία στις υποομάδες εργασίας και αποσαφήνιση των επιμέρους ορισμών» αναφορικά με την πολυπόθητη κατάπαυση πυρός στην Ουκρανία.

Ένας εικονολήπτης του Fox News σκοτώθηκε ενώ κάλυπτε τον πόλεμο στην Ουκρανία, ανακοίνωσε σήμερα το αμερικανικό ειδησεογραφικό τηλεοπτικό δίκτυο. Ο Πιέρ Ζακρζέφσκι συνόδευε τον δημοσιογράφο Μπέντζαμιν Χολ, ο οποίος τραυματίστηκε όταν το όχημά τους δέχθηκε πυρά στη Χορένκα, κοντά στο Κίεβο, ανέφερε σε ανακοίνωσή της η διευθύνουσα σύμβουλος του Fox News Media, Σούζαν Σκοτ.

Σχεδόν 100 παιδιά έχουν χάσει τη ζωή τους κατά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, δήλωσε επίσης ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι σε τηλεδιάσκεψη με τους Καναδούς βουλευτές. Ο Ζελένσκι παρακάλεσε τον Καναδά και τους συμμάχους του να κάνουν περισσότερα για να σταματήσουν τη ρωσική εισβολή στη χώρα του, συμπεριλαμβανομένης της καθιέρωσης ζώνης απαγόρευσης πτήσεων, καθώς οι απώλειες μεταξύ των αμάχων αυξάνονται.

πηγή

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ