Κορονοϊός: Η Moderna θα ζητήσει έγκριση του εμβολίου για παιδιά από 6 μηνών έως 6 ετών

Η αμερικανική εταιρεία βιοτεχνολογίας Moderna ανέφερε σήμερα ότι θα ζητήσει την έγκριση του εμβολίου της για την Covid-19 για τα παιδιά ηλικίας από 6 μηνών έως 6 ετών, αφού οι δοκιμές έδειξαν ότι είναι ασφαλές και προκαλεί ισχυρή ανοσοαπόκριση.

Δύο δόσεις των 25 μικρογραμμαρίων σε παιδιά αυτής της ηλικίας παρήγαγαν επίπεδα αντισωμάτων αντίστοιχα με εκείνα που επιτυγχάνονται με τις δύο δόσεις των 100 μικρογραμμαρίων σε νέους ηλικίας 18-25 ετών.

Με βάση αυτά τα δεδομένα, η Moderna ανακοίνωσε ότι θα υποβάλει αίτημα έγκρισης του εμβολίου στην αμερικανική υπηρεσία τροφίμων και φαρμάκων (FDA) και στην ευρωπαϊκή ΕΜΑ, αλλά και σε άλλες ρυθμιστικές αρχές, εντός των επόμενων εβδομάδων.

«Τα αποτελέσματα είναι μια καλή είδηση για τους γονείς παιδιών κάτω των 6 ετών», είπε ο πρόεδρος-διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, Στεφάν Μπανσέλ. «Έχουμε πλέον κλινικά δεδομένα για την απόδοση του εμβολίου μας από τα παιδιά των έξι μηνών μέχρι τους ηλικιωμένους ενήλικες», πρόσθεσε.

Η Moderna παρατήρησε πάντως μια σχετικά χαμηλή αποτελεσματικότητα του εμβολίου στις δοκιμές που έγιναν κατά τη διάρκεια του κύματος της πανδημίας που οφείλεται στην παραλλαγή Όμικρον του νέου κορονοϊού. Στα παιδιά από 6 μηνών μέχρι 2 ετών η αποτελεσματικότητα ανήλθε στο 43,7% και στα μεγαλύτερης ηλικίας στο 37,5%. Εξετάζει έτσι το ενδεχόμενο να προτείνει και τρίτη δόση, για να αυξηθεί η αποτελεσματικότητα.

Στη δοκιμή συμμετείχαν 11.700 παιδιά στις ΗΠΑ και τον Καναδά, εκ των οποίων τα 4.200 ήταν ηλικίας από δύο μέχρι έξι ετών.

Τον περασμένο μήνα η FDA ανέβαλε την έγκριση του εμβολίου των Pfizer-BioNTech για τα παιδιά ηλικίας κάτω των 5 ετών, εκτιμώντας ότι χρειάζονται επιπρόσθετα δεδομένα σε ό,τι αφορά την τρίτη δόση. Οι εταιρείες ανέφεραν ότι αναμένουν πως τα δεδομένα θα είναι έτοιμα μέχρι τον Απρίλιο.

Πηγή: skai.gr

πηγή

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ