Τζο Μπάιντεν: Πολύ υψηλή η πιθανότητα ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία

Ο πρόεδρος Μπάιντεν δήλωσε εκ νέου ότι ο κίνδυνος μιας εισβολής στην Ουκρανία από τη Ρωσία είναι πολύ υψηλός και πως δεν σχεδιάζει να έχει τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ρώσο πρόεδρο Πούτιν.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν προτού αναχωρήσει από τον Λευκό Οίκο για μια επίσκεψη μερικών ωρών στο Οχάιο (βόρειες ΗΠΑ),  είπε πως υπάρχουν κάθε είδους ενδείξεις ότι ετοιμάζονται να εισβάλουν στην Ουκρανία.

Στόλτενμπεργκ: Aνησυχούμε ότι η Ρωσία αναζητεί πρόσχημα εισβολής στην Ουκρανία

Η διαπιστευμένη δημοσιογράφος του CNN στον Λευκό Οίκο, Natasha Bertrand, έγραψε στο Twitter πως η αίσθησή του είναι πως η επίθεση θα εκδηλωθεί «τις επόμενες μέρες», αποφεύγοντας – κατά τα φαινόμενα – αυτή τη φορά να δώσει συγκεκριμένη ημερομηνία.

 Η Ουάσινγκτον πολλαπλασιάζει τις προειδοποιήσεις και διαβεβαιώνει πως η Ρωσία, μακράν του να έχει αποσύρει στρατεύματα από τα σύνορα με την Ουκρανία όπως έχει υποσχεθεί, εξακολουθεί, αντίθετα, να ενισχύει τον μηχανισμό της.

Ρωσία: Συνεχίζει να αποσύρει τα στρατεύματα της μετά τις στρατιωτικές ασκήσεις

Απελάθηκε ο αναπληρωτής πρέσβης των ΗΠΑ στη Μόσχα

Νωρίτερα, η Μόσχα προχώρησε στην απέλαση του αναπληρωτή πρέσβη των ΗΠΑ στη Ρωσία.

Η αμερικανική πρεσβεία στην Ρωσική Ομοσπονδία ανακοίνωσε πως o αναπληρωτής πρέσβης των ΗΠΑ Μπαρτ Γκόρμπαν απελάθηκε από την Ρωσία, αλλά δεν έγιναν άμεσα σαφείς οι λόγοι της απέλασης του.

Μπορούμε να επιβεβαιώσουμε ότι η Ρωσία απέλασε τον αναπληρωτή επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματικής αποστολής Μπαρτ Γκόρμαν, ο οποίος ήταν ο δεύτερος στην ιεραρχία της πρεσβείας και βασικό μέλος της ομάδας της, αναφέρεται σε δήλωση της αμερικανικής πρεσβείας.

Οι ΗΠΑ εξετάζουν διάφορες εκδοχές για να απαντήσουν στην κίνηση αυτή της Ρωσίας, δήλωσε η πρεσβεία προς το πρακτορείο TASS. “Ο Ρώσος αναπληρωτής πρέσβης έφυγε πρόσφατα στο πλαίσιο μιας εναλλαγής, καθώς η θητεία του έληξε τον Ιανουάριο. Οι ενέργειες της Ρωσίας κατά του αναπληρωτή πρέσβη των ΗΠΑ ήταν αδικαιολόγητες, θεωρούμε πως η κίνηση αυτή επιβαρύνει τις σχέσεις και διερευνούμε πιθανές επιλογές για απάντηση”, δήλωσε η αμερικανική διπλωματική αποστολή.

Η πρεσβεία υποστηρίζει ότι η βίζα που διέθετε ο αναπληρωτής επικεφαλής της διπλωματικής αποστολής εξακολουθούσε να είναι σε ισχύ. “Η θητεία του αναπληρωτή πρέσβη Γκόρμπαν δεν είχε ακόμη λήξει: είχε ακόμη βίζα σε ισχύ και βρισκόταν στη Ρωσία για λιγότερο από τρία χρόνια” δήλωσε η αμερικανική πρεσβεία.



πηγή

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ