Σύνδρομο Μunchaousen δια αντιπροσώπου: Όταν ο φροντιστής δημιουργεί ασθένεια ή τραυματισμό σε άτομο που φροντίζει

Η γνώση του Συνδρόμου έκανε τον dr Meadow παιδίατρο με επιρροή στον τομέα της παιδικής κακοποίησης και κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 1990 κλήθηκε ως μάρτυρας σε δικαστικές δίκες όπου η πραγματογνωμοσύνη του οδήγησε στην καταδίκη πολλών μητέρων για φόνο. Σε κάποιες περιπτώσεις, τα παιδιά απομακρύνθηκαν βίαια από τη φροντίδα των γονιών τους.

Σύνδρομο Μunchaousen δια αντιπροσώπου:  Πρόκειται για κλινική διαταραχή στην οποία ένας φροντιστής δημιουργεί ή προκαλεί ασθένεια ή τραυματισμό σε άτομο που φροντίζει… Μπορεί η ψυχιατρική διαταραχή και η φαντασία να πλέξουν σενάρια κακοποίησης ακόμη και της μητέρας προς το παιδί της, τα οποία να φτάσουν έως τον θάνατο; Η ψυχιατρική λέει «ναι» και αναφέρεται σε συγκεκριμένη διαταραχή που αποκαλείται Σύνδρομο Μunchaousen δια αντιπροσώπου (Munchausen Syndrome by Proxy-MSBP).

Πρόκειται για κλινική διαταραχή στην οποία ένας φροντιστής δημιουργεί ή προκαλεί ασθένεια ή τραυματισμό σε άτομο που φροντίζει, όπως σε ένα παιδί, σε έναν ηλικιωμένο ή σε άτομο με αναπηρία. Επειδή τα ευάλωτα άτομα είναι θύματα, το MSBP αποτελεί μορφή κακοποίησης παιδιών ή ηλικιωμένων.

Το άτομο που πάσχει από τη διαταραχή και φροντίζει για παράδειγμα ένα παιδί, μπορεί να:…

διαβάστε αναλυτικά στο ourlife.gr

πηγή

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ