Σύνδρομο Μινχάουζεν: Μάνες που δολοφόνησαν τα παιδιά τους – Έλεγαν ότι ήταν άρρωστα

Το σύνδρομο Μινχάουζεν αποτελεί μία διαταραχή κατά την οποία ένα άτομο επινοεί ή προκαλεί ασθένεια στον εαυτό του, προκειμένου να αντλήσει τον οίκτο από τον κοινωνικό του περίγυρο. Μία μορφή του είναι και το Μινχάουζεν διά αντιπροσώπου (Munchausen syndrome by proxy), το οποίο παρατηρείται συνήθως σε μητέρες οι οποίες βλάπτουν την υγεία των παιδιών τους προκειμένου να πείσουν ότι είναι άρρωστα και να αντλήσουν θαυμασμό από αυτό.

Από τη διεθνή βιβλιογραφία, έχουν υπάρξει περιπτώσεις με μητέρες που δολοφόνησαν τα παιδιά τους, επινοώντας κάποιο πρόβλημα υγείας και οδηγώντας τα σταδιακά στον θάνατο. 

Διαβάστε παρακάτω για τρεις από τις πιο σοκαριστικές περιπτώσεις μητέρων με σύνδρομο Μινχάουζεν δια αντιπροσώπου, οι οποίες έχουν καταγραφεί στις ΗΠΑ: 

ΗΠΑ: Δολοφόνησε οκτώ από τα εννιά παιδιά της – Τα πήγαινε συνέχεια στα επείγοντα 
Μία από τις παλαιότερες διαγνωσμένες περιπτώσεις του συνδρόμου Μινχάουζεν αφορά την Marybeth Tinning, μία γυναίκα που δολοφόνησε οκτώ από τα εννιά παιδιά της από το 1967 μέχρι το 1985. 

Η Marybeth δεν άφησε κανένα παιδί της να ζήσει περισσότερο από τέσσερα χρόνια, ενώ μόνο για μία κόρη της, την Τζένιφερ, κατάφερε να αποδείξει στο δικαστήριο πως πέθανε από φυσικά αίτια σε ηλικία 8 ημερών. 

Σύμφωνα με το Rolling Stone, η Tinning πήγαινε συχνά τα μωρά της στα επείγοντα και ζητούσε να λάβουν θεραπεία για συμπτώματα όπως επιληπτικές κρίσεις και καρδιακή ανακοπή. 

Η συνεχής αυτή κατάσταση προκάλεσε έντονες φήμες στη γειτονιά της, με τους κατοίκους να λένε πως τα παιδιά έχουν το «γονίδιο του θανάτου». Οι γιατροί θεωρούσαν πως υπήρχε γονιδιακό θέμα μέχρι και τη στιγμή που πέθανε το πέμπτο παιδί της. Εικάζεται ότι η Marybeth έπνιξε όλα τα παιδιά της με μαξιλάρι. 

Εν τέλει, η Marybeth καταδικάστηκε μόνο για το θάνατο του μικρότερου παιδιού της, της Τάμι Λιν. Κατηγορήθηκε για φόνο δευτέρου βαθμού και καταδικάστηκε από 20 χρόνια έως ισόβια κάθειρξη. Μέχρι και σήμερα βρίσκεται στη φυλακή. 

Δηλητηρίασε τον 5χρονο γιο της με 69 πακέτα αλάτι 
Το 2015 η Νέα Υόρκη συγκλονίζεται ξανά από την αποκάλυψη ότι μία 28χρονη μητέρα έλεγε ψέματα πως ο γιος της ήταν άρρωστος και τον δηλητηρίασε με αλάτι προκειμένου να πεθάνει. 

Η Lacey Spears είχε δημιουργήσει blog μέσα από το οποίο μιλούσε για τη ζωή της ως μονογονέας, υποστηρίζοντας πως ο πατέρας του γιου της ήταν αστυνομικός που πέθανε στο καθήκον. Ωστόσο αυτή δεν ήταν η αλήθεια, καθώς αργότερα αποκαλύφθηκε πως ένας φίλος της ήταν ο βιολογικός πατέρας του παιδιού και ενώ ήθελε να συμμετέχει στην ανατροφή του παιδιού, εκείνη δεν τον είχε αφήσει!

Μέσα από το blog της, η Lacey μοιραζόταν την εμπειρία της σχετικά με το πώς είναι να έχεις ένα άρρωστο παιδί, χωρίς να ξεκθαρίζει ποτέ ξεκάθαρα από τι έπασχε ο γιος της, Γκάρνετ.

Στην πραγματικότητα, επέβαλλε στο παιδί να νοσηλεύεται ενώ δεν είχε κανένα πρόβλημα υγείας. Όπως αποδείχτηκε από την ιατροδικαστική εξέταση, η Λέισι σκότωσε τον 5χρονο γιο της, δηλητηριάζοντάς τον με τεράστια ποσότητα αλατιού. 

Συγκεκριμένα, στο νοσοκομείο που βρισκόταν ο Γκάρνετ είχε ένα σωληνάκι στο στομάχι. Μέσα από αυτό, η μητέρα του του χορήγησε ποσότητα αλατιού ίση με 69 πακέτα. Στη συνέχεια, κάθησε ατάραχη στο δωμάτιο του νοσοκομείου και έβλεπε το παιδί της να πεθαίνει σταδιακά καθώς όλα του τα όργανα πρήστηκαν. 

Καταδικάστηκε σε ισόβια κάθειρξη. 

Παρίστανε ότι έχει καρκίνο και δηλητηρίασε το παιδί της με μικρόβια που έκλεψε από εργαστήριο
To 2009 η ιστορία της Ybarra Hope έρχεται στο «φως» και αποτελεί υπόδειγμα του συνδρόμου Μινχάουζεν για τους ψυχιάτρους. 

Η Ybarra ήταν μία γυναίκα που είχε προσποιηθεί και ότι ήταν η ίδια άρρωστη, κάτι που σημαίνει πως έφερε το σύνδρομο, αλλά και έλεγε ψέματα για την υγεία των παιδιών της και τα κακοποιούσε με σκοπό να αρρωστήσουν (σ.σ. σύνδρομο Μινχάουζεν διά αντιπροσώπου). 

Η ίδια ισχυριζόταν πως ότι ήταν άρρωστη με λευχαιμία, φτάνοντας στο σημείο να ξυρίσει τα μαλλιά και τα φρύδια της για να δώσει την εντύπωση πως είναι καρκινοπαθής. Σύμφωνα με το Rolling Stone, η Ybarra ενημέρωνε συνεχώς ένα προσωπικό blog που είχε με νέα για την κατάστασή της, φτάνοντας ακόμη και στο σημείο να συζητάει «τι χρώματα είχε επιλέξει για το φέρετρό της».

Όσο για την μικρή κόρη της, υποστήριζε πως έπασχε την ίδια περίοδο από κάποια «σπάνια ασθένεια». Φυσικά, τίποτα από τα δύο δεν ίσχυε. 

Η Ybarra δεν είχε ποτέ καρκίνο, ενώ υπέβαλλε την κόρη της σε ιατρικές εξετάσεις και χειρουργικές επεμβάσεις από τις οποίες σχεδόν πέθανε. Η κακοποίηση του παιδιού αποκαλύφθηκε όταν το δηλητηρίασε με μικρόβια που είχε κλέψει από εργαστήριο που το οδήγησαν σε αναφυλακτικό σοκ. Ωστόσο, οι γιατροί κατάφεραν να σώσουν το παιδί και να στείλουν την Ybarra στα δικαστήρια. 

Καταδικάστηκε σε 10 χρόνια φυλάκισης στο Τέξας των ΗΠΑ και αποφυλακίστηκε το 2019. 

πηγή

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ