ΗΠΑ: Έντονοι φόβοι πως η Ρωσία θα εισβάλει στην Ουκρανία

Για τις Ηνωμένες Πολιτείες μία νέα ρωσική εισβολή στην Ουκρανία είναι ζήτημα χρόνου πλέον…
«Βρισκόμαστε στην στιγμή όπου μία ρωσική εισβολή μπορεί να ξεκινήσει οποιαδήποτε στιγμή εάν το αποφασίσει ο Πρόεδρος Πούτιν. Ακόμη και τις ερχόμενες ημέρες», δήλωσε ο Άντονι Μπλίνκεν, υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ.

Η Ουάσινγκτον εμφανίζεται πλέον βέβαιη πως η Μόσχα θα προχωρήσει μετά από 8 χρόνια σε πολεμικές επιχειρήσεις στα σύνορα με την Ουκρανία δίνοντας μάλιστα και χρονικό ορίζοντα. Η χθεσινή τηλεδιάσκεψη του Τζο Μπάιντεν με εκπροσώπους του ΝΑΤΟ και της Ευρωπιακής Ένωσης σήμανε συναγερμό.

Μπορεί να ξεκινήσει κατά την διάρκεια των χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων παρά τα σενάρια που ήθελαν να γίνεται μόνο μετά τους Ολυμπιακούς αγώνες», δήλωσε ο Τζέικ Σάλιβαν, σύμβουλος ασφαλείας του Λευκού Οίκου.

Η βεβαιότητα της Δύσης πως ο Βλαντιμίρ Πούτιν θα εισβάλει στην Ουκρανία έφεραν τσουνάμι εκκλήσεων προς τους πολίτες χωρών όπως η Μεγάλη Βρετανία, η Ολλανδία, ο Καναδάς και η Αυστραλία να εγκαταλείψουν άμεσα το Κίεβο.

Η Ρωσία από την πλευρά της χαρακτηρίζει και πάλι τα όσα οι Ηνωμένες Πολιτείες αναφέρουν “υστερία” και προπαγάνδα προκειμένου να υπάρξει πανικός. Την ίδια ώρα η επίδειξη ισχύος στα Βόρεια σύνορα της Ουκρανίας, συνεχίζεται με το ρωσικό και Λευκορωσικό πυροβολικό να σφυροκοπούν τα πεδία βολής.

«Τώρα εξετάζουμε τα δεδομένα και πιστεύω πως η απάντησή μας θα έρθει στο άμεσο μέλλον», δήλωσε ο Σεργκέι Σοϊγκού, υπουργός Άμυνας της Ρωσίας.

Σε μία ύστατη προσπάθεια να αποφευχθεί ένας πόλεμος ο Τζο Μπάιντεν θα μιλήσει σήμερα τηλεφωνικά με τον Βλαντιμίρ Πούτιν ένα τηλεφώνημα που θα κάνει από το Παρίσι στην Μόσχα και ο Εμανουέλ Μακρόν.

Σε συναγερμό οι Βρυξέλλες για την κρίση στην Ουκρανία
Το κλίμα είναι εξαιρετικά βαρύ στην Ευρώπη. Ολλανδία, Λιθουανία, Εσθονία και Βέλγιο κάλεσαν τους πολίτες τους στην Ουκρανία να απομακρυνθούν άμεσα από την χώρα, με το Βέλγιο να τονίζει πως εάν χειροτερέψει η κατάσταση δεν υπάρχει εγγύηση ότι οι πολίτες θα φύγουν από την Ουκρανία με ασφάλεια.

Ήδη εδώ και καιρό οι ευρωπαίοι διπλωμάτες προειδοποιούν πως κάτι θα συμβεί στα σύνορα της Ουκρανίας,

Μέχρι και χθες το βράδυ η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, Πρόεδρος της Κομισιόν, και το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ επανέλαβαν την ανάγκη για αποκλιμάκωση και ανέφεραν ότι το Κρεμλίνο θα υποστεί κυρώσεις εάν προβεί σε επιθετικές ενέργειες.

Ωστόσο δεν ακολουθούν την ίδια γραμμή όλες οι ευρωπαϊκές χώρες, καθώς η Γερμανία δεν επιθυμεί σύγκρουση με την Ρωσία, ενώ η Ιταλία ανησυχεί πως οι Ρώσοι θα κλείσουν την στρόφιγγα του φυσικού αερίου ως αντίποινα.

megatv

πηγή

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ