Συντάκτης του άρθρου στους Times του Λονδίνου για τα μάρμαρα : “Τώρα είναι η ώρα της επιστροφής”

Πραγματοποιώντας μια ιστορική στροφή, οι Times του Λονδίνου τάσσονται για πρώτη φορά υπέρ της επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα στην Ελλάδα.  Μιλώντας στον ΣΚΑΪ ο συγγραφέας του άρθρου, Μάικλ Μπίνιον, λέει ευθαρσώς ότι οι καιροί άλλαξαν και τα επιχειρήματα της Αθήνας είναι πλέον ακλόνητα.

Με τίτλο «Ενώνοντας την ελληνική κληρονομιά», το κύριο άρθρο της εφημερίδας σημειώνει πως πλέον η επιχειρηματολογία υπέρ της επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα στην Αθήνα έχει καταστεί σαρωτική.

Διαβάστε τη συνέντευξη:
Κύριε Μπίνιον, εδώ στην Αθήνα μείναμε έκπληκτοι από το βασικό άρθρο των Times. Τι άλλαξε και πήρατε αυτή τη θέση; 
Η αίσθηση στη Βρετανία είναι πως οι καιροί έχουν αλλάξει και ότι η κυρίαρχη άποψη είναι πως τα μουσεία δεν πρέπει να έχουν στην κατοχή τους πολιτιστική κληρονομιά που ανήκει σε άλλες χώρες, οι οποίες υποστηρίζουν πως είναι απαραίτητη για τη δική τους πολιτιστική και πολιτική ταυτότητα. Και φυσικά, τα μάρμαρα του Παρθενώνα είναι βασικά στοιχεία της ελληνικής ταυτότητας και Ιστορίας και η αίσθηση είναι ότι η Ελλάδα έχει κάνει πολλά για να καταστήσει ευκολότερη την ανταλλαγή των μαρμάρων του Παρθενώνα με κάποια άλλη πιθανή εκ περιτροπής έκθεση κλασικών ελληνικών γλυπτών.

Ξέρετε, με εκπλήσσει το γεγονός ότι μια ιστορική εφημερίδα όπως οι Times, πήρε αυτή τη θέση. Υπάρχει κάποιο παρασκήνιο πίσω από αυτό;
Λοιπόν, το παρασκήνιο είναι στην πραγματικότητα η μεταβαλλόμενη διάθεση, όχι μόνο στη Βρετανία, αλλά και σε ολόκληρο τον κόσμο σχετικά με το τι πρέπει να φιλοξενούν τα μουσεία που ανήκουν σε άλλες χώρες. Εάν έχει αγοραστεί ή ακόμα και δοθεί, τότε είναι νόμιμη ιδιοκτησία. Εάν έχει κλαπεί ή λεηλατηθεί ή ληφθεί με τη βία, τότε, σαφώς, υπάρχουν ιστορικά λάθη που πρέπει να διορθωθούν. Και αυτό έχει ήδη συμβεί με μια σειρά από σημαντικά αντικείμενα που τα μουσεία έχουν παραδώσει στη χώρα προέλευσης.

Η μεταστροφή αυτή των Times έχει προκαλέσει αίσθηση και μέσα στη Βρετανία. 
Για μένα είναι αρκετά μεγάλη έκπληξη. Η εφημερίδα είναι μία από τις παλαιότερες. Ιδρύθηκε στα 1780 και έχει κυκλοφορία περίπου 400.000 φύλλων την ημέρα και περίπου 15 εκατ. φύλλων το μήνα. Είναι μια εφημερίδα οι απόψεις της οποίας είναι, ας πούμε, κεντροδεξιές και αντιπροσωπεύουν αυτό που κάποιος ίσως να αποκαλούσε “το κατεστημένο”, δηλαδή μορφωμένους, αποφοίτους πανεπιστημίου, επαγγελματίες που κατά κανόνα τη διαβάζουν.

Τι πρέπει να περιμένουμε από την πλευρά της βρετανικής κυβέρνησης; Πιστεύετε πως είμαστε κοντά σε μια λύση;
Η κυβέρνηση προσπάθησε να ξεφύγει από τη λήψη μιας απόφασης, λέγοντας ότι είναι απόφαση του Βρετανικού Μουσείου, και εκείνοι με τη σειρά τους είπαν ότι είναι απόφαση της κυβέρνησης και αυτού του είδους το “γαϊτανάκι” έχει γίνει γελοίο. Αυτός είναι ένας από τους λόγους που αποφασίσαμε ότι ήρθε η ώρα να αλλάξουμε γνώμη για αυτό. Η απόφαση πρέπει να ληφθεί από το Μουσείο. Είναι οι ιδιοκτήτες αυτή τη στιγμή αυτών των υπέροχων θησαυρών, αλλά, ταυτόχρονα, θα πρέπει να υπάρξει Νόμος του Κοινοβουλίου που θα επικυρώνει μια τέτοια συμφωνία, επειδή το Κοινοβούλιο ήταν που τους έδωσε αρχικά στο μουσείο.

ΠΗΓΗ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ