Σε εξέλιξη η υπογειοποίηση του δικτύου ρεύματος στην Καλαμάτα

Τα υπόγεια δίκτυα ρεύματος συγκεντρώνουν σημαντικά πλεονεκτήματα έναντι των εναέριων, τα οποία πλεονεκτήματα αφορούν θέματα ασφάλειας του δικτύου, προστασίας των πολιτών, αλλά και του περιβάλλοντος. Τα εναέρια δίκτυα είναι εξ αντικειμένου εκτεθειμένα σε μεγαλύτερους κινδύνους που πηγάζουν είτε από φυσικά φαινόμενα είτε από ανθρώπινο λάθος.

Οι περιπτώσεις ζημιών στα υπόγεια δίκτυα είναι πολύ περιορισμένες. Πέραν τούτου, τα υπόγεια δίκτυα ρεύματος προστατεύουν τον πολίτη από την ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία και του εξασφαλίζουν καλύτερη ποιότητα ζωής.

Η απομάκρυνση των στύλων της ΔΕΗ βοηθά να «αποδοθούν» τα πεζοδρόμια εκεί που ανήκουν, στους πεζούς, για να μετακινούνται άνετα ηλικιωμένοι, μητέρες με παιδιά κ.λπ. Συμβάλλει παράλληλα στην προστασία του περιβάλλοντος, καθώς εκλείπουν ανεπιθύμητα φαινόμενα, όπως η κοπή δέντρων και η αφισορύπανση.

Και με την απομάκρυνση των στύλων και των εναέριων καλωδίων της ΔΕΗ, η αισθητική αναβάθμιση του περιβάλλοντος είναι πολύ σημαντική.

Ο σχεδιασμός, λοιπόν, της κυβέρνησης να υλοποιηθεί το σχετικό πρόγραμμα, που χρηματοδοτείται από το Ταμείο Ανάκαμψης, είναι μια θετική εξέλιξη.

Σύμφωνα, λοιπόν με ρεπορτάζ στην εφημερίδα “Καθημερινή”, “η εν εξελίξει κακοκαιρία με την επωνυμία «Διομήδης» μας θυμίζει πως η κλιματική αλλαγή είναι παρούσα σε όλες τις εποχές του χρόνου και μαζί φέρνει προβλήματα πάσης φύσεως που χρήζουν αντιμετώπισης.

Στο πλαίσιο αυτό η κυβέρνηση ξεκινά άμεσα ένα νέο, μεγάλο πρότζεκτ για την υπογειοποίηση και αναβάθμιση του δικτύου διανομής ηλεκτρικής ενέργειας τόσο σε αστικές περιοχές, για τη θωράκιση έναντι βίαιων καιρικών φαινομένων, όσο και σε δάση, για την αποτροπή δασικών πυρκαγιών, συνολικού αρχικού προϋπολογισμού 100 εκατομμυρίων ευρώ.

Το έργο είχε προαναγγείλει πέρυσι ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης με αφορμή την έντονη κακοκαιρία του Φεβρουαρίου, όταν τα βόρεια προάστια της Αθήνας είχαν μείνει χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα για πολλές μέρες.

Η υπογειοποίηση και αναδιάταξη του δικτύου ηλεκτρικού ρεύματος, που θα ξεκινήσει εντός των επόμενων μηνών και σε κάθε περίπτωση το αργότερο έως τον Μάιο, είναι ένα από τα πρώτα έργα που θα γίνουν με χρήματα του Ταμείου Ανάκαμψης.

Θα αφορά οικισμούς με ιδιαίτερη πολιτιστική ή τουριστική αξία, όσο και κέντρα πόλεων, με προτεραιότητα στις περιοχές όπου το δίκτυο είναι ευάλωτο σε καιρικά φαινόμενα (π.χ. βαριές χιονοπτώσεις, όπως στην περίπτωση του περασμένου Φεβρουαρίου). Στόχος είναι να βελτιωθούν η ανθεκτικότητα του δικτύου, η ποιότητα ζωής και η τουριστική ανάπτυξη. Επιπλέον, μεγάλη βαρύτητα θα δοθεί σε δάση για την αποτροπή πυρκαγιών. Εκεί το πρότζεκτ θα εστιαστεί σε αντικατάσταση γυμνών καλωδίων εναέριων δικτύων μέσης τάσης, υπογειοποίηση ή μετατόπιση του δικτύου σε δασικές περιοχές, αλλά και τοποθέτηση μονωτικών καλυμμάτων σε στοιχεία του δικτύου. Τελικός στόχος είναι να βελτιωθεί η αξιοπιστία του δικτύου (δείκτες ποιότητας ενέργειας SAIDI, SAIFI) και να προστατευθούν καλύτερα τα δάση μας από ακραία καιρικά φαινόμενα, όπως αυτά του περασμένου θέρους, που θα είναι, όπως σημειώνουν όλοι οι επιστήμονες, όλο και πιο συνηθισμένα.

Επιδιώκεται η θωράκιση αστικών περιοχών έναντι βίαιων καιρικών φαινομένων και η αποτροπή δασικών πυρκαγιών.

Σε όλη την Ελλάδα
Το πρόγραμμα, σύμφωνα με πληροφορίες της «Καθημερινής», θα ξετυλιχθεί σχεδόν σε όλη την Ελλάδα και θα υλοποιηθεί με συνεργασία του υπουργείου Περιβάλλοντος και του ΔΕΔΔΗΕ.

Οι πόλεις στις οποίες προβλέπεται να υλοποιηθούν μικρά ή μεγαλύτερα σχέδια υπογειοποίησης είναι: η Αθήνα, ο Πειραιάς, η Καλλιθέα, η Μεσογείων, η Άνδρος, η Τήνος, η Ελευσίνα, το Περιστέρι, η Φιλοθέη, η Κηφισιά, η Αλεξανδρούπολη, η Ξάνθη, η Κομοτηνή, η Δράμα, η Καβάλα, οι Σέρρες, το Κιλκίς, η Κατερίνη, η Βέροια, η Κοζάνη, η Φλώρινα, η Καστοριά, η Έδεσσα, η δυτική και η κεντρική Θεσσαλονίκη, η ανατολική Θεσσαλονίκη και ο Πολύγυρος, το Αίγιο, η Πάτρα, η Άρτα, το Αγρίνιο, το Ναύπλιο, η Κόρινθος, ο Πύργος, η Ζάκυνθος, η Κεφαλονιά, η Καλαμάτα, η Σπάρτη, η Τρίπολη, τα Γιάννενα, η Κέρκυρα, ο Βόλος, η Λάρισα, τα Τρίκαλα, η Καρδίτσα, η Λαμία, η Λιβαδειά, η Άμφισσα, η Θήβα, το Αλιβέρι, η Χαλκίδα, το Ηράκλειο, ο Άγιος Νικόλαος, τα Χανιά, το Ρέθυμνο, η Ρόδος, η Κως, η Σύρος, οι Δυτικές Κυκλάδες, και τέλος η Σάμος, η Χίος και η Λέσβος.

Τα έργα ιεραρχούνται για τον τόπο και το χρόνο που θα γίνουν από τον ΔΕΔΔΗΕ σε συνεργασία με το ΥΠΕΝ, προκειμένου να καλυφθούν πρώτα οι άμεσες ανάγκες. Τέλος, τα έργα της διασύνδεσης νησιών (ΑΔΜΗΕ) και το «Εξοικονομώ» έχουν ήδη ξεκινήσει.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ