Μουριά “Ταμβάκη”: Σημάνθηκε επίσημα ως μνημειακό δέντρο της Ελληνικής Επανάστασης

Το Ινστιτούτο Πολιτισμού Μεσσηνίας, εκπροσωπούμενο από τον κ. Δημοσθένη Κορδό, υποψήφιο διδάκτορα Πολιτιστικών Σπουδών Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, προχώρησε το απόγευμα της Παρασκευής σε επίσημη σήμανση της Μνημειακής Μουριάς “Ταμβάκη” στα Φιλιατρά, στο πλαίσιο του επετειακού ερευνητικού προγράμματος “1821 – 2021: Δίκτυο Αιωνόβιων Δέντρων Ελληνικής Επανάστασης” που τελεί υπό την αιγίδα της Επιτροπής “Ελλάδα 2021”. Η σήμανση έγινε με μεταλλική επετειακή ετικέτα, ελάχιστου περιβαλλοντικού αποτυπώματος, το σχέδιο της οποίας φιλοτέχνησε αφιλοκερδώς η καταξιωμένη ομογενής ζωγράφος Joanna Kordos που ζει στη Μελβούρνη.

 

Από την πλευρά της, η Επιτροπή “Φίλων Πλατείας και Πεζόδρομου Φιλιατρών” σε σχετικό δελτίο Τύπου αναφέρει: «Την Παρασκευή 14-1-2022, στο χώρο που φύεται η μνημειακή μουριά “Ταμβάκη” στην κεντρική πλατεία “Καποδιστρίου” Φιλιατρών, το Ινστιτούτο Πολιτισμού Μεσσηνίας, εκπροσωπούμενο από τον κ. Δημοσθένη Κορδό, υποψήφιο διδάκτορα Πολιτιστικών Σπουδών Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, προχώρησε στη σήμανση του δένδρου. Γνωστοποιούμε ότι το δένδρο αυτό έχει ενταχθεί στα 71 μνημειακά δένδρα Πελοποννήσου του επετειακού ερευνητικού προγράμματος “1821 – 2021: Δίκτυο Αιωνόβιων Δέντρων Ελληνικής Επανάστασης”, υπό την αιγίδα της Επιτροπής “Ελλάδα 2021”.

Η ένταξη αυτή είχε γίνει γνωστή στο Δήμο Τριφυλίας από τις 8/12/2021, με ό,τι σημαίνει αυτό σχετικά με τις ενέργειες καταστροφής του δένδρου από τον ίδιο το Δήμο Τριφυλίας. Το γεγονός της σήμανσης είναι μια νίκη σε βάρος όσων το επιβουλεύονταν, είχαν και ίσως να έχουν ακόμα σκοπό την κοπή – εκρίζωσή του. Δηλώνουμε αμετακίνητα, ως Επιτροπή “Φίλων Πλατείας & Πεζόδρομου Φιλιατρών”, ότι αυτό δε θα περάσει!».

πηγή

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ